Μητσοτάκης: Ίσως ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς

Μητσοτάκης: Ίσως ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς
INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι έτσι λειτουργεί η ΕΕ, αλλά ευχήθηκε αυτή η “ανταλλαγή απόψεων” να λειτουργήσει εκτονωτικά και ζήτησε διάλογο.

“Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς. Έτσι όμως δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δε θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη και εκτίμησε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες χθες στο δείπνο έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου σε διάλογο την Τουρκία.

Ευχήθηκε ειδικότερα αυτή η “ανταλλαγή απόψεων”, όπως είπε, να λειτουργήσει εκτονωτικά και να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων, “ώστε να καθίσουμε να συζητήσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να καθίσουμε στο τραπέζι για το ένα κύριο ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε άλλωστε ότι η χθεσινή δήλωση Ερντογάν πως η φράση “θα έρθουμε νύχτα” δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά οποιαδήποτε χώρα απειλήσει την Τουρκία, ήταν αμφίσημη. “Θα πάρω την καλή έννοια και θα πω ότι, όχι δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα”, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ένα πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να ακολουθήσει και αυτό το δρόμο, σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει κόκκινες γραμμές. “Το πλαίσιο αυτό υπάρχει και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει πράξη”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν το εμπάργκο στη Ρωσία, σε βάρος άλλων χωρών της ΕΕ.

Ερωτηθείς τι είπε στο “πηγαδάκι” με την πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους ηγέτες, ο κ.Μητσοτάης απλώς επανέλαβε ότι: “Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί επιχειρηματολογία που σίγουρα δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο το σημερινό. Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών, αυτή η περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο δεν ταιριάζει στο σημερινό πλαίσιο”, καταλήγοντας:

Πιστεύω ότι εάν η Τουρκία όντως θέλει να έχει παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την ΕΕ – όπως και εμείς θα θέλαμε – θα πρέπει να αλλάξει πορεία. Δε θα βρει κανέναν σύμμαχο εντος της ευρωπαϊκής οικογένειας που να την υποστηρίζει, εφόσον συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δρόμο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα