Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία

Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία
Η Λούκα Κατσέλη Eurokinissi

Προέβλεψε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές και κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να εγκαταλείψει τη λογική των ίσων αποστάσεων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο κέντρο μιας εν δυνάμει μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας” υποστήριξε η Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπουργός, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Προέβλεψε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές και κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να εγκαταλείψει τη λογική των ίσων αποστάσεων και να αποφασίσει αν ανήκει στον συντηρητικό ή στον προοδευτικό χώρο. Εκτίμησε επίσης ότι “στις εκλογές θα πάμε μέσα σε ένα πολωτικό κλίμα, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα γίνουν από τώρα μέχρι τις εκλογές”. Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι “με στενοχωρεί και με προβληματίζει το γεγονός ότι οι απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα δεν είναι στο επίκεντρο του προγραμματικού του λόγου και ότι δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα”. “Ημουν -συνέχισε- αντίθετη και στην οικουμενική κυβέρνηση επί Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι τεχνοκρατική υπόθεση η πολιτική”.

“Το ευρωπαϊκό εγχείρημα κινδυνεύει” σημείωσε η πρώην υπουργός. Και συνέχισε: “Οι προοδευτικές φωνές και δυνάμεις υποχωρούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω στην Πολιτική με κεφαλαίο Π. Πρέπει να σταματήσει η καταγγελτική φρασεολογία για το παρελθόν και να απαντήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα προβλήματα ασφάλειας, οικονομικού επιπέδου, ανισοτήτων. Το ζήτημα είναι τι εκφράζει ο προοδευτικός χώρος. Στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες αποδέχθηκαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το πλήρωσαν. Αυτή η μάχη χάθηκε. Υπάρχουν καινούργιες προκλήσεις, το μεταναστευτικό, η τεχνολογική εξέλιξη, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το 1% των πιο πλούσιων Ευρωπαίων κατέχει το 40% του ευρωπαϊκού πλούτου. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο χώρο της εργασίας.

Οσοι πονάμε τον τόπο μας πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες να αλλάξει το τοπίο. Οχι στην καταγγελτική και απαξιωτική ρητορεία, εποικοδομητικός διάλογος με ουσιαστική κριτική βασισμένη σε επιχειρήματα”.

Σε σχέση με τις προοδευτικές συγκλίσεις στη χώρα μας η κα Κατσέλη ανέφερε ότι “το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα κομματικό αλλά συμμαχιών και διαλόγου στην κοινωνική βάση. Υπάρχει ανάγκη για ένα καινούργιο προοδευτικό κίνημα στον τόπο μας. Θα είναι πολωτικές οι επόμενες εκλογές αλλά μετά θα ξεπηδήσουν καινούργια σχήματα”.

Η πρώην υπουργός έκανε γνωστό ότι γράφει ένα βιβλίο για τη δεκαετία 2007-2017 με την πεποίθηση ότι “μόνο μέσα από αναστοχασμό μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα χρήσιμα. Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει μια χώρα να αφήνεται να είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές, με  μεγάλο έλλειμμα και μη εξυπηρετήσιμο χρέος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα