ΜΕΘ και Χριστούγεννα οδήγησαν στο δεύτερο lockdown – Δεν απέκλεισε και τρίτο ο Μητσοτάκης

ΜΕΘ και Χριστούγεννα οδήγησαν στο δεύτερο lockdown – Δεν απέκλεισε και τρίτο ο Μητσοτάκης
Ανακοινώσεις και συνέντευξη Tύπου του Πρωθυπουργού για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Eurokinissi

Οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση να προχωρήσει το Νοέμβριο σε καθολικό οριζόντιο lockdown και οι απαντήσεις στην κριτική για καθυστερήσεις. Για ποια επιλογή του μετάνιωσε

Στο εύλογο ερώτημα γιατί πήρε την απόφαση για δεύτερο καθολικό οριζόντιο lockdown τώρα, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε αποφασίσει ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων, έσπευσε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση της αναστολής δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση παίρνει μεν την πολιτική απόφαση και το βάρος της ευθύνης, αλλά βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για έκρηξη κρουσμάτων μέσα σε πέντε ημέρες και σημαντική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με το lockdown το Νοέμβριο, η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει σε μία σχετική κανονικότητα το Δεκέμβριο, ώστε τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει η αγορά.

Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο μετά τις γιορτές, να χρειαστεί και τρίτο lockdown. Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε μία φράση του κ.Τσιόδρα, ο οποίος παρομοίασε την αντιμετώπιση της πανδημίας με ένα μαραθώνιο σε ένα δρόμο γεμάτο στροφές, όπου άλλοτε πατάει κανείς γκάζι και άλλοτε φρένο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι τα πιο ήπια μέτρα που είχε ανακοινώσει το Σάββατο είχαν αποφασιστεί την Πέμπτη, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν διαφορετικά. “Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα, το είδαμε πρώτα από όλα στη Θεσσαλονίκη, όπου είδαμε μία αναπαραγωγή του ιού με μία ταχύτητα που ξεπέρασε και τα πιο απαισιόδοξα μοντέλα μας”, είπε, τονίζοντας ότι πήρε την απόφαση να λάβει πιο σκληρά μέτρα πριν “κοκκινήσει” όλη η χώρα, καθώς διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να περιμένει ένα μήνα για να αποδώσουν τα προηγούμενα. Ο δε κ.Τσιόδρας δήλωσε ότι και “στην επιτροπή διαπιστώσαμε έκπληκτοι τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιου τις τελευταίες ημέρες.

Με την εικόνα αυτή της υπερμετάδοσης απάντησαν εμμέσως πλην σαφώς και στην κριτική πως άργησε η ενίσχυση του ΕΣΥ με ΜΕΘ και προσωπικό, με τον κ.Μητσοτάκη να προαναγγέλλει ανακοινώσεις απο Κικίλια για επιτάχυνση των διαδικασιών προσληψης στο Δημοσιο Σύστημα Υγείας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη οικονομική ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία λόγω της νέας καραντίνας. Υπενθύμισε ότι πολλές φορές είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος της κυβέρνησης να κρατήσει εφεδρείες, διότι δεν γνώριζε κανείς πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έχει πράξει.

“Σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας” είπε, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου και ανακοινώνοντας ο ίδιος τρία μέτρα, με πρώτο την αύξηση του βοηθήματος των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή το Νοέμβριο στα 800 ευρώ.

Λάθος ο εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα

Ο πρωθυπουργός και ο κ.Τσιόδρας παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν διαφωνίες στην επιτροπη για το θέμα των σχολείων, υπεραμύνθηκαν όμως της επιλογής να παραμείνουν ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και σχολεία ειδικής αγωγής, αλλά να κλείσουν τελικά και τα γυμνάσια εκτός από τα λύκεια, παραδεχόμενοι ότι ένας από τους λόγους αυτής της απόφασης ήταν πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά εμπλέκονται περισσότερο στη διασπορά του ιού.

Ο κ.Μητσοτάκης κάλυψε απολύτως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διαχείριση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, ενώ υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων, με το επιχείρημα ότι η έκρηξη ήρθε το Νοέμβριο και όχι τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο θέμα των ΜΜΜ σημείωσε ότι έγινε ό,τι ήταν εφικτό. “Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Ενισχύσαμε σημαντικά τον αριθμό των λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιήσαμε καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης” είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι είναι μέσα μαζικής μεταφοράς για αυτό και σε όλο τον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός τις ώρες αιχμής. “Για αυτό και οι μάσκες είναι τόσο σημαντικές. Λέμε μάσκες παντού, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε δυστυχώς να κρατάμε αποστάσεις. Για αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο” τόνισε.

Παραδέχθηκε πάντως πως ήταν λάθος και από την πλευρά της κυβέρνησης ο εφησυχασμός μετα το πρώτο lockdown και η αίσθηση το καλοκαίρι πως η χώρα είχε ουσιαστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία. “Το ένα λάθος – το οποίο ίσως ήταν αναμενόμενο γιατί ήταν πολύ μεγάληη ανακούφιση μετά το πρώτο κύμα – ήταν ο συνολικός εφησυχασμός, ότι αυτό πέρασε. Παρότι ξέραμε ότι θα ξανά ερχόταν, παρότι προετοιμαζόμασταν ψυχολογικά, όλοι μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με αυτό τον εφιάλτη” είπε και τόνισε ότι για αυτό και μετά το δεύτερο lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να υπάρξει ξανά γενική χαλάρωση.

Δύο “καυτά” θέματα στα οποία δεν αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης ήταν η Εκκλησία και η επέτειος του Πολυτεχνείου. Δηλαδή εάν στο πλαίσιο του lockdown θα σταματήσουν και πάλι θρησκευτικές τελετές όπως την άνοιξη, καθώς και εάν η πορεία της 17ης Νοεμβρίου θα απαγορευθεί και τι θα κάνει η κυβέρνηση, εάν υπάρξουν κόμματα ή οργανώσεις που επιμείνουν να διαδηλώσουν. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να φαντάζουν για κάποιους αυτονόητες, ωστόσο πρόκειται για δύο ζητήματα που πολιτικά φέρνουν σε λεπτή θέση την κυβέρνηση.

“Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο ζωές”

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας την αλλαγή από ήπια μέτρα σε οριζόντιο καθολικό lockdown μέσα σε μία εβδομάδα, επισήμανε ότι: “Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.”

Ενδεικτικά ανέφερε ότι: “Εάν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε λοιπόν ότι επιλέγει, για μία ακόμη φορά, να πάρει δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.

“Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Και για αυτό και, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες” σημείωσε.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν “θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών, προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς” και παραδέχθηκε πως: “Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα