Στο υπουργείο Οικονομικών ο Τσίπρας. Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Τσίπρας. Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης
Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Μπορεί το σχέδιο της συμφωνίας να γράφεται ήδη, όμως οι τελευταίες σελίδες που αφορούν τα σημεία "αγκάθια" αναμένεται να μείνουν κενές μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή Αθήνας – δανειστών

Ξεκίνησε, υπό τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους “Θεσμούς”, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, που θα ανοίξει τις στρόφιγγες της ρευστότητας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Οι μηχανές του Μεγάρου Μαξίμου, δουλεύουν στο φουλ, με ένα καυτό τριήμερο να βρίσκεται μπροστά στους επιτελείς, οι οποίοι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τα Ελληνικά κλιμάκια στο Brussels Group, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης, με αντικείμενο συζήτησης τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα.

To καλό σενάριο αναφέρει πώς έως το Σαββατοκύριακο το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας θα είναι έτοιμο, με βάση τις κοινές λύσεις που θα βρεθούν στο Brussels Group, αλλά και την εισήγηση, που εκτός απροόπτου, θα κάνει το Euroworking Group της Πέμπτης. Μπορεί στην  ατζέντα να βρίσκεται η Κύπρος, όμως κανείς δεν θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το κείμενο της συμφωνίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί το πολυπόθητο φως στην Ελληνική οικονομία.

Η εντολή προς τα τεχνικά κλιμάκια, όπως αποτυπώθηκε και από το χθεσινό πολύωρο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε τρία θέματα.

ΦΠΑ

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κυριαρχήσει η άποψη της Αθήνας για τριπλό συντελεστή ή των θεσμών για διπλό. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο «παζάρι» γίνεται για τα προϊόντα που θα τοποθετηθούν στον χαμηλό συντελεστή με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως η εισπραξιμότητα του μέτρου θα κριθεί από την κατανάλωση η οποία δεν πρέπει να υποχωρήσει.

Δημοσιονομικό κενό

Η διαφορά παραμένει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί, καθώς διαφέρει ο τρόπος υπολογισμού με τους εταίρους.

100 δόσεις

Στο μέγεθος της εισπραξιμότητας φαίνεται ότι εστιάζεται η διαφορά με τους δανειστές με την Αθήνα να υπολογίζει τα έσοδα στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετική άποψη «προς τα κάτω» έχουν οι δανειστές

Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει σαφής αναφορά για το πώς θα κινηθούν τα δυο βασικά ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, αλλά και το εργασιακό, τα οποία μετατίθενται χρονικά

Εργασιακό

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές εξακολουθούν να «στυλώνουν τα πόδια» στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ακόμα και στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι τελικές συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν σε κάθε περίπτωση στα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Και εδώ, πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ φαίνεται να είναι αυτό το οποίο πιέζει για άλλες λύσεις που δεν συμβαδίζουν με το πρόγραμμα της Αθήνας.

Ασφαλιστικό

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος παραμένει έως το 2017 σε αναστολή, δεν θα υπάρχει καμία μείωση κύριας ή επικουρικής σύνταξης, ενώ θα προχωρήσουν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχουν να κάνουν με τα ευγενή ταμεία.

Το ασφαλιστικό, μέσα από αναλογιστικές μελέτες μεταφέρεται χρονικά για το φθινόπωρο με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης να τονίζει πως «αυτό που θέλει η Ελληνική πλευρά είναι να μην πιάνονται τα θέματα από τους δανειστές αποσπασματικά, αλλά να συζητηθούν συνολικά τον Σεπτέμβριο».

Το ΔΝΤ

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως δεν θα σταθεί εμπόδιο αν και κορυφαία στελέχη του έχουν εμφανιστεί με αρνητικές διαθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Η εικόνα που υπάρχει, πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως αν και δεν αναμένεται να υπάρξει θετική αξιολόγηση από την Ουάσιγκτον, εντούτοις, θα αποφύγει να σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία, Ελλάδας – Κομισιόν.

Η κατάσταση μοιάζει να μην είναι απλή από τη στιγμή που η Γερμανική πλευρά θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως τον Μάρτιο του 2016.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα