Τζανακόπουλος: Μετά την τρίτη αξιολόγηση, το χρέος

Τζανακόπουλος: Μετά την τρίτη αξιολόγηση, το χρέος
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

"Το 2018 κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των Μνημονίων και της λιτότητα", το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η κυβέρνηση δε μπαίνει σε ακατάσχετη ονοματολογία για το Σκοπιανό, δήλωσε.

Την προοπτική για περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι την προσεχή Δευτέρα θα ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα «μνημονιακά» προαπαιτούμενα.

«Το 2018 είναι το έτος κατά το οποίο κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας. Από το τελευταίο 3μηνο του 2018 και έπειτα, η Ελλάδα θα επιταχύνει τα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση των αδικιών της 8ετίας» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση γνωρίζει «ότι η κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες». « Και για αυτό εργαζόμαστε εντατικά ώστε να κλείσει με ασφάλεια και ομαλότητα η περιπέτεια στην οποία έβαλαν τη χώρα πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν συνώνυμο της καταστροφής και της χρεοκοπίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα», για να προσθέσει ότι ο λόγος ήταν πως «απουσίαζαν παράλογες απαιτήσεις». «Αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, είναι νέα δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με την τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας άλλωστε ότι «αυτή αποτελεί και την τελευταία σημαντική εκκρεμότητα για τη χώρα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να μπορεί να βρεθεί σε θέση να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της, αυτοδύναμα και χωρίς την στήριξη του επισήμου τομέα».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος δεν υπογραμμίσει με νόημα πως «όσο η πραγματικότητα θα γίνεται καλύτερα για την κοινωνική πλειοψηφία, τόσο δυσμενέστερη θα γίνεται για τους εκπροσώπους μιας ελίτ που έφεραν τη χώρα και την κοινωνία στα όριά τους».

“Όχι σε ακατάσχετη ονοματολογία για το Σκοπιανό”

Εντωμεταξύ, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την εκτίμησή του πως υπάρχει “παράθυρο ευκαιρίας” για λύση, διαβεβαιώνοντας για την βούληση της κυβέρνησης. “Θα ενταθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία αλλά να έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αρνήθηκε να μπει στην ονοματολογία, όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα αλβανικής ιστοσελίδας που υποστηρίζει πως υπάρχει συμφωνία για την ονομασία “Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας”.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως “αυτή η κυβέρνηση υιοθετεί μια τολμηρή και γενναία στάση που λέει ότι το κεντρικό σε αυτή τη φάση είναι να επιλυθούν ζητήματα που δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση με γείτονες, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια νέα φάση συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή και ως πυλώνας σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα” και διαπίστωσε ότι “η πολιτική τακτική του στρουθοκαμηλισμού αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη”.

Τέλος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν με την θέση του Βουκουρεστίου συμφωνούν “οι πρώην πρωθυπουργοί και οι αντιπρόεδροι” που ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις “προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολιτικοί αρχηγοί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα