Μητσοτάκης: Είμαστε πολύ πιο έμπειροι, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Σε σύσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου προέδρευσε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

“Ξέρουμε τα προβλήματα. Είμαστε και εμείς πια πολύ πιο έμπειροι, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην έδρα της περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Δήλωσε ως εκ τούτου “απολύτως σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη τετραετία, παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, θα έλεγα, και σίγουρα και η ευρύτερη περιοχή μας.”

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι: “Η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων.”

Χαρακτήρισε μεγάλη και συνεχιζόμενη πρόκληση την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ειδικότερα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Δηλαδή τι κάνει το κεντρικό κράτος, τι κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνουν οι Δήμοι.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι “η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.”

Εγκωμίασε ιδιαίτερα πάντως τη συνεργασία με τον επανεκλεγέντα, “γαλάζιο”, περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, τονίζοντας ότι έχει την άνεση να επικοινωνεί με τον ίδιο.

Η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό κέντρο

Αναφέρθηκε στην τελετή υπογραφής της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας στην εταιρεία Grimaldi, στην οποία παρέστη νωρίτερα.

“Πιστεύω ότι αν οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στα λιμάνια είναι οδηγός, μπορούμε να περιμένουμε μία εκτόξευση της Ηγουμενίτσας, αλλά και όλης της Ηπείρου, ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, είτε μιλάμε για το εμπόριο που διεξάγεται από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε συζητάμε για τον άξονα από το Νότο προς το Βορρά, από το Βορρά στο Νότο. Και όπως είπα και στην Ηγουμενίτσα, έχω πρόθεση αυτό το συγκριτικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών τοπίων, προαναγγέλλοντας την επίσημη τελετή ανακήρυξης την άνοιξη.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά και το έργο του Τεχνολογικού Πάρκου. “Πόλεις σαν τα Γιάννενα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλματα και σε κλάδους που ενδεχομένως πολλοί να μην τους συνέδεαν με μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή πόλη”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Καχριμάνης: Αδικούν τον τόπο μας όσοι θέλουν να λέγονται προοδευτικοί

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και στα ζητήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των τοπικών οδικών αξόνων, στην κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στην μεταφορά του πρώην κλειστού Κέντρου Ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα, στο βιοτεχνικό πάρκο της Θεσπρωτίας και σε θέματα που αφορούν τις δασικές και αρόσιμες εκτάσεις, την κτηνοτροφία και την εν γένει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

«Έχω μια υποχρέωση και ξαναήμουν υποψήφιος και εκλέχθηκα: να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και με όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται «προοδευτικοί». Προοδευτικό είναι να αλλάξεις τα κακώς κείμενα και όχι τίποτα άλλο και δεν είναι τυχαίο που σάς είπα, είσαστε για μένα η τελευταία ελπίδα. Με αυτό σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο χώρο όπου εκτίθενται τα μολύβδινα χρηστήρια πινάκια-ελάσματα από το μαντείο της Δωδώνης, τα οποία η UNESCO ενέταξε το 2023 στον Διεθνή Κατάλογο του προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World) που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της καταγεγραμμένης και «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας (χειρόγραφο, έντυπο, οπτικοακουστικό και άλλο αρχειακό υλικό).

Η ένταξη των χρηστήριων πινακίων-ελασμάτων του Μαντείου της Δωδώνης -το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής επικράτειας- στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO έχει ευρύτερη και πολύπλευρη σημασία για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και αποτελεί μια μεγάλη ελληνική κατάκτηση. Σε συνδυασμό με την επίσης πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενισχύει συνολικά τη διεθνή εικόνα και τη φήμη της Ηπείρου ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα