Μαρινάκης για Μάτι: Βασικό μέλημα της κυβέρνησης να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία

Διαβάζεται σε 5'
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε αναφορικά με τη δικαστική πρωτόδικη απόφαση για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τις οργισμένες αντιδράσεις των συγγενών και της κοινωνίας.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρίνακη ρωτήθηκε σχετικά με τη δικαστική πρωτόδικη απόφαση για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τις οργισμένες αντιδράσεις των συγγενών και της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για λαϊκά δικαστήρια σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης και για δηλώσεις πολιτικών που πυροδοτούν άκρατο λαϊκισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει «σίγουρα, οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό σχετικά με δηλώσεις ή υποδείξεις ή δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με δικαστικές αποφάσεις ή κινήσεις της δικαιοσύνης είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό ακριβώς και στη χθεσινή μου ανάρτηση τόνισα και το τονίζω και σήμερα, ότι απαγορεύεται κατ’ εμέ – τέλος πάντων είναι απολύτως εξωθεσμικό και ανεπίτρεπτο – ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας ή και της νομοθετικής εξουσίας να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Στη χώρα μας υπάρχει, το τονίζω, διάκριση των εξουσιών. Είναι επιβεβλημένο να γίνεται σεβαστή από όλες και όλους εμάς, όποιος και να είναι από μας, σε όποιο κόμμα και να ανήκει. Άρα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη γι’ αυτές και από κει και πέρα εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να τις αξιολογούμε ή να διατυπώνουμε δημόσιες κρίσεις γι’ αυτές. Αυτό είναι το πρώτο, πρέπει να το κάνουμε σαφές και επειδή ευτυχώς πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργεί στο Μαξίμου παρα- υπουργείο δικαιοσύνης, αυτό οφείλουμε να το αφήσουμε πίσω μας, αυτό το οποίο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας, τη στενοχώρια, την οργή, την αγανάκτηση. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί το οτιδήποτε για μία δικαστική απόφαση.

Αυτό που μπορεί να κάνει η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι δύο πράγματα, αν παίρνει σοβαρά τον πολύ σοβαρό ρόλο που έχει. Το πρώτο είναι, να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες τραγωδίες. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία και γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή από το 2019 και μετά μία από τις πρώτες προτεραιότητες -και μάλιστα υλοποιήθηκε σε λίγους μήνες μία προσωρινή λύση και λίγο μετά με μία μόνιμη λύση- ήταν το 112, ένας συνολικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης που σώζει ζωές. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος ειρωνεύεται το μηχανισμό αυτόν και την ευρύτερη στόχευση της Κυβέρνησης στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, εμείς απαντάμε ότι αυτό για μας ήταν, είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, γιατί πολύ απλά απαγορεύεται να επιτρέψουμε, κατά το ανθρωπίνως δυνατό πάντοτε, να ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι και πολύ απειλητικά παρούσα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να ψηφίζει νόμους. Εισηγείται η εκτελεστική εξουσία, ψηφίζει η νομοθετική εξουσία. Και επειδή αντιληφθήκαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ήταν δίκαιο, σπεύσαμε να το αλλάξουμε και το 2021 και το 2024 και πράγματι το αυστηροποιήσαμε. Και προς όλα τα αδικήματα που σχετίζονται με τον εμπρησμό, εξ αμελείας, εκ δόλου. Ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας όταν γίνονται κάποιες κινήσεις σε περιόδους που υπάρχει ειδοποίηση ακραίου κινδύνου από το κράτος και εκεί αυτό ακόμα και αν είναι από αμέλεια έγινε κακούργημα. Αλλάξαμε τον τρόπο έκτισης της ποινής στα πλημμελήματα ούτως ώστε να μην ακούμε ποινές που όλες μετατρέπονται και όλες αναστέλλονται. Δυστυχώς όμως, για την υπόθεση αυτή όπως και για όλες τις υποθέσεις αυτό είναι μία πρόβλεψη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η αντίστοιχη πρόβλεψη, πάντοτε το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει την επιεικέστερη νομοθεσία που ίσχυσε από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Άρα, οι αλλαγές που κάναμε δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Και εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες ενδεχομένως προγενέστερες διατάξεις.

Ακούμε τώρα μία ανταπάντηση, ότι, μα δεν αυστηροποίησε, δεν έκανε επιεικέστερες τις διατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι συμφωνούν ότι η δική μας Κυβέρνηση τις έκανε αυστηρότερες. Θα σας πω μόνο μία περίπτωση, την οποία την έχω καταγεγραμμένη: Η απλή ανθρωποκτονία ως πλημμέλημα ετιμωρείτο ανέκαθεν με φυλάκιση ως 5 χρόνια, ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η κατά συρροή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δηλαδή οι περισσότερες της μιας ανθρωποκτονίες που τελεί ένας δράστης, τιμωρούνταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα με φυλάκιση μέχρι 10 έτη. Είναι συγκεκριμένα εδώ το άρθρο 94, παράγραφος 2, εδάφιο Β, για όσους θέλουν να το δουν» κατέληξε ο Μαρινάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα