Κυρώσεις ΕΕ σε Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις ζητά η ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος EUROKINISSI

Σύσκεψη για την ένταση που δημιουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο οι ενέργειες της Άγκυρας υπό το Μητσοτάκη στο Μοσχάτο. Ο Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρέπει Ελλάδα- Κύπρος να ζητήσουν να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η επιβολή κυρώσεων και υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια.

Συντονισμένη στάση Ελλάδας- Κύπρου στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη ώστε να δεσμευτούν οι εταίροι σε επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να μη μείνει η Ευρώπη σε δηλώσεις καταδίκης, ζητά η Νέα Δημοκρατία.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ένταση που δημιουργούν στην περιοχή οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προβληματίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος της ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, διεμήνυσε ότι η ΝΔ μένει σταθερή στην κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αξιολόγησε και αντιμετώπισε την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας άλλωστε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς και σε προηγούμενα κυβερνητικά λάθη, τόνισε όμως:

“Σήμερα όμως εκείνο το οποίο προέχει είναι η συντονισμένη εθνική στάση απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε ότι: “Στο πλαίσιο αυτό, ασκώντας όπως πάντα με υπευθυνότητα και εθνική ευαισθησία το καθήκον της, η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την κατάσταση που διαμορφώνεται με υπαιτιότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, ανάλογη ενημέρωση έγινε και σε ανώτατο επίπεδο στον ΟΗΕ”.

Και κάλεσε την κυβέρνηση σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο - διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτήν πολιτική της.

“Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επικείμενης σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής στάσης, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν αυτή συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου πολιτική της. Άλλωστε οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας έρχονται σε καταφανή αντίθεση και υποσκάπτουν  τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας, όπως αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.

Σημείωσε με νόημα προς τη γείτοντα ότι: “Η Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Τουρκίας την οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ως στρατηγικό στόχο εξαρτάται αποκλειστικά  από τη ίδια την Τουρκία και το βαθμό συμμόρφωσής της με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα.” Βεβαίως στο σημείο αυτό ξεκαθαρίστηκε ότι η επίσημη γραμμή της ΝΔ απέχει παρασάγγας από τη λογική του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε σήμερα στον News 24/7 στους 88,6 ότι η Τουρκία δε μπορεί ποτέ να μπει στην Ευρώπη γιατί η ΕΕ ειναι “χριστιανικό κλάμπ”.

“Ζητάμε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να στείλει τα κατάλληλα σαφή μηνύματα στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην τόσο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” κατέληξε ο κ.Κουμουτσάκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άδωνις Γεωργιάδης στον News 24/7 στους 88,6: "Δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. η Τουρκία. Η Ευρώπη είναι χριστιανικό κλαμπ"

SHARE:

24Media Network