Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο
istock

Τις επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας. Επιδότηση κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για περίπου 6 εκ. οικιακές παροχές

Το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα (Σεπτέμβριο) ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρχικά έκανε λόγο για “έναν χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα εξασφαλίσαμε την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και επαγγελματιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Τα επιτυγχάνουμε κινούμενοι σε τρεις άξονες:

Πρώτον, θέτοντας σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα όπως τον μηχανισμό ανάπτυξης των υπερεσόδων, τη διαφάνεια στις τιμές και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου.

Δεύτερον, προωθώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής

Τρίτον, δημιουργώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα οικονομικής

Παράλληλα μειώνουμε έως και 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας”.

Εν συνεχεία, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως “για αυτό τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

• Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

• Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης”.

Μη Οικιακά Τιμολόγια

  • “Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

  • Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
  • Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης”.

Στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα την Τρίτη στην Ελλάδα

Σε τιμές πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα, Τρίτη (23/08) σε όλη την Ευρώπη με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν νέο υψηλό ρεκόρ φτάνοντας στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ.

Στη Γαλλία η τιμή χονδρικής θα φτάσει τα 611 ευρώ ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία τα 605. Στην Πολωνία η τιμή θα διαμορφωθεί στα 387 ευρώ και στην Ιρλανδία στα 500. Η υψηλότερη τιμή θα καταγραφεί στην Ελβετία στα 642,52 ευρώ ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή διαμορφώνεται στα 182 ευρώ.

Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα