Μητσοτάκης: Αυτοτελείς και ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις 

Μητσοτάκης: Αυτοτελείς και ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις 

Στρατηγική η σχέση Ελλάδας- Αιγύπτου, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Σίσι. Ενεργειακό και μεταναστευτικό στην ατζέντα και στο βάθος… Τουρκία.

Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο”, υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και την επίσκεψή του στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

“Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Σίσι ήταν βεβαίως το ενεργειακό και το μεταναστευτικό.

Υπάρχει όμως και ένα άρρητο θέμα στην ατζέντα: Η Τουρκία, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει κινήσεις επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με την Αίγυπτο. Και μπορεί η Αθήνα να έχει δρομολογήσει το δικό της διάλογο με την Τουρκία, δεν θέλει όμως για προφανείς λόγους ο διάλογος αυτός να πραγματοποιηθεί με αλλαγή των διπλωματικών ισορροπίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών θα διέρχεται μάλιστα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φθάνει στην Κρήτη.

Κυρίως όμως η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ “κόβει στη μέση” τη “γαλάζια πατρίδα” του Ερντογάν και ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη. Για αυτό και η Άγκυρα επιδιώκει να προβεί από την πλευρά της σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Στόχος της Άγκυρας με μία τέτοια κίνηση θα ήταν να μπει ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που δεν έχουν επισήμως οριοθετηθεί, αλλά δυνητικά συνορεύουν, καθώς και να επιβάλλει τετελεσμένα, πριν συζητήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Εξ ου και η συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι επαναβεβαίωσε τη στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Αίγυπτο και για την αποστολή στρατιωτικών ελικοπτέρων, που συνέδραμαν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε στη συνέχειαι ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης- Σίσι επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους για συνεργασία και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό.

“Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευες. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.”

Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμα τη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024 και δήλωσε: “Θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας.”

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ελ Αλαμέιν, “όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα