Μανιτάκης: "Όσο είμαι υπουργός δεν θα υπογράψω απόλυση υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα"

Συνάντηση γνωριμίας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη με δημοσιογράφους, Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Συνάντηση γνωριμίας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη με δημοσιογράφους, Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Όπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, δεν θα γίνουν προσλήψεις έτσι ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων να ευθυγραμμιστεί με την απαίτηση της Τρόικα.

Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η συνταγματικότητα της πρόσληψης όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε πως το μέτρο της κινητικότητας είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες πολιτικές στη δημόσια διοίκηση και ένα εργαλείο για τον εξορθολογισμό της.

Ο κ. Μανιτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει για την απόλυση ούτε ενός δημοσίου υπαλλήλου.

" Όσο είμαι υπουργός δεν θα βάλω την υπογραφή μου", είπε ο κ. Μανιτάκης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλέον η απαίτηση από την τρόικα να απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς ο αριθμός αυτός έχει καλυφθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων". "Απλώς", "τόνισε ο κ. Μανιτάκης, δεν θα γίνουν προσλήψεις έτσι ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων να ευθυγραμμιστεί με την απαίτηση της Τρόικα.

"Όσο πιο γρήγορα επιδιώξουμε το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα θα καλύψουμε επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και τόσο πιο γρήγορα οι υπάλληλοι θα βγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας και της πρόσκαιρης μείωσης του μισθού τους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, στην παιδεία, την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Δεν αμφισβητούμε την εμπειρία και την ικανότητά τους, απλώς κάνουμε το αυτονόητο, ενισχύουμε τους τομείς αυτούς μεταφέροντας υπαλλήλους από υπηρεσίες που έχουν λιγότερο επιτακτικές ανάγκες" κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.

Ενστάσεις για το νόμο του Υπουργείου διατυπώθηκαν και από βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και από την αντιπολίτευση.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι εμμένει στο θέμα που δημιουργείται με όσους συμβασιούχους απέκτησαν το καθεστώς αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα 164/2004 ενώ δήλωσε πως το θέμα της αργίας θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που πρόκειται να βγουν σε διαθεσιμότητα και είναι όπως είπε, λιγότεροι από 1.500 να μεταταχτούν στα ΚΕΠ όπου υπάρχει άμεση ανάγκη κάλυψης 1.000 κενών οργανικών θέσεων.

Την άμεση καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων πριν προχωρήσει το μέτρο της κινητικότητας ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για μια «διαδικασία ξεπατώματος του δημοσίου», καταγγέλλοντας παράλληλα την πρόσληψη 2.000 μονίμων υπαλλήλων τη στιγμή που ήδη έχουν απολυθεί όπως δήλωσε 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

SHARE: