Λαφαζάνης: Νέα Βαρουφακειάδα της πλάκας. Μόνο εμείς θέλαμε εθνικό νόμισμα

Λαφαζάνης: Νέα Βαρουφακειάδα της πλάκας. Μόνο εμείς θέλαμε εθνικό νόμισμα
Συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους θεσμούς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓIΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τσίπρας- Βαρουφάκης ήταν φανατικοί με το ευρώ υποστηρίζει άρθρο στον ιστότοπο iskra της πάλαι πότε Αριστερής Πλατφόρμας, που διαψεύδει ότι υπήρξε σχέδιο Β και τονίζει ότι την έξοδο από την ευρωζώνη υποστήριζε σταθερά μόνο ο Λαφαζάνης

Με ένα αιχμηρό άρθρο στην ιστοσελίδα iskra με τίτλο “Νέα Βαρουφακειάδα της πλάκας, με φτηνούς θεατρινισμούς από όλες της πλευρές” η πλευρά Λαφαζάνη διαψεύδει ότι υπήρξε σχέδιο Β’ για έξοδο από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας Τσίπρα και Βαρουφάκη φανατικούς με το ευρώ και τονίζοντας ότι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα και ο νυν επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υποστήριζε τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι το δεξιό “Μένουμε ευρώ και ΕΕ” κατεστημένο, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, παίζει ένα διακομματικό παιχνίδι που εν τέλει ευνοεί Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Υποστηρίζει επίσης ότι: “Αν και εφόσον ο Γ. Βαρουφάκης είχε “αναθέσει” στον Γκάλμπρεϊθ να ασχοληθεί με το τι θα γίνει στην Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε, εφόσον αυτό έγινε, θα ήταν μάλλον για να ξεφορτωθεί την σχετική πίεση του Γκάλμπρεϊθ, ο τελευταίος εργάσθηκε στο πόδι (εδώ χρειάζετο ευρύ επιτελείο) και ήταν σαφές ότι ο λόγος γινόταν όχι για αποχώρηση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για “ξωπέταγμά” της από αυτό με επιλογή και μεθόδευση Σόιμπλε.”

Λαφαζάνης: Τσίπρας και Βαρουφάκης ουδέποτε είχαν ως επιλογή την έξοδο από την Ευρωζώνη

Δήλωση μάλιστα έκανε και ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το θέμα, διεκδικώντας για εαυτόν τη μόνη πατρότητα σχεδίου- πρότασης για έξοδο από το ευρώ:

“Ο κίτρινος και τρομοκρατικός θόρυβος που έχει ξεσπάσει με το δήθεν σχέδιο Βαρουφάκη – Γκαλμπραίηθ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο μόνο που αποσκοπεί είναι να ανακινήσει το φόβο και να ανακόψει το διογκούμενο και άκρως απειλητικό για το σύστημα, λαϊκό ρεύμα που, μετά και το Brexit, τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η οποία αποσυντίθεται και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της διάλυσης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διαμόρφωσε ποτέ και σε κανένα επίπεδο σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη, όπως δεν συγκρότησε ποτέ και οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Η οδυνηρή για τον τόπο πραγματικότητα είναι ότι τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Γ. Βαρουφάκης δεν είχαν ποτέ ως επιλογή είτε ακόμα ως αναγκαστικό καταφύγιο σε περίπτωση εκβιασμών ή σκληρών απαιτήσεων των πιστωτών, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη πρότειναν επίμονα, ως αναγκαία σε κάθε περίπτωση επιλογή και πάντως αναπόφευκτη εναλλακτική λύση για τη μη υπογραφή τρίτου μνημονίου, το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα.

Γι αυτήν την συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πρόταση μας είχαν διεξαχθεί “ομηρικές” αντιπαραθέσεις στα όργανα του Κόμματος και της κυβέρνησης, με τον Αλ. Τσιπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταθερά τοποθετημένα και με φανατισμό απέναντι μας.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα αυτήν τη δογματική ευρώ-πληξία του Τσίπρα και των υποστηρικτών του Bremain και αποτελεί σκέτη ανοησία και ευτελή προπαγάνδα, που έχει στόχο το σημερινό απειλητικό ρεύμα κατά του ευρώ, να ανακινούνται τώρα προς αποπροσανατολισμό ευφάνταστα σχεδιάσματα τύπου Galbraith για προπαγανδιστικούς τρομοκρατικούς λόγους.”

Ολόκληρο το άρθρο της Μυρτώς Δάγγου στην ιστοσελίδα του Iskra:

“Όλο το δεξιό “Μένουμε-Ευρώπη” κατεστημένο, τη μέρα της επετείου του μεγαλειώδους και άκρως επίκαιρου “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού, με αφορμή ένα αρκετά “κίτρινο” δημοσίευμα της Καθημερινής, έχει εξαπολύσει μια ευρεία επίθεση με αιχμή ένα γελοίο σχέδιο Β, το οποίο, τάχα, ανάθεσε να διαμορφώσει στον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο Γ. Βαρουφάκης.

Το πρόχειρο και βλακώδες σχεδίασμα εξόδου από την ευρωζώνη του Γκάλμπρεϊθ παρουσιάζει με τον πλέον προβοκατόρικο τρόπο η Καθημερινή της Τρίτης 5/7, αλιεύοντας στοιχεία από το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή “Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα”, που εκδόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Είναι εντυπωσιακό ότι το δεξιό “Μένουμε ευρώ και ΕΕ” κατεστημένο, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, επιχειρεί βλακωδώς να κάνει επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη ότι, τάχα, βυσσοδομούσε για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ ο Γιάνης, με ένα “ν”, ήταν ο άνθρωπος που, δίπλα στον “αρχιτέκτονα του ψεύδους” Αλ. Τσίπρα, έπαιξε τον τέλειο αποπροσανατολιστικό ρόλο για να παραμείνει η Ελλάδα, παρά το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού, ακλόνητη στην ευρωζώνη συνομολογώντας μια ταπεινωτική μνημονιακή συνθηκολόγηση.

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η δεξιά φιλολογία για δήθεν εναλλακτικά σχέδια του Βαρουφάκη ή σχέδια Τσίπρα – Βαρουφάκη που απέβλεπαν, υποτίθεται, σε έξοδο από το ευρώ, συνιστά μια σκέτη ανοησία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν κατηγορηματικά στην Iskra παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνώριζαν άριστα πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Βαρουφάκης δεν ήθελαν καν να ακούσουν, όχι να σχεδιάσουν, περί εξόδου από το ευρώ και εθνικού νομίσματος.

Τη θέση για εθνικό νόμισμα, ως επιλογή και διέξοδο από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, την υποστήριζαν σταθερά και μόνοι το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα και ειδικότερα ο Παναγ. Λαφαζάνης, προκαλώντας την αντίθεση και συχνά υστερικές αντιδράσεις από την πλευρά του Τσίπρα, της ομάδας του αλλά και τη ριζική διαφωνία του Γ. Βαρουφάκη.

Για τα θέματα εντός ή εκτός ευρωζώνης είχαν διεξαχθεί ομηρικοί καβγάδες και ουρανομήκεις εντάσεις στα όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης ανάμεσα στον Τσίπρα, την ομάδα του και το οικονομικό επιτελείο από τη μία και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας από την άλλη να αναδεικνύουν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη διαμόρφωσης ριζοσπαστικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, τα ίδια παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είχε διαλυθεί, διότι ο Παναγ. Λαφαζάνης είχε ασκήσει έντονη κριτική στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, κατηγορώντας το ότι κάνει “διαπραγματευτικό τουρισμό”.

Σε κάθε περίπτωση ως Αριστερό Ρεύμα, ή Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγ. Λαφαζάνης έδιναν και έδωσαν μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη για να αποτρέψουν την συνομολόγηση ενός νέου μνημονίου και πρότειναν μέχρι την ύστατη στιγμή εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των εκβιασμών και περάσματος στο εθνικό νόμισμα, ελπίζοντας ότι, έστω στο παρά πέντε, ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε, όσο ελάχιστες και αν ήταν οι πιθανότητες, να βάλει τις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του πάνω από το ευρώ και την παραμονή της χώρας από την ευρωζώνη.

Αποτελεί ειρωνεία να κατηγορείται ο Γ. Βαρουφάκης, αρχιτέκτονας της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, που ήταν το προοίμιο του τρίτου μνημονίου και ο άνθρωπος που έκανε εκστρατεία υπέρ του Bremain στη Βρετανία, ως θιασώτης, τάχα, της εξόδου από το ευρώ.

Ακόμα και στην περίπτωση διακοπής του ELA ή μείωσής του με στόχο να προκληθεί ασφυξία στη χώρα, ο Γ. Βαρουφάκης, όπως επαναλαμβάνει στη Real News της Κυριακής, δεν έθετε θέμα εξόδου από το ευρώ αλλά τη λήψη μέτρων όπως το ατελέσφορο “παράλληλο σύστημα πληρωμών” κλπ για την αντιμετώπιση των πιέσεων, με μόνο στόχο να μη διαταραχθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αν και εφόσον ο Γ. Βαρουφάκης είχε “αναθέσει” στον Γκάλμπρεϊθ να ασχοληθεί με το τι θα γίνει στην Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε, εφόσον αυτό έγινε, θα ήταν μάλλον για να ξεφορτωθεί την σχετική πίεση του Γκάλμπρεϊθ, ο τελευταίος εργάσθηκε στο πόδι (εδώ χρειάζετο ευρύ επιτελείο) και ήταν σαφές ότι ο λόγος γινόταν όχι για αποχώρηση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για “ξωπέταγμά” της από αυτό με επιλογή και μεθόδευση Σόιμπλε.

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η νέα Βαρουφακειάδα που τείνει να ξεσπάσει κατακαλόκαιρα δεν έχει κανένα περιεχόμενο και είναι ένα παιχνίδι φτηνού αποπροσανατολισμού που βοηθάει κυρίως τους δύο μνημονιακούς συνεταίρους: Τσίπρα και Μητσοτάκη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα