Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις με Ρωσία 

Συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου  Μητσοτάκη στη Μόσχα.
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα. (EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

"Πιστεύω ότι για την Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της ΝΔ" δήλωσε από τη Μόσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διήμερο ταξίδι στη Μόσχα πραγματοποιεί από χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χωρίς να εγκαταλείπει τη στρατηγική προσήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δόγμα “ανήκομεν εις την Δύσιν”, διεμήνυσε ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με Ρωσία. Εξάλλου χθες είχε στειλει με συνέντευξη του στο TASS το μήνυμα προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και θα έχει σήμερα συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της επίσκεψης του ο κ.Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ρωσικό Κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώ ακολούθως είχε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς” δήλωσε μετά τις συναντήσεις ο κ.Μητσοτάκης.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία”πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμα ήταν ακριβώς πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα συζήτησε επίσης ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία, καθώς και για το πώς θα βελτιωθεί ταυτόχρονα η απόδοση των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

“Πιστεύω ότι για την Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της ΝΔ, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές” κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Και μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και φυσικά τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. “Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, “είναι να καταστεί τα επόμενα χρόνια η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Στόχος μας” πρόσθεσε “είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια” καθώς “η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον”.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας. Άλλωστε, θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε ανατολική Μεσόγειο.

Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται “μακεδονική” ταυτότητα και “μακεδονική” γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος διαπιστώθηκε συμφωνία στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.

SHARE: