Λονδίνο: “Ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να μη θίξει το θέμα των Γλυπτών”

Διαβάζεται σε 4'
Γλυπτά Παρθενώνα
Γλυπτά Παρθενώνα AP

Για διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά να μην τεθεί δημόσια το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα κάνει λόγο το Λονδίνο, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ. Διαψεύδει η Αθήνα.

Συνεχίζεται η διπλωματική αντιπαράθεση Αθήνας – Λονδίνου, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μόλις ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Αφορμή για την πρωτοφανή αυτή απόφαση του Βρετανού πολιτικού αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ερωτηθείς σχετικά από τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους».

Στο συνέχεια, δε, παραλλήλισε τα γλυπτά του Παρθενώνα με τη Μόνα Λίζα λέγοντας: «Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».

Δείχνοντας τη σαφή ενόχλησή του το Λονδίνο, αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησης, διέρρεε πως «δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, πιστεύουμε ότι το μουσείο (σ.σ. βρετανικό) είναι το σωστό μέρος για αυτά. Η θέση του πρωθυπουργού ακλόνητη. Φροντίζουμε τα Μάρμαρα εδώ και γενιές και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί».

Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνιζε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου του 1963 σχετικά με το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρεί αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν -ο πρώην συντηρητικός υπουργός Οικονομικών- φέρεται να διερευνά τρόπους ώστε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα, ενώ εικάζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία δανεισμού.

Οι νέοι ισχυρισμοί του Λονδίνου και η διάψευση της Αθήνας

Το μεσημέρι της Τρίτης, το Λονδίνο επανήλθε με non paper και επίσημες τοποθετήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έθιγε δημοσίως το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις εν λόγω πληροφορίες μεταδίδει και η δημοσιογράφους του BBC που πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε εκ των προτέρων ότι το ζήτημα (σ.σ. των γλυπτών) να μην τεθεί».

Διερωτάται, πάντως, πώς θα ήταν δυνατόν μια χώρα να υποσχεθεί να μην θέσει ένα μακροχρόνιο ζήτημα σε μια χώρα – σύμμαχο, ενώ χαρακτηρίζει περίεργο οι Έλληνες να προβούν σε μια τέτοια συμφωνία.

Ακολούθησε -στο ίδιο μήκος κύματος- δήλωση του εκπροσώπου του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του να μην μιλήσει δημόσια για τα γλυπτά, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσια ευκαιρία για να αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια. Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είπε χαρακτηριστικά.

Μία πηγή από την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, διέψευσε στο BBC ότι υπήρξαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Αθήνας.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό κυλούσαν ομαλά μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ είχαν ήδη περάσει ώρες από τις δηλώσεις του Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα