Μαξίμου για καταλήψεις: Να μην τσουβαλιάζουμε τους αστυνομικούς

Διαβάζεται σε 3'
Αστυνομικός (φωτογραφία αρχείου)
Αστυνομικός (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Αστυνομικός εύχεται καρκίνο σε καταληψίες, αλλά η κυβέρνηση βλέπει μεμονωμένο περιστατικό, θεωρεί ότι η πολιτική της δεν ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές και επιμένει για εκκενώσεις και για ιδιωτικά ΑΕΙ.

Παρά το κύμα αντιδράσεων για τη χυδαία ανάρτηση αστυνομικού σχετικά με την εκκένωση κατάληψης στο Ηράκλειο Κρήτης, η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή ρητορική για “παραβατικούς μπαχαλάκηδες”, κάνει λόγο για “μεμονωμένο περιστατικό” και ζητά “να μην τσουβαλιάζουμε την Αστυνομία και να μη γενικεύουμε”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επέμεινε καταρχήν για “την τήρηση της νομιμότητας, την εφαρμογήτου νόμου, την απελευθέρωση ιερών χώρων της εκπαίδευσης από παραβατικούς μπαχαλάκηδες και πάσης φύσεων που πιστεύουν ότι είναι υπεράνω νόμου” και δήλωσε ότι αυτή η απελευθέρωση “θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα” .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα: “Σας μιλώ και ως απόφοιτος δημοσίου πανεπιστημίου που έχασα δύο εξάμηνα επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν καταλήψεις και νόμιζαν ότι τους ανήκει το δημόσιο πανεπιστήμιο”.

Σχολίασε επίσης ότι: “Η μόνη κριτική που πρέπει να γίνεται στην κυβέρνηση είναι πότε θα γίνουν οι επόμενες εκκενώσεις δημόσιων χώρων” και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει εμπόδιο για την Αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της”.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Στη χώρα μας είχαμε παρεξηγήσει την έννοια του ασύλου, είχε καταντήσει άσυλο ανομίας”.

Έκανε λόγο για “μεμονωμένες συμπεριφορές”, που υποστήριξε ότι προφανώς ελέγχονται και όταν υπάρχει κάποια παραβίαση επιβάλλονται κυρώσεις.

“Δεν θα ακυρωθεί όμως το αυτονόητο για την ύπαρξη της Δημοκρατίας, που ειναι η εφαρμογή του νόμου ούτε θα μηδενίσουμε τις προσπάθειες της ΕΛΑΣ ούτε θα τσουβαλιάσουμε το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας και θα τους βάλουμε σε μία κατηγορία ανθρώπων που δρουν με αντιθεσμικό ή αντιδεοντολογικό τρόπο, γιατί δεν ισχύει”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Αυτά τα περιστατικά, εφόσον αποδειχθούν ότι συνέβησαν, δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πάντως ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουν οι αστυνομικοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωησης για επιτυχίες της ΕΛΑΣ, αλλά πρόσθεσε: “Δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που τα πανεπιστήμια είχαν μέσα στέκια αυτοδιαχειριζόμενα, κυλικεία που τα τα διαχειρίζονταν ακραίες ομάδες. Δεν θα γυρίσουμε πίσω σε μία συζήτηση του παρελθόντος όταν ο κόσμος προχωρούσε”.

Άδραξε μάλιστα την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι θα ανοίξει η συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

“Προφανώς καταδικάζουμε και λέμε πως όταν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από αυτό που πρέπει να κάνει ο δημόσιος λειτουργός, πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις. Αλίμονο αν δεν καταδικάζαμε τη ρητορική μίσους και δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι κυβέρνηση ενθαρρύνει τέτοια περιστατικά. Εγώ λέω όμως να μην τσουβαλιάζουμε και να μη γενικεύουμε”, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα