Μαξίμου: ΝΔ και Μητσοτάκης αρνούνται με προσχήματα την κατάτμηση της Β΄Αθηνών

Μαξίμου: ΝΔ και Μητσοτάκης αρνούνται με προσχήματα την κατάτμηση της Β΄Αθηνών
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού Eurokinissi

"Συμφωνούν Κυρ.Μητσοτάκης και ΝΔ ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν" , αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωση του. Η ΝΔ καλεί από την πλευρά της την κυβέρνηση να απαντήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής σε ένα «χυδαίο δούναι και λαβείν» καταλογίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τη στάση τους στο θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών, τη στήριξη προς την οποία συναρτούν από το ζήτημα της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών -όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους- σαν κακομαθημένα παιδιά», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Τονίζει ότι «συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, θέλοντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει».

Υπογραμμίζει πως «το θέμα για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν».

Από εκεί και πέρα, σημειώνει ότι «η άρνησή τους να συμβάλλουν σε μία ακόμη αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα και αν εμφανιστεί, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

«Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε η απόρριψη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της πρότασης Σκουρλέτη στα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών όπως η Β’ Αθηνών και η Αττικής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που χθες δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε ρελανς επαναφέροντας τη δική της πρόταση του 2016 για κατάτμηση της Β’ Αθηνών, αλλά ταυτόχρονα με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, διαμηνύει ότι δε θα πάει στη συνάντηση εάν η κυβέρνηση δεν απαντήσει επίσημως στη δική της πρόταση.

Γαλάζιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: “Μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στην σαφή πρότασή μας για την χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση, όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους.”

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τα κόμματα σε συνάντηση την Πέμπτη 17 Μαϊου με αντικείμενο την συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης για κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της ΝΔ για σπάσιμο της Β’ “πακέτο” με ψήφο Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό σε συνέντευξη του χθες στο Σκάι.

“Η ΝΔ θέλει βαρόνους – υποψήφιους” υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης και ζήτησε να μη συσχετίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με την Β’ Αθηνών.

Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 επέμεινε στην πρόταση της ΝΔ.

“Εμείς θέλουμε να σπάσει η Β’ Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτοεξελέγη βουλευτής και πρώτευσε, πρότεινε ο ίδιος το ‘σπάσιμο’ της Β’ Αθηνών. Επομένως, λέει ότι για λόγους αρχής οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μίας κυβέρνησης. Αν ο λαός εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ τον πρώτο μήνα θα φέρει νέο εκλογικό νόμο που θα προβλέπει και σπάσιμο της Β’ αθηνών”.

Ταυτόχρονα εξάλλου, το κόμμα της ΝΔ σε σημερινή ανακοίνωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα επί της πρότασης αυτής.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και στο ενδεχόμενο να μειωθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος, ο κύριος Θεοδωρικάκος σημειώνει ότι καλύτερη λύση είναι “ο συνδυασμός να υπάρχει αναλογικότητα και ταυτόχρονα δυνατότητα να σχηματίζονται κυβερνήσεις στον τόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σε αυτό το ζήτημα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν γίνεται να κόβεται και να ράβεται στα μετρα ενός κομματος ο εκλογικός νόμος”.

ΝΔ: Καλώς τους κι ας άργησαν

Η ΝΔ με ανακοίνωση της πετάει πίσω το μπαλάκι στην κυβέρνηση, επιμένοντας να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δέχεται την ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Η ΝΔ ειδικότερα αναφέρει σε ανακοινωση της:

“Καλώς τους κι ας άργησαν.

Με καθυστέρηση 36 ωρών ο Πρωθυπουργός έλυσε την αμήχανη σιωπή του χωρίς, ωστόσο, και πάλι να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας -μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας- να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως σε όσους έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα θα του θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή η Ν.Δ. την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να την προωθήσει το συντομότερο θεωρώντας την αυτονόητη. Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη Ν.Δ. να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρότασή της.

Υ.Γ: Κακομαθημένα παιδιά δεν είναι εκείνα που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες του εξωτερικού το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου, αλλά εκείνα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια δημοκρατία οι καρέκλες της εξουσίας δεν είναι μόνιμες και επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τις κρατήσουν λίγο ακόμη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα