Οι Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών κι Άμυνας μετά από κλήρωση

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης EUROKINISSI

Η κλήρωση έγινε για δύο κενές θέσεις ανεξαρτήτων βουλευτών μεταξύ των τριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ο "άτυχος" της κλήρωσης ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός. Θα χάσει μία έδρα στην Επιτροπή η ΔΗΣΥ μετά την διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου.

Οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς θα συμμετάσχουν μετά από κλήρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας της Βουλής για να καλύψουν τις κενές θέσεις ανεξαρτήτων βουλευτών. Η κλήρωση έγινε για δύο θέσεις μεταξύ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. Ο «άτυχος» της κλήρωσης ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός. Η διαδικασία της κλήρωσης αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι η κλήρωση δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, σημείωσε όμως χαρακτηριστικά ότι κατά την Διάσκεψη των Προέδρων γίνονται συζητήσεις κι «αλληλοεπηρεαζόμαστε, βρίσκουμε ένα modus vivendi». Υπογράμμισε ότι αναμένει τις εξελίξεις στην ΔΗΣΥ και την επισημοποίηση της διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η ΔΗΣΥ να χάσει μία έδρα στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας.

ADVERTISING

Ευρεία συμφωνία ότι η Ολομέλεια της Βουλής νομοθετεί

Ο Ν. Βούτσης τόνισε ακόμα ότι, με την εξαίρεση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ και του Χρήστου Παππά από την Χρυσή Αυγή, όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι η Ολομέλεια της Βουλής είναι που νομοθετεί κι ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή γνωμοδοτεί. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει περίπτωση η Επιτροπή να σταματήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κανείς περιορισμός στην συζήτηση στην Ολομέλεια

Ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε ακόμα ότι «κανένας δεν θέλει να υπάρξει κανείς περιορισμός» κατά την συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής θα κρατήσουν «μέχρι ως ότου θέλουμε» ανάλογα με το πόσοι βουλευτές θα ζητήσουν να τοποθετηθούν.

Όσον αφορά το πότε θα κατατεθεί στην Βουλή το πρωτόκολλο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Ν. Βούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό το γνωρίζει «η κυβέρνηση κι ο Στόλτενμπεργκ». Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι το ζήτημα του πότε θα έρθει το πρωτόκολλο αφορά κατά βάση τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ, εκτίμησε όμως ότι πιθανόν το πρωτόκολλο να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει τον Ν. Βούτση να μην επιμείνει στον ορισμό του Σπ. Δανέλλη

Νωρίτερα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας είχε προειδοποιήσει τον Ν. Βούτση να μην επιμείνει στον ορισμό του Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή». Ο Κ. Τσιάρας είχε επισημάνει επίσης ότι «για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με αφορμή τον Αμυρά, η ΝΔ θέτει ζήτημα για την επιτροπή Εξωτερικών και καλεί Τσίπρα

SHARE:

24Media Network