Λεβέντης: Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έρθει και Νοέμβριο στη Βουλή

Λεβέντης: Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έρθει και Νοέμβριο στη Βουλή
MotionTeam

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ατά τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ υποστήριξε ότι δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας να μεταταθεί η συζήτηση για τη συμφωνία, άρα δε θα έρθει προς κύρωση την άνοιξη, με αποτέλεσμα να επισπευσθούν πολιτικές εξελίξεις

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενδέχεται να κληθεί και μέσα στον Νοέμβριο να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών, ούτε και ο κυβερνητικός του εταίρος, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

«Δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας να μετατεθεί η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Όταν περάσουν αυτά που πρέπει να περάσουν στα Σκόπια -που θα περάσουν γιατί τα παίρνουν όλα, παίρνουν όνομα, παίρνουν ταυτότητα, γλώσσα, ΝΑΤΟ, ΕΕ και γι΄ αυτό 70-80% θα πούνε “ναι” στο δημοψήφισμα- από εκεί και πέρα η αλλαγή στο Σύνταγμα γίνεται γρήγορα», προέβλεψε ο κ.Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «όταν η άλλη πλευρά περί τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη, μετά εμείς δεν μπορούμε να καθυστερούμε την ψηφοφορία […] όταν η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορεί η Ελλάδα να λέει “μετά από 5 μήνες να το εξετάσω”, πρέπει άμεσα να συγκληθεί η Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας […] και τότε ο Καμμένος θα καταλάβει ότι η μόνη φορά που είχε δυνατότητα να σταματήσει το χέρι Τσίπρα ήταν πριν πάει να υπογράψει στις Πρέσπες».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και από την σκοπιά «να πάει σε εκλογές ο Τσίπρας, να βάλει τρικλοποδιά στον Μητσοτάκη, να του πει βγες με την Γεννηματά, αλλά πρέπει να υπογράψεις και το Σκοπιανό». «Στόχος του είναι να κάνει μια αξιοπρεπή ήττα, να πετύχει ένα ποσοστό γύρω στο 20%, που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει δεξιά παρένθεση με απώτερο χρόνο την προεδρική εκλογή [….] Γιατί να κάτσει λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία, τη στιγμή που μπορεί να κάνει εκλογές και να εκθέσει και τον Μητσοτάκη, που θα λέει ο Μητσοτάκης μέχρι την ημέρα των εκλογών δεν δίνω το όνομα Μακεδονία, δεν είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών και τη νύχτα των εκλογών θα αλλάξει;», διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα κινδυνεύσει η ΝΔ να διαλυθεί, γιατί υπάρχει κόσμος που αυτή την κωλοτούμπα δεν θα την ανεχτεί στη ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις περικοπές στις συντάξεις ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ήταν επιπολαιότητα των στελεχών του ΣΥΡΖΑ που βγαίνανε και υπόσχονταν ενώ ξέρανε ότι είναι ανέφικτο και ενώ θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις». Για τη θέση της Ένωσης Κεντρώων στο θέμα διευκρίνισε ότι εξαρχής όταν τα άλλα κόμματα έφεραν σχετικές τροπολογίες «είπα γιατί δεν περιμένετε, όλοι θέλουμε να μη μειωθούν οι συντάξεις, αλλά πρέπει να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε, ή θα έχουμε πρόβλημα με τους δανειστές».

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτή η λύση θα ήταν προτιμότερη ακόμη και τώρα από πρόωρες εκλογές. Κάλεσε πάντως όταν γίνουν εκλογές «να χτυπηθούν ανελέητα τα κόμματα, γιατί είναι αλαζόνες και μισούν τον λαό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα