Μαρινάκης: Συνεχίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία

Διαβάζεται σε 3'
Μαρινάκης: Συνεχίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία
Παύλος Μαρινάκης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παρά τη νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Άγκυρα με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα, η Αθήνα επιμένει στον διάλογο. Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία το Μάιο δεν αλλάζει

Προσηλωμένη στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δηλώνει η Αθήνα, μετά τη νέα πρόκληση της Άγκυρας με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. 

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, στη γειτονική χώρα απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ειδικότερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. 

«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντικό. Οι ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι: «Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου, όπως έχουμε πει, και τίποτε άλλο”. Ενώ δήλωσε ότι: “Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε τον διάλογο.”

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Ερωτηθείς εάν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, όπως έχει προαναγγελθεί, και πότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει όμως ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς, αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και το ξαναλέω: Δεν υπάρχει καμία διάθεση, και νομίζω πλέον είναι και σαφές από τη στάση συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα, στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία και η νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, ωστόσο η ημερομηνία δεν έχει ακόμη κλειδώσει, όπως ανέφερε άλλωστε και ο κ. Μαρινάκης.

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει φτάσει ακόμη στα καυτά ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οι συνθήκες άλλωστε δεν το έχουν επιτρέψει, δεδομένου ότι η Τουρκία αποφεύγει μεν τις προκλήσεις επί του πεδίου στο Αιγαίο, συνεχίζει όμως στην ίδια ρητορική.

Και αν η Αθήνα κρατά ως θετικό του ελληνοτουρκικού διαλόγου ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουρκική δραστηριότητα έντασης στο Αιγαίο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον ανησυχούν για τυχόν διπλωματικές προκλήσεις κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, η οποία σημειωτέον ότι προγραμματίζεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ένα περίπου μήνα πριν τις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα