Μητσοτάκης: Κασσελάκης και Βελόπουλος, όπως Τσίπρας – Καμμένος

Διαβάζεται σε 12'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας για τις ευρωεκλογές. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία εν όψει των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Ant1, δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

Επέμεινε λοιπόν στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας, ενώ εκτίμησε ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι που έχουν ενοχληθεί με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στις κάλπες “θα δουν τη μεγάλη εικόνα”. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η ΝΔ θα καταθέσει ένσταση κατά του κόμματος των Σπαρτιατών.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά υποβάθμισε το θέμα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία και επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα το Μάιο. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι μία από τις πιθανές ημερομηνίες είναι η 13η Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως μπροστά στις αντιδράσεις και καταγγελίες για τα απογευματινά χειρουργεία, άφησε ανοιχτό να πραγματοποιούνται δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με κριτήριο το χρόνο αναμονής. Δήλωσε ειδικότερα ότι αναζητούνται τα αναγκαία κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ενώ όσον αφορά στα Τέμπη παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, η οποία όπως είπε θα αποφανθεί εάν υπήρχε ξυλόλιο στα βαγόνια ή ήταν μονταρισμένο το ηχητικό που αρχικά δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ. Τόνισε όμως:Γνωρίζω πολύ καλά ένα πράγμα, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.”

“Εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027”

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: “Ψηφίζουμε για το πως μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και διεκδικητικοί στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε επίσης για να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα, ώστε αυτή η πορεία των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί απρόσκοπτα”.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επομένως ως διακύβευμα της ευρωκάλπης να μην αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Παραδέχθηκε βέβαια ότι: “Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν, ούτε θα τεθεί ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση”. Αλλά υποστήριξε ότι το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με το ποιος θα αμφισβητήσει το πολιτικό τοπίο και πόσο δυνατά επιχειρήματα θα του δοθούν.

“Εάν φουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας στα δεξιά και αριστερά δεν θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης .

Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Κασσελακης ζητά εθνικές εκλογές και θέτει τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Επισήμανε ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει το ίδιο ποσοστό με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 23%. “Άρα ο κ. Κασσελάκης ζητά εθνικές εκλογές για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς και όχι. Εθνικές εκλογές θα δούμε το 2027” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν στη ΝΔ ένα ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές ώστε να συνεχίσει με την ίδια ορμή και να μη δώσουν λαβή και δυνατότητα στον αντισυστημισμό.

Δυστυχώς πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια”, υποστήριξε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να συμβεί το ίδιο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε: “Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα.

Ερωτηθείς για τις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά και εάν σε αυτό έπαιξε ρόλο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός αντέδρασε με ενόχληση. Υποστήριξε μάλιστα ότι στον ίδιο δεν θέτουν οι ψηφοφόροι αυτό το θέμα. Ενώ πρόσθεσε:

Σίγουρα μπορεί -και γι’ αυτό και ήμασταν και πάρα πολύ ανοιχτοί- να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας. Τους ζητούμε όμως να δουν τη μεγάλη εικόνα. Μπορεί να διαφώνησαν με αυτό, εγώ σεβάστηκα απόλυτα την άποψή τους. Εξήγησα γιατί θέλω να το κάνω, δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν.

Και είμαι σίγουρος ότι και οι συμπολίτες μας, Νεοδημοκράτες, που μπορεί να ενοχλήθηκαν, τελικά όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα δουν τη μεγάλη εικόνα και δεν θα απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν. Από εκεί και πέρα, υλοποιήσαμε ένα σκέλος του προεκλογικού μας προγράμματος. Το είχαμε πει και το κάναμε.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι μετά τις 20 Απριλίου, οπότε και θα υπάρχει η σχετική δυνατότητα, η ΝΔ θα καταθέσει ένσταση κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα τη στηρίξουν και άλλα κόμματα.

“Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε καταρχήν στη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. 

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το γεγονός: “Γροθιά στο στομάχι για όλους μας και και εμένα προσωπικά. Γιατί αισθάνθηκα ότι μπορεί κάποιος να προσπαθεί, να διορθώνει μία κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν και μας δείχνει ότι αυτά που κάναμε δεν είναι αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα”. 

Εκτίμησε πάντως ότι οι περισσότερες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μπορεί να σημαίνει ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν. Και υποστήριξε ότι παρά το “περιστατικό” στους Αγίους Αναργύρους υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία.

“Σίγουρα υπάρχει ακόμη παντού στο κράτος και σίγουρα στην Αστυνομία αυτή η κουλτούρα του ωχαδερφισμού”, παραδέχθηκε όμως ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε, όμως, ότι υπάρχει και η άλλη όψη, καθώς υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί που κάνουν τη δουλειά τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα περιπολικά: “Πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρο και πυροσβεστικά”. Ενώ τόνισε ότι πρέπει “να κάνουμε περισσότερα γιατί η αλλαγή κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση”. Δήλωσε επίσης ότι: “Τα πισωγυρίσματα και οι τραγωδίες πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιο δυνατούς”. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Όχι. Είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε βδομάδα”. 

Δήλωσε, επίσης, καλύπτοντας απόλυτα τον κ. Χρυσοχοΐδη πως είναι “ένας υπουργός που πραγματικά κατέχει το αντικείμενο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛΑΣ” και κατέληξε: “Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν”. 

Μικρή αλλαγή πορείας μετά τις αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύπτει στο μέλλον το κράτος το κόστος για ορισμένα απογευματινά χειρουργεία, με εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήριο πόσο χρόνο αναμένουν στη λίστα.  

Ο πρωθυπουργός καταρχήν επικαλέστηκε ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις. “Δηλαδή αν έχεις μία επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Φτάνεις στο νοσοκομείο με ένα καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να γίνει μία αγγειοπλαστική” διαβεβαίωσε.

Υποστήριξε δε ότι αφορούν συνηθισμένες επεμβάσεις όπου υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. “Άρα, τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία απάντηση -δεν τη θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι- σε αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσα θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα, για να εγχειριστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε επίσης ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι και συμπληρωματικό εισόδημα για τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Ενώ ανακοίνωσε: “Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται: “Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών” με εισοδηματικά κριτήρια ή ανάλογα με το χρόνο αναμονής και ότι αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

Για Τέμπη: “Η Δικαιοσύνη θα αποδείξει αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό ή εάν υπήρχε ξυλόλιο”

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε όμως και για το δυστύχημα στα Τέμπη και ειδικότερα για τις κατηγορίες περί συγκάλυψης.

Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δεν παίρνουμε απάντηση”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. ‘Όσον αφορά στα σενάρια για ξυλόλιο στο τρένο, απάντησε ότι θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας και πως ο ίδιος δεν μπορεί να το αποκλείσει. Αλλά τόνισε: “Γνωρίζω πολύ καλά ένα πράγμα, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της διοίκησης”. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε στοχοποιεί τον σταθμάρχη, αλλά επέμεινε ότι υπήρξε και ανθρώπινο λάθος.

“Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι – παρότι προσπαθήσαμε- δεν είχαμε έτοιμα όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Τι θα γινόταν αν τα είχαμε; Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξέρω ότι η κοινωνία είναι καχύποπτη. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή”, είπε επίσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τερεζάκη και ερωτηθείς εάν το ηχητικό υλικό που δημοσιεύθηκε ήταν μονταρισμένο, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλο το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Δεν ξέρω τι έπαιξαν τα μέσα.” Χαρακτήρισε βαριά προσβλητικό να υποστηρίζει κανείς ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν να πειράξει τα ηχητικά. Υπενθύμισε δε ότι: “Τα πλήρη ηχητικά διέρρευσαν στα ΜΜΕ δυο μέρες μετά Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία τι ειπώθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης ότιδεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή. Το αφήσαμε. Και ρίζωσαν όλα αυτά: το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο. Όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται σήμερα, προσέξτε, από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του, σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Αυτοί τα λένε αυτά.” 

Εκτίμησε επομένως ότι: “Επρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα, διότι προφανώς δεν πείσαμε τον κόσμο ότι όλα αυτά είναι τερατουργίες. Πιστεύω ότι τελικά θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη.”

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέεται μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

“Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει, πλην όμως δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει, θα το συζητήσουμε τότε”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε:

Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο συγκεκριμένο δεν έχω δει. Και ξέρετε ότι όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, διότι αυτό ζητούν στην ουσία, αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψ’ το, συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα”.

“Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη συζήτηση με την Τουρκία”

Στον απόηχο της νέας τουρκικής πρόκλησης με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός παραμένει να επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαϊου. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι συγκεκριμένα η 13η Μαΐου είναι μία πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη του στην Τουρκία. 

Πολλές φορές, ξέρετε, και εμείς και τα Μέσα πιάνονται από μία κουβέντα η οποία συχνά μεγεθύνεται. Και σίγουρα η Τουρκία, κάποιες από τις βασικές της θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Όμως μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία και των Ελλήνων και των Τούρκων”, υποστήριξε πάντως ο πρωθυπουργός.

Νομίζω και οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να έχουμε «μπελάδες» με την Τουρκία, ούτε να είμαστε σε διαρκή ένταση”, πρόσθεσε. Επικαλέστηκε ότι δεν έχουν σημειωθεί εδώ και πάνω από 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις, αλλά και ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

“Ακουμπήσαμε τα πολύ δύσκολα θέματα; Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το  πού μπορούμε να φτάσουμε, θα το δούμε.Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από αυτή τη συζήτηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά το δίκαιο των θέσεών μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί πράγματι εάν σεβαστούμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας”, δήλωσε τέλος ο πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα