Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθεί

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθεί
INTIME NEWS

“Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των διαδικασιών στην ΕΕ” δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και προανήγγειλε ότι θα νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Το μήνυμα ότι οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την ακρίβεια, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήλωσε μάλιστα ότι θα αναλυθούν τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και θα επιστραφούν δια της φορολόγησης στην κοινωνία τα υπερκέρδη, που θα φανούν από τη σύγκριση με τα κέρδη προηγούμενων ετών.

“Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στους πολίτες”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι θα νομοθετηθεί έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη, με το που θα δοθεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της ΡΑΕ.

Στη δευτερολογία του διευκρίνισε ότι το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, θα επιστραφουν στο ελληνικο δημόσιο με έκτακτη φορολογία.

Υποστήριξε πάντως ότι από την ενεργειακή κρίση θησαυρίζουν κυρίως οι παραγωγοί και όχι οι μεταφορείς φυσικού αερίου και καυσίμων, όπως η Ρωσία και οι παραγωγοί LNG.

Χωρίς μεγάλο καλάθι στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει προσωρινός έλεγχος στις τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έκρυψε όμως ότι δεν είναι αισιόδοξος για δραστικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο. “Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών” δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε τα τεχνικά εμπόδια, σημειώνοντας ότι αρκεί μία χώρα να διαφωνήσει για να μην υλοποιηθεί μία τολμηρή πρόταση.

Υπενθύμισε όμως ότι η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε δε ότι ωριμάζει σταδιακά στην Ευρώπη η ανάγκη δραστικής παρέμβασης στις αγορές και χαρακτήρισε έστω ένα πρώτο βήμα την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση προχωρά για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι: “Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο” και προανήγγειλε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Μιλησε επίσης για ενίσχυση των ΑΠΕ και των ενεργειακών διασυνδέσεων, όπως αυτή που δρομολογείται με την Αίγυπτο.

“Οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκ ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018”

Ο κ.Μητσοτάκης εστίασε ιδίως στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υποστήριξε ότι εφέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκ ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, 354 εκ λιγότερα σε σχέση με 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ, και σχεδόν 8 στους 10 θα δουν έως 40% μειωμένο το φόρο ακινήτων

Κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει εάν θα ψηφίσει τις μειώσεις αυτές και τον κατηγόρησε ότι υπόσχεται μέτρα 17 δισ ευρώ, “τινάζοντας” τα πάντα στον αέρα.

“Όταν υπάρχει παγκόσμιος πόλεμος δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα”, υποστήριξε. Δήλωσε επίσης ότι καμία χώρα με κανέναν προϋπολογισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το κύμα ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης, αναφέροντας ότι μικρή αύξηση θα υπάρξει μόνο σε ορισμένες ακριβές περιοχές, στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών ενώ στο 65% ο φόρος θα μειωθεί.

Και έκανε λόγο γενικότερα για μία “συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές επιδρομές που έκανε επί 4,5 χρόνια”.

Φλερτ με τη μεσαία τάξη

Αναφέρθηκε εξάλλου πολλάκις στη μεσαία τάξη και δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μόνιμες μειώσεις φόρων, ενώ ειδική μνεία έκανε για τους αγρότες.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι τα νέα μέτρα για την ακρίβεια, που ψηφίζονται σήμερα, υπηρετούν μία διπλή στόχευση: Από τη μία την πολιτική των φοροελαφρύνσεων και από την άλλη απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες, καθώς όπως υποστήριξε ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών.

Υπερασπίστηκε δε την επιλογή επιδότησης συγκεκριμένης ποσότητας καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η μέση κατανάλωση είναι 57 λίτρα το μήνα, αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι η επιλογή αυτή έγινε ώστε η επιδότηση να “απλωθεί” και να φτάσει και στη μεσαία τάξη.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι “η επιδότηση στη Γαλλία 15 λεπτά το λίτρο, στο Βέλγιο 16, εμείς δίνουμε 22 λεπτά το λίτρο”.

Ενώ υποστήριξε ότι: “Είναι αδύνατον οποιοσδήποτε κρατικός προϋπολογισμός σήμερα να καλύψει το κύμα ακρίβειας” αλλά δήλωσε βέβαιος πως: “Εκτιμάται όμως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι λαμβάνουμε μέτρα για να τις στηρίξουμε”. Παραδέχθηκε άλλωστε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις “έπαθαν ψυχολογικό ηλεκτροσόκ βλέποντας τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι “ο καλόπιστος κόσμος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει”. Δήλωσε δε ότι τα μέτρα “είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, γιατί είναι άδικο να προστατεύονται το ίδιο αδύναμοι και ισχυροί”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα μέτρα είναι και υπεύθυνα, σημειώνοντας με νόημα πως “κανένα μέτρο του σήμερα δεν επιτρέπεται να ναρκοθετεί το αύριο”.

“Σε τέτοιες ώρες δεν μπορούν να ακούγονται φωνές για εκλογές”

“Ποιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να είχε ένα μαγικό ραβδί και να ανακοινώνει δημοσιονομικές πρωτοβουλίες για όλους;” διερωτήθηκε μάλιστα ρητορικά ο κ.Μητσοτάκης.

Δήλωσε όμως: “Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός.” Εκτίμησε άλλωστε ότι “μόνο με την αλήθεια, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες” και εμφανίστηκε βέβαιος ότι “θα αφήσουμε πίσω μας και αυτή την τρικυμία όπως κάναμε με το μεταναστευτικό και την πανδημία”.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι “σε τέτοιες ώρες δεν μπορούν να ακούγονται φωνές για εκλογές, ειδικά από ένα κόμμα που έταξε στους πάντες τα πάντα, για να πάρει τελικά πολλά από τους πάντες”.

Έκανε λόγο για μία φαντασίωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν υπάρχει κάποια μαγική λύση αν φύγει η κυβέρνηση.

“Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω πει πολλές φορές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας” δήλωσε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Μη ζητάτε εκλογές, γιατί δε θα γίνουν και δεύτερον όποτε και να γίνουν θα τις χάσετε”.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε άλλωστε ότι “παρά τα δικαιολογημένα παράπονα, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά όλο τον πλανήτη, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί” και πως “δε δωρίζει ο πολίτης την παροδική του αγανάκτηση σε αυτούς που γνωρίζει τι έκαναν χθες και πόσο ανίκανοι είναι απέναντι στο αύριο”.

Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να απουν πόσο στοιχίζει κάθε πρόταση που θα καταθέσουν και από που θα βρεθούν τα χρήματα.

“Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό”

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το αποτύπωμα του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και οι οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008.

“Ο πόλεμος, η διεθνή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Επισήμανε οτι οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών μελών πολιορκούνται, ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι ήδη εξαντλημένοι από δύο χρόνια πανδημία. Και σημείωσε ότι ΔΝΤ και Παγκόσμια τράπεζα προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την ανάκαμψη παγκοσμίως.

“Η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μάλιστα ότι η χώρα μας πράττει αυτό που απαιτεί και η ίδια από του συμμάχους της, σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή αφορά και τους εθνικούς χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία και εκτιμώντας ότι πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει να γίνει ηγεμόνας.

“Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση, το παράθυρο μας ανοιχτό σε συζητήσεις” επανέλαβε και τόνισε ότι η ένταση και ο αναθεωρητισμός πρέπει να μείνουν μακριά από την περιοχή μας. .”Μέχρι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος με τους γείτονες μας οφείλουμε να ζήσουμε με τις διαφορές μας χωρίς περιττές εντάσεις”.

Έδωσε όμως και πολιτικά χαρακτηριστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ειδικότερα ότι “στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό, ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολιτικό δεσποτισμό του παρελθόντος” και δήλωσε:

“Στο μέτωπο αυτό δε χωρούν δισταγμοί. Οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα