Μητσοτάκης: Οι Belharra θα είναι τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Διαβάζεται σε 4'
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν

Για τη σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, όπου επιβιβάστηκε στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.

Το ναυπηγείο της Navale Group στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, που θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026 επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και σε δηλώσεις του έκανε λόγο για τη σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και για μία πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη γρήγορη πρόοδο και υλοποίηση αυτού του πολύ φιλόδοξου – όπως τόνισε- εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο ΚΙΜΩΝ, βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό εντός του 2025.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τέλος και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Belharra και συγκεκριμένα των ναυπηγείων Ελευσίνος, το οποίο κατασκευάζει ένα από τα εννέα μπλοκ, τα οποία δημιουργούν ουσιαστικά αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο.

“Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο. Άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, Pierre Eric Pommellet και τον Αντιπρόεδρο Olivier de la Bourdonnaye, για την πορεία των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των Belh@rra.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, είναι η πρώτη από τις τρεις Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του.

Το ψηφιακό υπερόπλο που θα διαθέτουν οι νέες φρεγάτες της Ελλάδας

Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, συνδυασμός που θα προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ο οπλισμός θα συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική και αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, θα διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο μεταβλητού βάθους sonar CAPTAS-4 και τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90. Τα τελευταία θα συνδυαστούν με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

O οπλισμός εναντίον πλοίων θα περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, με ικανότητα κρούσης σε αποστάσεις 200 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν δυνατότητα να πλήξουν και παράκτιους στόχους. Όλα τα παραπάνω θα συντονίζονται από το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.

Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα