Μέρισμα και φέτος για τους πιο αδύναμους

Μέρισμα και φέτος για τους πιο αδύναμους

Τα 5 «κλειδιά» για την καθαρή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 παρουσίασε κατά την συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας ανασχηματισμό και εκλογές, αλλά και παραπέμποντας για το 2019 τυχόν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων

Η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η ανάγκη να ξεκαθαρίσει την στάση του το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, η προσέλκυση επενδύσεων και η πολιτική σταθερότητα είναι τα 5 «κλειδιά» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι του χρόνου η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο.

Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και για την χθεσινή ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αλλά και για την σημερινή συνέντευξη Τύπου περί κάποιας «έκπληξης της τελευταίας στιγμής», ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανακοίνωσε κάποια μείωση φόρου ή κάποια «παροχή» -με την κλασική έννοια του όρου.

Παρουσίασε, όμως, όλες τις ψηφίδες του σχεδίου που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ώστε τον Αύγουστο του 2018 να εξέλθει του Μνημονίου η χώρα μας.

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί

Αντί, λοιπόν, για «έκπληξη της τελευταίας στιγμής», ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να μην παρεκκλίνει των δεσμεύσεων  για να μην υπάρξουν «περιπλοκές» στην πορεία εξόδου από τη χώρα. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», διεμήνυσε αναφερόμενος στις «μνημονιακές» δεσμεύσεις και εκθέτοντας τη χρονική ροή των πραγμάτων βάσει των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου: δηλαδή, πρώτα ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη «να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα» και μετά ανέφερε πως εφόσον υπάρξει και φέτος υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, «θα φροντίσουμε να υπάρξει μέρισμα και στους πιο αδυνάμους».

Eιδικότερα ο κ.Τσίπρας δήλωσε:  «Η απόδοση των στόχων για το 2016 & 2017 μας κάνει να αισιοδοξούμε. Θα φροντίσουμε και φέτος να δοθεί μέρισμα στους πιο αδύναμους οικονομικα»  και σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ανέφερε:  «Αν διαπιστωθεί υπεραπόδοση για το 2017 και δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.»

Παραδέχθηκε, εξάλλου ότι «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα»,  ενώ παρέπεμψε στο 2019 για κάθε μείωση της φορολογίας, μιλώντας για «αναγκαίες διορθώσεις».

Ο παράγοντας «χρόνος» και το ΔΝΤ

Ταυτόχρονα με την προσήλωση στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, ο πρωθυπουργός έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για έγκαιρη και καθαρή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», τόνισε και εξέφρασε την δέσμευση πως «θα κάνουμε το παν δυνατόν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα».

Μάλιστα, σε πολλές αποστροφές της ομιλίας του, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε το πόσο «βιάζεται» η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του πως δε θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών: «τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμη κι όταν είχαν δώσει σχεδόν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, με δεδομένο την προτεραιότητα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της τρίτης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ την στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος και της Ευρώπης: «εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, αν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά φυσικά και χωρίς το ΔΝΤ», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 και του «Ραδιοφώνου 24/7», θέτοντας το τέλος του έτους ως όριο προκειμένου το Ταμείο «να πάρει τις αποφάσεις του έπειτα από 2,5 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Αριστερή» επιχειρηματικότητα

Ως τέταρτο «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση της υψηλής ανεργίας. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «φιλική προς την επιχειρηματικότητα», αλλά έθεσε μία στρατηγική διαφορά σε σχέση με το πώς εκείνη αντιμετωπίζει το επιχειρείν: «θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον», είπε, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. «Ξόρκισε» την «νεοφιλελεύθερη οπτική για τις επενδύσεις» -όπως τις χαρακτήρισε- και υπενθύμισε ότι «δεν επισκέφθηκε τυχαία κάποιες επιχειρήσεις». «Ο εργαζόμενος είναι ο βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, άλλωστε, για μία ακόμη μέρα, προανήγγειλε ότι πλέον το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στρέφεται στην νέα γενιά: «Πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επόμενη μέρα και αυτή θα στηριχθεί στη νέα γενιά», απάντησε εμφατικά.

Σταθερότητα

Ως απαραίτητη ψηφίδα στο παζλ υπέρβασης της κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε δύο «όχι»: στις πρόωρες εκλογές, αλλά και στον ανασχηματισμό. Παρότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον συντονισμό της κυβέρνησης, ανέφερε πως θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο για να «τρέξει» όλες τις κυβερνητικές εκκρεμότητες, υπονοώντας ότι ζήτημα αλλαγής προσώπων δεν υπάρχει. Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019». «Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε», «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», ήταν οι δύο χαρακτηριστικές φράσεις του.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Πέραν όλων αυτών των απαραίτητων βημάτων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και μήνυμα αισιοδοξίας πως τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι πλέον η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση. «Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι εγώ αυτός ο επικεφαλής μίας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά και που θα βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν, τόνισε με έμφαση. Μάλιστα, συνέδεσε την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο με την πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: αφού διαπίστωσε ότι «έχουμε πάρει την στροφή» και πως «περάσαμε τον κάβο», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για κακό της ΝΔ, οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μες στο λιμάνι και όχι σε τρικυμία».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ

Για την τρίτη αξιολόγηση και το ΔΝΤ:

*Στο βαθμο που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία πουέχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογει. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3η αξιολογηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορουμε να ζησουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη.

*Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην 3η αξιολογηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβουλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρονος είναι μερος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

*Το κρισιμο ερώτημα εάν ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Δε θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην 3η αξιολόγηση. Θα κριθεί η καλή πίστη των εταίρων και κυρίως του ΔΝΤ. Για μας το κρισιμο να παρθουν οι αποφάσεις εγκαίρως, πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μπορουμε να ολοκληρώσουμε το προγραμμα με την παρουσία τους, μπορουμε και χωρίς, δεν μπορούμε την αβεβαιότητα.

*Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιουχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατα 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νεά γενια, για αυτους τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

*Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαιωμα βέτο στο ΔΝΤ οι εταίροι λόγω των εκλογικών αναμετρήσων που είχαν μπροστά τους δύο χώρες. Νόμίζω ότι θα βρουμε και τώρα τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξει από πλευράς ΔΝΤ προσπάθεια κωλυσιεργίας και οτι η ευρωπαική πλευρά θα έχει πιο ξεκαθαρη θέση απέναντι σε πιθανη κωλυσιεργία.

Για την Ευρώπη:

*Το προβλημα μας είναι ότι στην Ευρώπη οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους. Και όταν λαμβάνονται αποφάσεις πίσω απο κλειστές πόρτες γίνονται τεράστια  λάθη. Στην Πνύκα εμείς βάλαμε αίτημα υπαρξης όχι μονο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής. Σημαντικη πρωτοβουλία Σουηδικής κυβερνησης για σύνοδο Κοινωνικής Ευρώπης.

*Υπάρχει ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, οι αποφάσεις να παίρνονται σε οργανα αιρετά που θα κρίνονται από τους λαους. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συμπεσουν διαφορετικές οπτικές σε ζητήματα όπως η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μακροχρόνια παράδοση, διότι το ρεύμα δημιουργιάς του ήταν το ρεύμα του αριστερού ευρωπαϊσμού. Η αριστερή οπτική για την Ευρώπη, που τη θεωρούμε το ύστατο πεδίο της πάλης ταξικής και τα πράγματα θα γίνουν μόνο καλύτερα για τους λαους εάν αυτό το πεδίο γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό- σε αυτό το σημείο συμπίπτουμε με το Μακρον. Σε άλλα έχουμε διαφορετικές θέσεις. Ομως εάν οικοδομήσουμε νεα Ευρώπη, θα έχουμε οφελος για τη χώρα μας.

Για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος:

*Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστει μαζί με τους εταίρους μας συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από στοχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί.

