Μητσοτάκης: Δεν διαβουλεύομαι με την αντιπολίτευση- Κάναμε το ηθικά σωστό για Ουκρανία

Μητσοτάκης: Δεν διαβουλεύομαι με την αντιπολίτευση- Κάναμε το ηθικά σωστό για Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν δική του η απόφαση για όπλα στην Ουκρανία. Η χώρα δεν έχει πια ανώτατο δίαυλο με τη Ρωσία. Ανοιχτός σε συνάντηση με Ερντογάν. Μέσα στο Μάρτιο οι εξαγγελίες για έκτακτη ενίσχυση το Πάσχα

Την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “παίρνοντας πάνω του” την απόφαση για αποστολή όπλων και δηλώνοντας ότι δεν διαβουλεύεται με την αντιπολίτευση την εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha υποστήριξε ειδικότερα πως η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία “ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό”.

Εκτίμησε επίσης πως: “Στείλαμε ένα σήμα: ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση.”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αποφάσεις”

Δήλωσε ότι οι αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική ανήκουν στον πρωθυπουργό και πως δεν διαβουλεύεται με την αντιπολίτευση ούτε ζητά τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών. Τόνισε ότι η απόφαση για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ήταν δική του με εξουσιοδότηση του ΚΥΣΕΑ. Δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών.

“Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ, προς τιμήν του, που είχε μια πολύ καθαρή θέση, όλοι οι άλλοι ήταν στο «ναι μεν αλλά». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, αυτή η ευθύνη και η απόφαση ήταν δική μου, προφανώς με την εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), και σε αυτές τις περιπτώσεις αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

“Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού”, ανέφερε επίσης.

“Αυτόν τον πόλεμο τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

“Δεν συμφέρει την Άγκυρα ο αναθεωρητισμός”

Ο πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι δεν συμφέρει πλέον την Άγκυρα ο αναθεωρητισμός, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Η Τουρκία κάνει μία επιλογή σήμερα, δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω στην ηγεσία της πώς θα κινηθεί, όμως θα επαναλάβω αυτό που σας είπα πριν: ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση οποιουδήποτε με τις πρακτικές του Προέδρου Putin τον κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Και για αυτό και πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας”, σημείωσε ειδικότερα.

“Αν μας ζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, φυσικά θα στείλουμε ελληνικές δυνάμεις”

Στο ερώτημα εάν ζητηθεί να σταλούν ελληνικές δυνάμεις όχι στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά στις γειτονικές νατοϊκές χώρες, όπως έχουν πράξει και άλλες χώρες, στη Ρουμανία, στη Μολδαβία, στην Πολωνία, τι θα πράξει η κυβέρνηση ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φυσικά και θα το κάνουμε.” Διευκρίνισε όμως ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο ακόμη.

Στο ερώτημα δε τι θα κάενι η Ελλάδα με τα ρωσικά οπλικά συστήματα που ήδη διαθέτει, όπως τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, τους S-300, ελλείψει και ανταλλακτικών, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα.”

Ανοιχτός σε συνάντηση με Ερντογάν

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις.

Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες.

Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση.

Όπως σας είπα πριν, αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό.”

Ο πρωθυπουργος δήλωσε συνεπώς: “Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο ανά πάσα στιγμή, πόσω μάλλον τώρα” και σχολίασε: “Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία.”

Μέσα στο Μάρτιο εξαγγελίες για έκτακτο επίδομα

Επιβεβαίωσε δε ότι θα δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα. Ειδικότερα προανήγγειλε ότι εντός του Μαρτίου θα υπάρξουν εξαγγελίες για ένα έκτακτο βοήθημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αναφέρθηκε επίσης στη δευτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει εξαγγελθεί για την 1η Μαϊου, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι σημαντική.

“Θα υπάρχει μια ακόμα, σίγουρα, έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε πάντως ότι “δεν θα κόψουμε σήμερα φόρους κατανάλωσης για δύο λόγους: Πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό τελικά όφελος στην τελική τιμή, ας πούμε της βενζίνης, αλλά το μεγαλύτερο όφελος θα το έχουν αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.”

Δήλωσε επίσης: “Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ό,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.” Και προανήγγειλε ότι “θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε”. Έκανε μάλιστα λόγο για “μία έκτακτη ενίσχυση, μία επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό.”

“Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες”

Ο πρωθυπουργός απέρριψε φυσικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή. Δήλωσε όμως ότι: “Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες” και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα