Μαρινάκης: Ο Μητσοτάκης έθεσε στον Ερντογάν και το Κυπριακό

Διαβάζεται σε 3'
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη Γραφείο Τύπου Πρωθπουργού Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι η Αθήνα θα δεχθεί ουσιαστικά “πάγωμα” του Κυπριακού για να προχωρήσει σε μία συμφωνία με την Τουρκία.

Είμαστε ένα με την Κύπρο και τον κυπριακό λαό”, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο briefing, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στο Κυπριακό στην επίσημη ανακοίνωση και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε ως εκ τούτο το σενάριο η Αθήνα να αποδεχθεί “πάγωμα” του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσει σε μία συμφωνία με την Τουρκία, κάτι πάντως που επιδιώκει η Άγκυρα, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση προχθές του Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ.

“Το ζήτημα της Κύπρου το έθεσε ο πρωθυπυργός και στη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν. Επανέλαβε την εθνική θέση, ότι δεν δέχεται η χώρα λύση δύο κρατών. Υπερασπιζόμαστε ως ένα με την Κύπρο τη διαπραγμάτευση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, δήλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο προεδρο ο κ. Μητσοτάκης είχε μια “σημαντική συνάντηση” με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδούλιδη. Και προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς και στο Κυπριακό στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ απόψε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για προφανείς λόγους δεν επεκτάθηκε στο τι έθεσε η τουρκική πλευρά κατά τη χθεσινή συνάντηση και επανέλαβε: “Η θέση μας είναι ξεκαθάρη. Είμαστε ένα και με την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Δε θα δεχθούμε καμία αναγνώριση δύο κρατών, όπως έχει ειπωθεί, αυτή είναι καθαρά η διαχρονική εθνική θέση”.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι: “Δεν υπάρχει καμία διάθεση να παγώσουμε τις διεκδικήσεις μας, αυτό προκύπτει και από τις διαρκείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο.

“Δεν υπάρχει καμία διάθεση συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμκάτων της χώρας”, τόνισε επίσης ο κ. Μαρινάκης. Υπενθύμισε δε ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του, που προηγήθηκε της συνάντησης με τον Ερντογάν, δήλωσε σε τι συμφωνούν οι δύο χώρες ότι διαφωνούν. Υπενθύμισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές με ξεκάθαρο τρόπο και στη ΔΕΘ, ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της και όλες οι κόκκινες γραμμές δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Πιστεύουμε στη συνεννόηση καλόπιστα, αλλά δεν είμαστε αφελείς”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι αριθμοί δείχνουν μία κατάσταση πολύ πιο ήρεμη στα ελληνοτουρκικά και καταλήγοντας: “Πορευόμαστε σε πολύ πιο ήσυχα νερά”.

Δεν θέλησε βέβαια να κάνει καμία χρονική πρόβλεψη για την κατάληξη του διαλόγου με τη Τουρκία.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Έκανα τις σχετικές δηλώσεις. Οι συνομιλίες (με τον Πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το Kυπριακό ζήτημα, σε απόλυτo συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει” σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα