Μητσοτάκης με Κραμπ- Καρενμπάουερ για μεταναστευτικό και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Μητσοτάκης με Κραμπ- Καρενμπάουερ για μεταναστευτικό και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο της CDU, αλλά και στο δείπνο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε την ατζέντα των ευρωεκλογών, αλλά και των επόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Συνάντηση και με τη Λαγκάρντ

Το μεταναστευτικό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έθεσε ως ατζέντα των ευρωεκλογών του Μαΐου και των επόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τη νέα πρόεδρο της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, αλλά και κατά το χαιρετισμό του στο δείπνο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου.

Μέσω αυτών των δύο ζητημάτων, στα οποία υπάρχει ταύτιση με το ΕΛΚ και τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες εν όψει ευρωεκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να συσφίξει ξανά τις σχέσεις της ΝΔ με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδίως με το γερμανικό αδελφό κόμμα. Σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί λόγω της στάσης της ΝΔ στο Σκοπιανό, η λύση του οποίου ήταν προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως και ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ, έτσι και η κ.Κραμπ- Καρενμπάουερ, βρίσκονται ως προς τα δύο αυτά ζητήματα σε πολιτική συμπόρευση με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποιος ποντάρει στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην κομματική ηγεσία.

“Η ομιλία σας έδειξε ότι έχετε όραμα το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές” είπε ο κ.Μητσοτάκης στην κ.Κραμπ- Καρενμπάουερ.

“Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” πρόσθεσε και τόνισε: “Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της”.

Από την πλευρά της η κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ συμφώνησε απόλυτα με την ανάγκη να βρεθεί μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. “Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα” δήλωσε η πρόεδρος της CDU. Και απευθυνόμενη προς τον κ.Μητσοτάκη, πρόσθεσε: “Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο Ε.Λ.Κ. στις επερχόμενες ευρωεκλογές”

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του E.S.M., Κλάους Ρέγκλινγκ. Προφανώς ένα από τα θέματα των συνομιλιών δεν μπορεί παρά να ήταν και ο στόχος της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον, αλλά και η γενικότερη η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την επιστροφή της ανάπτυξης, αλλά και το κατά πόσον η χώρα είναι ήδη σε θέση να βγει στις αγορές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Μεταναστευτικό και ιδίως η οικονομία ήταν τα δύο θέματα στα οποία εστίασε και στο χαιρετισμό του κατά το δείπνο χθες το βράδυ ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε επίσης στη “νίκη κατά του λαϊκισμού” στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές, αλλά και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Ελλάδας- Γερμανίας.

“Το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη, και θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Και θεωρώ ότι αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα, σχετίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έγινε το αρνητικό παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης. Υποστήριξε ότι δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν έγινε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα, παρόλο που η δυναμική μιας τεράστιας ανάπτυξης, είναι ξεκάθαρα εκεί.

“Η οικονομία έχει χαμηλή απόδοση, η ανάπτυξη είναι αναιμική, τα επενδυτικά επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει αποκατασταθεί”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε παρόλα αυτά ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια χώρα και υποστήριξε ότι “μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό σήμα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει, τις πραγματικές αναπτυξιακές δυναμικές της”. Τόνισε ότι ο ίδιος έχει πολύ ξεκάθαρα σχέδια σε ότι αφορά στο μέλλον της χώρας μας. “Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ στα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του ΑΕΠ, 500 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα. Πολλοί ήρθαν στη Γερμανία και έγιναν υπέροχοι γιατροί, και υπηρετούν σε γερμανικά νοσοκομεία γιατί απλά δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αρκετά καλές δουλειές” σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια επενδυτική ανάπτυξη.

“Είμαι πλήρως δεσμευμένος να κρατήσω την Ελλάδα στο μονοπάτι της και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε τέλος ότι πρέπει να αλλάξει το αφήγημα για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, ώστε να μην είναι πια μια συζήτηση μεταξύ δανειζόμενων – δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία, αλλά μια συζήτηση για το μέλλον, για επενδυτικές ευκαιρίες, για το πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, για ζητήματα όπως η άμυνα και η μετανάστευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα