Lockdown: Το δίλημμα του ακορντεόν και η αγωνία για τα εμβόλια

Lockdown: Το δίλημμα του ακορντεόν και η αγωνία για τα εμβόλια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020. Eurokinissi

Το σενάριο να χρειαστούν και νέοι περιορισμοί λόγω της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού απεύχεται η κυβέρνηση. Πού ποντάρει.

Ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το δίλημμα εάν θα κλείσει ακόμη περισσότερο το “ακορντεόν” του lockdown με βαρύ οικονομικό κόστος ή εάν θα επιμείνει στα ισχύοντα μέτρα, με κίνδυνο να αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλέξει την τρίτη λύση, επιτάχυνση της ανοσίας του πληθυσμού δια του εμβολιασμού, παρά τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων και την αβεβαιότητα για το κατά πόσο προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις ή στην περίπτωση της AstraZeneca τους άνω των 65 ετών. Το γεγονός πάντως ότι οι Pfizer και Biontech ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την παραγωγή των εμβολίων τους, αλλά και η αναμονή των εμβολίων της AstraZeneca δημιουργούν ελπίδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι δεν θα πέσει έξω στον προγραμματισμό.

Παρόλο δε που τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αποτέλεσμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας να εκτιμά ότι “ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν”, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση επέμεινε ότι τα mRNA εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί είναι αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλάξεων, ενώ όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι το ζήτημα ανέκυψε λόγω του μικρου αριθμού ατόμων άνω των 65 ετών που συμμετείχαν στις μελέτες, αλλά εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δε τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο μηχανισμός εμβολιασμού στην Ελλάδα λειτουργεί άψογα και πως ο ρυθμός εξαρτάται 100% από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των δόσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε χθες ότι αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον, πρόσθεσε, ακολουθείται με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους πολίτες που έχουν κάνει ήδη την πρώτη.

“Η τακτική του ακορντεόν έχει μία πολύ θετική πλευρά. Το ακορντεόν ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις το ακορντεόν αυτό. Θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών”, δήλωσε δε σιβυλλικά ο κ. Ταραντίλης χωρίς να κάνει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες σοφότερους όσον αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αποφεύγει ειδικότερα να σχολιάσει τα όσα ακούγονται, και από μέλη της επιτροπής, για γενικό και αυστηρό, “κανονικό” lockdown, για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα και στην Αττική, για κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών, καθώς και για κλείσιμο συνόρων.

Μπορεί εξάλλου όλα τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν, γενικώς και αορίστως, ότι η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης χρειαστεί, για όσο και καιρό χρειαστεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο ταμείο κινδυνεύει να αδειάσει εάν δεν επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας που θα επιτρέψει την επιστροφή σε μία κάποια κανονικότητα. Οι νέοι περιορισμοί, αν και σχετικά light, εκτιμάται ότι θα κοστίζουν 500 εκ ευρώ επιπλέον του κόστους που έχουν ούτως ή άλλως τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ ο εμπορικός κόσμος εξακολουθεί και διαμαρτύρεται για την επαναφορά του click away, με τον Εμπορικό Σύλλογο να ζητά την άμεση λειτουργία, με την διαδικασία του click inside, των κλάδων αργυροχρυσοχοΐας, υφασμάτων και κουρτινών, επίπλων και ανθοπωλείων, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου».

Υπάρχουν άλλωστε και κλάδοι όπως αυτός της εστίασης, που πληρώνουν βαρύ το τίμημα. Η εστίαση είναι ουσιαστικά και ο μόνος κλάδος που παραμένει κλειστός από το φθινόπωρο και χωρίς άμεση προοπτική επαναλειτουργίας και οι ειρωνικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πως οι επιχειρηματίες της εστίασης μπορούν αν θέλουν να παραδώσουν σε εκείνον τα κλειδιά των καταστημάτων τους, δεν βελτίωσαν την εικόνα της κυβέρνησης σε έναν κλάδο, που θεωρείται βασικός σπόνδυλος της “μεσαίας τάξης” και της “ραχοκοκκαλιάς” της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα