Κυπριακό: Επικοινωνία Τσίπρα και Αναστασιάδη με Μπάιντεν

Κυπριακό: Επικοινωνία Τσίπρα και Αναστασιάδη με Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχαν το βράδυ της Τετάρτης διαδοχικές συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και Νίκος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συνομιλία του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάρτηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Twitter, υπήρξε και επικοινωνία, περίπου στις 18.30 το απόγευμα της Τετάρτης, μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο άντρες όπως ανέφερε το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων συνομίλησαν για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα για τις αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για το συνεχές του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από αυτό και μετά την αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, μη αποκλείοντας την εμπλοκή του και στο μέλλον, με κάποιο τρόπο, στις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Μοντ Πελεράν και η απογευματινή συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών κατά την οποία έγινε συζήτηση σε σχέση με πιθανά ερωτήματα για το θέμα της ασφάλειας.

Τετ α τετ Κοτζιά - Κουμουτσάκου για το Κυπριακό

Στην προσπάθεια για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού «θεμελιώδης, απαράβατη αρχή είναι ότι η άρρηκτη ομοψυχία και ο συνεχής συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας είναι εθνική επιταγή», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Γιώργος Κουουτσάκος στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το βράδυ μαζί του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά, ο κ. Κουμουτσάκος, όπως δήλωσε εξερχόμενος, ενημερώθηκε από τον υπουργό των Εξωτερικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «με έμφαση στο ζήτημα της παρωχημένης λογικής των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, θέμα το οποίο σήμερα συζητείται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

«Η έως σήμερα προσπάθεια για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση» πρόσθεσε «έχει δυναμική που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Γι' αυτό το λόγο Κύπρος και Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει η διαδικασία επίλυσης όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Κουμουτσάκο για τις εργασίες της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, καθώς και για το περιεχόμενο της πρώτης ημέρας των συνομιλιών που ξεκίνησαν, σήμερα, στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, σε τεχνικό επίπεδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύμβουλος Ερντογάν: Όποιος την Κύπρο θέλει, με αίμα θα την πάρει

Το Κυπριακό και πάλι στο επίκεντρο

Συναντήσεις τεχνοκρατών στην Ελβετία για το Κυπριακό

SHARE:

24Media Network