Ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για τη ρύπανση διεκδικεί η Ελλάδα

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής EUROKINISSI

Διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την εξασφάλιση αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τη ρύπανση κάνει η κυβέρνηση

«Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας μεταβαίνει στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις με τον αρμόδιο Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως σύντομα έρχεται στη Βουλή ρύθμιση για να τεθεί όριο ηλικίας για τα πλοία, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι λόγω σχέσεων με συμφέροντα δεν είχε προωθήσει τέτοια ρύθμιση. Σημείωσε, ακόμη, πως εντός του Οκτωβρίου λήγει ο διαγωνισμός για τους μηχανισμούς εισροών- εκροών, ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Επανέλαβε πως δεν υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και υποστήριξε πως το υπουργείο ειδοποίησε το πλοίο της ΕMSA την Τρίτη, καθώς τότε επέστρεφε από αποστολή, ενώ το πλέον κοντινό βρισκόταν στη Μάλτα και χρειαζόταν 3,5 μέρες για να φθάσει στον Πειραιά.

Ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι είχε δώσει εντολή από την πρώτη στιγμή στον αρχηγό του Λιμενικού να εποπτεύσει του ναυαγίου και να είναι συνεχώς εκεί, ενώ ειδοποιήθηκαν άμεσα όλα τα Λιμεναρχεία που είναι αρμόδια για την εκπόνηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

Ζήτησε συγγνώμη για τη συνεργάτιδά του που γέλασε χθες στη Βουλή όταν μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει επιλέξει για λόγους εμπιστοσύνης συγγενή του. Σε ότι αφορά το ταξίδι του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι προετοιμαζόταν μήνες, με στόχο να πεισθούν κάποιοι από τους τέσσερις μεγάλους ναυτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να φέρουν την έδρα τους στον Πειραιά.

Στα ύψη η αντιπαράθεση με τη Ντόρα Μπακογιάννη

Στον ίδιο σταθμό, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αντιπαρατέθηκε με τον κ. Κουρουμπλή και τον χαρακτήρισε «ψεύτη», ενώ εξέφρασε φόβους πως λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης μπορεί να χαθούν τα κονδύλια της αποζημίωσης, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός μπορεί να αρνηθεί την καταβολή τους εάν υπάρχει δόλος στη βύθιση του πλοίου ή αμέλεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Κατηγόρησε τον υπουργό ότι έστειλε «λαθρεμπορικό» για να απαντλήσει το πετρέλαιο από το βυθισμένο πλοίο και πως η παράταση των αδειών για το πλοίο που βυθίστηκε, ουσιαστικά έχει την υπογραφή του κ. Κουρουμπλή (με αντ' αυτού). Υποστήριξε ότι το επεισόδιο χαρακτηρίζεται «από άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία και αλαζονεία»επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Κουρουμπλή και στον πρωθυπουργό.

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε, τέλος, πως «για να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής θα πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά, που δεν έχει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μητσοτάκης και η «ναυμαχία» της Σαλαμίνας

SHARE:

24Media Network