Κουτσούμπας: 'Η λύση που πρότειναν για το Κυπριακό είναι επικίνδυνη'

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έκανε λόγο για μια «διχοτομική και επικίνδυνη» λύση, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών

«Παρά την προσπάθεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμόρφωσης ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας και καλλιέργειας προσδοκιών, που έχουν βέβαια διαψευστεί κατ’ επανάληψη, οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνά σε νέα φάση όξυνσης» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στο ναυάγιο της απόπειρας επίλυσης του Κυπριακού στο ελβετικό έδαφος.

«Η σημερινή φάση σχετίζεται και με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, με τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας και γενικότερα με τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γύρω από τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, τους δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων, καθώς και της συναφούς με αυτά αξιοποίησης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι η «προσπάθεια να παρουσιαστεί ως το βασικό πρόβλημα η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης και ασφάλειας των δύο κοινοτήτων σε ένα νησί, γίνεται με στόχο να συγκαλυφθεί στην ουσία της η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της προώθησης μεγάλων συμφερόντων».

Να διαγραφεί και μέσω αυτού του τρόπου, το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Και ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ, αλλά και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή» συνέχισε.

Υπογράμμισε ότι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια προβλέπει τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών: «Η λύση αυτή είναι και διχοτομική και επικίνδυνη» σημείωσε και ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ για μία ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο που «αφέντης θα είναι ο λαός της».

«Οι εξελίξεις δεν είναι απλά ανησυχητικές. Γίνονται πολύ επικίνδυνες. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και αφορούν το ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου κι άλλων πηγών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Επί της ουσίας, η διχοτομική λύση του Κυπριακού συνιστά διεθνή ανησυχητική εξέλιξη, γιατί εκτός του ότι δεν εγγυάται βιώσιμη λύση υπέρ του λαού της Κύπρου, στην πράξη μπορεί να συνδεθεί με νέα όξυνση των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς στην περιοχή» είπε.

Ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε την επίθεση του τονίζοντας ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που προπαγανδίζουν το μονόδρομο της ευρωνατοϊκής «στρούγκας» για τη χώρα μας, είναι τεράστιες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: 'Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί για λύση στο Κυπριακό'

Μητσοτάκης: 'Η Άγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη σύγκλιση στο Κυπριακό'

Τα επόμενα βήματα μετά το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό

Το παρολίγον χειρότερο ναυάγιο

SHARE:

24Media Network