*Η απόδοση των στόχων για το 2016 και 2017 μας κάνει να αισιοδοξούμε. Θα φροντίσουμε και φέτος να δοθεί μέρισμα στους πιο αδύναμους οικονομικα

*Αν διαπιστωθεί υπεραπόδοση για το 2017 και δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

*Εάν δούμε του χρονου τέτοιο καιρό ή στο τέλος του 18 όταν θα φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό του 19, οτι η υπεραπόδοση της οικονομίας ειναι πολύ καλύτερη από το προβλεπόμενο, τότε θα φροντίσουμε αυτο το δημοσιονομικο χώρο στοχευμένα να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

*Θα έχουμε υπέρβαση στοχων και θα υπάρξει μέρισμα που θα μοιράσουμε στους αδυνατους θα σας ανακοινώσουμε πως και βεβαίως θα γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Για τον ΕΝΦΙΑ:

*Η κυβερνηση πήρε μία απόφαση τον προηγουμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το προγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειωσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομη. Για το 2020 εχουμε ήδη ψηφίσε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογουμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετα, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτο το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία.

Για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα:

*Σε ορισμένα μεγάλα επενδυτικά εργα, ένας μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν φακελοι σε υπουργεία που κάθονται στα συρτάρια και δεν πανε απο τον εναν όροφο στον άλλο εάν δεν κατέβει ο υπουργός να τους πάρει. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος. Μέσα στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των νόμων κα περιβαλλοντικών όρων. Ηδη έχουν ξεκολλήσει δεκάδες επενδυτικά πρότζεκτ.

*Εάν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δε θα έχουμε παραγωγή στη χώρα. Είδα ότι πολλοι με κατηγόρησαν οτι ανακαλύπτω όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαία. Επισκέφθηκα πετυχημένες επενδύσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και τις εργασιακές σχέσεις.

*Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλους μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζομενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθανεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης.

Για το χρόνο των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις:

* Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Εάν πιστεύαμε ότι για το λαό τα πραγματα θα ήταν καλύτερα εάν στη θέση ημών ήταν κάποιοι άλλο, δε θα είχαμε μπει καταρχάς εξαρχής στη διαδικασία να πιουμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη απο σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Εκλογές λοιπόν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Νομίζω ότι αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες για να αμυνθούμε σε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της

*Δε πανικοβαλλόμαστε υπό το βάρος δημοσκοπήσεων, δε θα οδηγήσουμε τη χώρα σε αστάθεια κάνοντας τη χάρη του κ.Μητσοτάκη που συνεχεια ζητά εκλογές.

*Η πραγματική σύγκριση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2017.

*Δε χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει, εχουμε περάσει μία στροφή. Εχει ακόμη δυσκολίες και υφάλους που πρέπει να προσεγγίσουμε, αλλά τον κάβο τον περάσαμε, τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι.

Για το δημοψήφισμα, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη:

*Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα, είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική εναντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους μας παρακολουθουν, ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η αισθηση ότι δεν πάλεψα με πάθος τις απόψεις αυτές να τις κάνω πράξη;

*Μας κατηγορούν για το αντίθετο ότι προκειμενου να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη και να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας, δε διστάσαμε να κανουμε επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμου. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα προκειμένου να υλοποιησουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι είπαμε ψέματα στο λαο για να καταπιούμε αμάσητα τα μνημόνια.

*Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψηφισμα, δε θα είχαν ανοιξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποιες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής.

*Το 2015 υπήρχε η αποψη ότι κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρωπη και όχι να την καταστρέψει. Κίνδυνος είναι η ακροδεξιά.

Για την κεντροαριστερά:

*Δέχθηκα επιθέσεις άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρεου. Οι διαφορές όμως ορατες δια γυμνου οφθαλμου. Ισως ενόχλησε η παράγραφος που μιλουσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζουμε σήμερα απο΄το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σημερα έιναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απεναντι σε κάτι που αλλάζει τα πραγματα κα εμπνεει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας

*Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν εχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θελουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω απο συζήτηση προσώπων, που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική.

*Πριν από 5 χρονια είχαμε δύο πόλους. Σήμερα έχουμε ένα τελείως διαφορειτικό σκηνικό. Δύο πόλους που είναι η δεξιά και η αριστερά.

*Σήμερα έχουμε μία δεξιά μείγμα ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, και από την άλλη έχουμε την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς σε αυτό το σκηνικό θέμα μεγάλης συζήτησης. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αλλά να καταλάβουν ότι πρέπει να συζητησουν για τους όρους της πολιτικής και στρατηγικής σύγκλισης της επομενης ημέρας. Είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Εάν δεν απαντήσει κανείς στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν μπορεί να έχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαικά βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Εχει αρχίσει να κάνει τον απολογισμό όπου συνεργάστηκε με τη δεξιά και δεν ήταν θετικός.

*Εγώ παίζω το ρόλο που μου αναλογεί στις συζητήσεις με ηγέτες του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος.Ο Δ.Παπαδημουλης παίζει το ρόλο των συγκλίσεων στην Ευρωβουλή. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει. Εάν αυτό δεν το θέλει η ηγεσία της κεντροαριστερας σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γινει με τις κοινωνικές δυνάμεις του χώρου.

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο:

*Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση πρωτίστως αφορά τα διλήμματα που τίθενται στον ίδιο χώρο της κεντροαριστεράς. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε σύστημα απλής αναλογικής ήταν στρατηγικου χαρακτήρα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το οτι ήταν πάγια θέση της Αριστεράς. Ηταν επιλογή που θα δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς για τρόπο λειτουργίας τωνπολιτικών δυνάμεων. Είναι λοιπον πιθανό σε ένα επόμενοδιάστημα να υπάρχουν κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις όμως θα πρέπει να γινονται πάνω στα προγράμματα.

*Η συζήτηση να διεξαχθεί σε στρατηγικού τύπου διλήμματα για τη χώρα. Υπήρχε ψευτοδίλημμα εάν θα παραμείνουμε σε Ευρώπη. Η ΝΔ δεν κατάλαβε ποτέ ποια ήταν η επιλογή μας και κάνει αντιπολιτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει. Την ίδια αντιπολίτευση κάνει και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν άλλα διλήμματα, Εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νεοφιλελευθερισμού ή της κοινωνικής προστασίας. Σε αυτά τα διλημματα στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις αναμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς

*Στη Γερμανία κάνουν 3 μήνες να συγκροτήσουν κυβέρνηση και τα κόμματα εκεί κάνουν συνέδρια για να αποφασίσουν την προγραμματική συνεργασία και εμείς τις έχουμε έτοιμες από πριν.

 *Ο Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στελεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χόυντας και δεν κυκλοφορουσε με βαριοπουλες. Στα χρονια των μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό προσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής.

*Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του Καμμενου και ο κόσμος της πατριωτικής δεξιάς έχει εκτιμήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την προσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

*Όλοι οι μαθητές αυτή τη στιγμή και όλοι οι γονείς γνωρίζουν τη θέση της κυβέρνησης. Το λύκειο τα τελευταία χρονια, τα χρόνια τα δικά μου (είχαμε τότε τις δέσμες, τα 4 μαθηματα) είχε γίνει παρεργο των φροντιστηρίων. Αφήναμε ολες τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς ώστε μετά το Πάσχα δεν πατάγαμε.

*Οι μαθητές που πάνε σήμερα Α Λυκείου θα έχουν το νέο σύστημα εξέτασης

*Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης δηλαδή της πρόσβασης σε ένα πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο ήταν έντονο στο μυαλό μας, όμως αυτό το σύστημα δε μπορεί να υλοποιηθεί με τους σημερινούς πόρους για τη εκπαίδειυστη ση χώρα μας έχουμε 2,85% του ΑΕΠ και θα χρειαζόταν 4% και 5%. Εχουμε μία παρέμβαση λοιπόν που καταργεί τις πανελλαδικές όπως τις ξέραμε.

Για τη Δικαιοσύνη και για την υπόθεση Γεωργίου

*Η υποθεση Γεωργιου βρίσκεται στα χερια της Δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε εμένα. Τι θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει; Ή θα σεβόμαστε την αυτονομία της Δικαιοσύνης ή θα έχουμε μία α λα καρτ αντιμετώπιση. Οι συνταγματικοι ρόλοι είναι διακριτοί και δε θα μπορύσαν οι εταίροι μας να ζητουν παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

*Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί εικόνα συγκρουσης με το θεσμό της Δικαιοσύνης και αυτό απέχει απο την πραγματικότητα.

*Οταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αυτό να μην είναι α λα καρτ, να μη σεβόμαστε μόνο τις αποφάσεις που μας αρέσουν.

