Μέση Ανατολή: Επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας προτείνει ο Μητσοτάκης

Διαβάζεται σε 4'
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Παλαιστίνη, μεταναστευτικό, πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και Ουκρανία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται εκ των πραγμάτων να κυριαρχήσουν στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βασικά θέματα στην ατζέντα είναι επίσης το μεταναστευτικό, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), καθώς και η συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ανησυχεί για τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς και την αποσταθεροποίηση όλη της Μέσης Ανατολής. Κάτι που θα είχε συνέπειες οικονομικές και μεταναστευτικές για την Ευρώπη. Την ανησυχία αυτή αναμένεται να εκφράσει εκ νέου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα άλλωστε ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και θέλει να έχει ρόλο ως αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής με όλες τις χώρες της περιοχής. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν άλλωστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που έλαβε μέρος στη διάσκεψη στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επομένως να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Δικαίωμα όμως που θα πρέπει να ασκηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης, όπως έκανε στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους. Αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με το Μπεντζαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ τη Δευτέρα.

Υπέρ της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Παλαιστίνη

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση. Και να τονίσει ότι βιώσιμη πολιτική λύση θα έρθει μόνο με την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, δηλαδή την ίδρυση και αναγνώριση κράτους Παλαιστίνης. Αυτή άλλωστε είναι και η θέση της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Στην ίδια λογική, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη προχθεσινή του συνάντηση με τον κ.Νετανιάχου, δήλωσε ότι “το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να τεθεί ευλόγως”. Ο κ. Μακρόν διαμήνυσε επίσης ότι: “Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς αποφασιστική επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους”.

Το μεταναστευτικό με το βλέμμα και στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όμως αναδεικνύουν ταυτόχρονα και τις εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις του μεταναστευτικού, για το οποίο επίσης θα συζητήσουν οι 27.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. Με την Ελλάδα φυσικά σε ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Καϊρου. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς δε αυξάνεται η επιφυλακή για τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα, οι 27 θα συζητήσουν και τη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει ότι αυτή η διάσταση δικαιώνει την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση.

 

Οι 27 όμως θα προβούν όμως και σε νέες αψιμαχίες ενόψει της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επαναλάβει τη θέση υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του ΠΔΠ. Την ίδια θέση είχε εκφράσει και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία. Τη στιγμή που δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τουσκ κέρδισε τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου στην Πολωνία και θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του με τους ευρωπαίους εταίρους.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης (Eurosummit). Εκεί, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης, αναπτυξιακά και δημοσιονομικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα