Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε μια σημαντική θέση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ως "πρώτο χέρι της διπλωματίας" διορίζεται ο Έλληνας Μιχάλης Καρλούτσος στο πλευρό του Ρεξ Τίλερσον. Στις προτεραιότητές του το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Κυπριακό, η βόρεια Ήπειρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαθέτοντας πείρα πολλών ετών στην πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις, ο Ελληνοαμερικανός Μιχάλης Καρλούτσος, διορίσθηκε επικεφαλής του Πρωτοκόλου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μια αναμφίβολα πολύ σημαντική θέση.

"Είναι μία καταπληκτική ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ", υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ο Μιχάλης Καρλούτσος, μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

"Σ' όλη μου τη ζωή ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και χαίρομαι που θα μπορέσω να το κάνω τώρα σ' αυτή την κυβέρνηση και κάτω από αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο", είπε.

Εξηγώντας τη φύση της εργασίας του ανέφερε ότι "το Γραφείο Πρωτοκόλλου βασικά προάγει την υπεράσπιση της διπλωματίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ονομάζουν "το πρώτο χέρι της διπλωματίας" και ο επικεφαλής της διπλωματίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Καθιερώνουμε το Πρωτόκολλο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης ανά τον κόσμο με την οποία έχουμε σχέσεις".

Με τον Reince Priebus και τον Alex Angelson:

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

"Εάν δείτε κάθε βήμα της καριέρα μου κατά τα τελευταία 25 χρόνια, από τις πολλές επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εργασία μου στην πολιτική, την εργασία που έκανα για τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, κατόπιν στη Λέσβο και μετά βέβαια στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη πέρυσι, νομίζω ότι όλα αυτά συντέλεσαν στην προετοιμασία μου για την ανάληψη τούτης της θέσης αυτή τη στιγμή".

Με τον George Gigicos:

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

"Αισθάνομαι πιο έτοιμος από ποτέ και ευχαριστώ τον Θεό που έχω καλούς φίλους μέσα στην κυβέρνηση οι οποίοι είδαν την εργασία που έχω κάνει και αισθάνθηκαν πως ήμουν έτοιμος να αναλάβω αυτή τη θέση".

Σε ερώτηση σχετικά για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα με τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και συγκεκριμένα αν θα μιλούσε στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Εξωτερικών, τόνισε:

"Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ήπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου, αυτά είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα. Θα εκφράσω τη γνώμη μου αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν γιατί τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική, η Αμερική πρώτα, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω".

Μια πλούσια καριέρα

Ο διορισμός του Μιχάλη Καρλούτσου, δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί σκληρά και χαρακτηρίζεται από πάθος για τις ΗΠΑ,  σεβασμό και προσήλωσή στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Ελληνικές ρίζες του, την εργασιακή ηθική που του ενέπνευσαν οι γονείς και οι παππούδες του και την αφοσίωσή του στην οικογένεια του.

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μιχάλης Καρλούτσος, γιος του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, του ισχυρού άνδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του συνδέσμου μεταξύ Λευκού Οίκου και ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια σε πολιτικές εκστρατείας στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ιστορική προσπάθεια του μέντορά του, Γερουσιαστή Paul Tsongas για το Λευκό Οίκο το 1992. Στη συνέχεια, μετακόμισε από τη γενέτειρά του, Nέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, όπου ίδρυσε την MAK Consulting, LLC.

Το 2001, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, o Μιχάλης Καρλούτσος εργάστηκε ως Σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Γραφείου Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Υόρκης, για την ανάκτηση των λειψάνων που φυλάσσονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Καρλούτσος, έχει πλούσιο έργο και στην Ουάσινγκτον, αποτελώντας μια ήρεμη δύναμη,  με υποστηρικτική δράση για ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, ειδικά υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το 2001, μετά από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, εργάστηκε ως Σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Γραφείου Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Υόρκης, για την ανάκτηση των λειψάνων που φυλάσσονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Το 2014 συντόνισε την ιστορική κοινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα. Το 2016 ανέλαβε την "επίσκεψη αγάπης" του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στους καταυλισμούς προσφύγων της Λέσβου. Παράλληλα, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ηγήθηκε της υλικοτεχνικής προετοιμασίας και του συντονισμού της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που συνεκλήθη μετά από 1000 και πλέον χρόνια.

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παράλληλα ο κ. Καρλούτσος, είναι σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, επικεφαλής της MAK Consulting, εταιρίας συμβούλων που εξειδικεύεται στη διεθνή επιχειρηματική ανάπτυξη, τις δημόσιες σχέσεις και τις κυβερνητικές υποθέσεις

Η MAK εκπροσωπεί ηγέτες της βιομηχανίας, ειδικά στην υγεία (πρωταγωνίστησε σε παναμερικανικό επίπεδο στα προγραμματα Patient Choice και Physicians’ Rights για λογαριασμό πελατών, όπως το δίκτυο Coordinated Health, το Ινστιτούτο Rothman και η AFLAC), στην εκπαίδευση (εκπροσώπησε την περιφέρεια της Φιλαδέλφεια, 5ης μεγαλύτερης των ΗΠΑ, στην Κίνηση Σχολικής Μεταρρύθμισης και Επιλογής), στην ενέργεια (έχει αναπτύξει στρατηγικά προγράμματα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου για κολοσσούς του χώρου, όπως η Conocco Philips) και στη φιλοξενία.

Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μιχάλης Καρλούτσος επενδύει μεγάλο τμήμα του χρόνου του σε εθελοντική εργασία, προς όφελος της Ελληνικής και Ορθόδοξης κοινότητας σε ολόκληρη την Ομογένεια και ο διορισμός του είναι σίγουρα ένα καλό νέο για την ελληνική κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μιχάλης Καρλούτσος: Όποιος και αν νικήσει, θα είναι κοντά στον Ελληνισμό

SHARE:

24Media Network