*Ως μηχανικός δε μπορώ να πω ότι όλοι οι μηχανικοι είναι ηθικά άμεμπτοι. Το ίδιο συμβαίνει με ολα τα επαγγέλματα, ακόμη και με τη Δικαιοσύνη. Δε στοχοποιουμε τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές στο σύνολο τους, αλλα δημιουργούμε ένα θεσμικό πλαισιο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει νηφάλια, χωρίς δαιμονισμούς. Εμείς λειτουργουμε θεσμικά και όταν συμφωνούμε με δικαστικές αποφάσεις και όταν διαφωνούμε. Ομως το δικαίωμα κριτικής είναι αναφαίρετο.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

*Μιλησα με ειλικρίνεια περυσι τετοιο καιρό, χωρίς διάθεση να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει απόφαση που θα καταργούσε το νόμο Παππά. Πράγματι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα, δεν εξέπεσε απο το ΣτΕ. Υπηρξε μία οριακή απόφαση για το γεγονός ότι δε διενήργησε τη διαδικασία το ΕΣΡ, επειδή η αντιπολίτευση έκανε μποϊκοτάζ. Σήμερα με όλα όσα μεσολάβησαν, την άσχημη στιγμή για την κ.Τσικρίκα πέρυσι και βεβαια την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζομενων και στόχος σου δεν είναι βέβαια οιεργαζόμενοι αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο χώρο σήμερα έχουμε δικαιωθεί. Ο νομος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και θα διενεργήσει το διαγωνισμό. Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νομιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρθούν γιατί ο νόμος το προβλέπει.

*Στόχος της κυβέρνησης μας ήταν και παραμένει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις. Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορει.  Αλλά κρινομαστε απο τις προθέσεις και το αποτέλεσμα.

Για τον ΟΑΣΘ:

*Ο ΟΑΣΘ είναι μία μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη και ένα παράδειγμα για το ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρουμε ότι ο,τιδήποτε δημόσιο δε λειτουργεί και ό,τιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν το καλύτερο, δεν έγινε με όρους αγοράς και ανταγωνισμού. Ηταν χαρακτηριστικό σχήμα ιδιωτικοποίησης ενός ιδιαίτερου καπιταλισμού, κρατικοδίατου, των κολλητών, των ημέτερων.

*Δώσανε τον ΟΑΣΘ σε μία ομάδα φιλων, όχι σε πλαισιο υγιούς ανταγωνισμού. Εμεις επιχειρούμε ένα δύσκολο εγχείρημα με 2 όψεις: Να γίνει εκκαθάριση στον οργανισμό. Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοι σκελετοι μέσα στα ντουλάπια του ΟΑΣΘ. Να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο οργανισμό, που δε θα λειτουργεί όμως στο αρνητικό πλαισιο πουείχαμε στο παρελθόν σε δημόσιους οργανισμούς.

*Στη χώρα μας είχαμε στρεβλό μοντέλο και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό στοιχείο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την απομύζηση του δημόσιου πλουτου.

*Η λογική του υπερταμείου, ακόμη και να μπαινε εκεί ο ΟΑΣΘ, είναι λογική αξιοποίησης όχι ξεπουλήματος.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας:

*Θα ήταν λάθος απο την πλευρά της ΕΕ και ίσως δώρο στον Ερντογάν εάν η Ευρώπη έβαζε το ζήτημα του τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ισως και να το επιθυμουσε θα έλεγα, Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα συνεχιστουν και να είναι η Ευρώπη που θα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί. Για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε κάθε φορα έναν ολόκληρο λαό με τις επιλογές της κυβέρνησης.

*Ακόμη και εάν η σημερινή στάση του Ερντογάν δεν αφήνει αισιοδοξία, είναι λάθος να κλείνουμε την πορτα και την προοπτική. Η Τουρκία είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και σταθερότητα. Ακουσαμε όντως αυτά περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από την κ.Μέρκελ, να δουμε εαν θα επαναληφθούν στη σύνοδο, γιατί ορισμένα πράγματα λέγονται λογω προεκλογικής περιόδου κάποιες φορές. Η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στη θεση της παρολο που είμαστε αυτοί που πρωτίστως βάζουμε στο τραπέζι την ανάγκη η τουρκική πλευρά να αλλάξει σταση, να σταματήσει τις προκλήσεις.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα