Με την προσοχή στραμμένη στον East Med

Με την προσοχή στραμμένη στον East Med
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη Eurokinissi

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εργάζονται πυρετωδώς -και παρά τις τουρκικές ενστάσεις- για τον αγωγό φυσικού αερίου, η οριστική απόφαση για τον οποίο αναμένεται να ληφθεί εντός του 2019, με την ΕΕ να έχει εγκρίνει τα πρώτα κονδύλια.

Έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ αποτελούν τον πυρήνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια τρίτης χώρας που θα επιδιώξει να προκαλέσει ένταση στην περιοχή αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Βασικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών είναι ο αγωγός EAST MED για τον οποίο η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του 2019, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δώσει το πράσινο φως και να έχει εγκρίνει τα πρώτα κονδύλια.

Στις δηλώσεις που έγιναν από τους τρεις αξιωματούχους, δόθηκε έμφαση στον τομέα της ενέργειας με τον κ. Νετανιάχου να δηλώνει ότι «Είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό. Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα, και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για την πρόσκληση και την υποδοχή, είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα ήταν και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης. Είμαστε τρεις χώρες που αγαπάμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και για το λόγο αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Έχουμε πολλές νέες ιδέες και σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε» επισήμανε.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας. «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής. Η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και προσβλέπω στις σημερινές διαβουλεύσεις, και μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα