Μητσοτάκης: Πάμε μπροστά, χωρίς υποκριτικές στροφές δεξιά ή κέντρο

Διαβάζεται σε 5'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού και της έπαρσης έστειλε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. “Μεταρρύθμιση σημαίνει αποτύπωμα στην καθημερινότητα”, υποστήριξε.

Ως αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης προς τις εθνικές εκλογές του 2027 παρουσίασε τον ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε στους υπουργούς μήνυμα κατά του εφησυχασμού και της έπαρσης, δείχνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρεί πλέον κανείς δεδομένο το 41%.

Εκτίμησε άλλωστε ότι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου “πολλοί πολίτες με τον τρόπο τους μας έστειλαν μήνυμα ζήτησαν περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη. Μεγαλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες καθυστερήσεις. Χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά τα αριστερά και το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά”. 

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε άλλωστε μία παλαιότερη αδημοσίευτη μέχρι πρότινος συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην οποία ο ιδρυτής της ΝΔ δήλωνε ότι υπήρξε πάντα προοδευτικός και ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προσέθετε: “Δεν είμαι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, ώστε κάθε φορά να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο”. 

“Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν στις ευρωεκλογές”

Δήλωσε επίσης ότι: “Το 41% των εθνικών εκλογών καθορίζει ως το 2027 τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και αυτοί δεν αλλάζουν. Προς το παρόν όμως υποχωρεί από το προσκήνιο ως αντιπολιτευτικό φόβητρο ή αφορμή δικού μας εφησυχασμού και έπαρσης”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επιπλέον ότι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου: “Οι πολίτες μας έστειλαν μήνυμα: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Δεν πιστεύουμε στα λεφτόδεντρα, αλλά έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από εσάς. Πατήστε γκάζι και όχι φρένο. Σας θέλουμε δίπλα και όχι απέναντι”.

Πάντως αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό της ΝΔ δεν έφτασε το στόχο που είχε θέσει, επικαλέστηκε ότι “πολλοί πολίτες που μας στήριξαν το 2023 επέλεξαν την αποχή, δεν επέλεξαν όμως τη στήριξη της αντιπολίτευσης” και υποστήριξε ότι: “Αντίθετα οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν”.

“Μεταρρύθμιση σημαίνει αποτύπωμα στην καθημερινότητα”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αληθινοί αντίπαλοι της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτή τελικά αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών.

“Μεταρρύθμιση σημαίνει αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους πιο καχύποπτους για τις προθέσεις μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Όρισε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το αποτελεσματικότερο κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, την καλύτερη υγεία και παιδεία. Τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν χαρτοφυλάκια πρώτης και δεύτερης ταχύτητας.

“Κανένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι βαρύτερο από κάποιο άλλο ίσως με εξαίρεση το Εσωτερικών”, είπε στρεφόμενος στο νέο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και πρόσθεσε: “Δώσαμε βάρος στο κράτος”. 

Το καμπανάκι σε υπουργούς για καλές σχέσεις με τους υφυπουργούς

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε μάλιστα ότι δεν αποδέχθηκε εισηγήσεις για βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση υπουργείων με συγχωνεύσεις, καθώς όπως είπε αυτό “θέλει χρόνο και δεν τον έχουμε, τώρα χρειαζόμαστε ένα επιτελείο μάχης”. 

Χαρακτήρισε δε κλειδί της επιτυχίας της νέας κυβέρνησης την αφοσίωση και την εργατικότητα. Διαμήνυσε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με αυτούς τους δείκτες και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να διαφυλάξουν την ομαδικότητα.

Ξεκαθάρισε δε πως όταν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις και συνεργασία των υπουργών με τους υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, “την πρώτη ευθύνη την έχει ο προϊστάμενος, όχι ο υφιστάμενος”. Απηύθυνε έτσι μία προειδοποίηση σε υπουργούς που συχνά είναι στα μαχαίρια με τους υφυπουργούς τους.

“Η πρόταση μας για την προεδρία της Κομισιόν θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως ότι: “Παρά τις δεδομένες δυσκολίες της προεκλογικής μάχης, η επομένη ημέρα των ευρωεκλογών βρίσκει την παράταξη μας πρώτη, με ισχύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο επόμενων αντιπάλων της”. 

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ως εκ τούτου η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών βρίσκει επίσης την Ελλάδα ως πυλώνα ευρωπαϊκής σταθερότητας. Αναφέρθηκε σε Γαλλία και Γερμανία, όπου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών  προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και εκτίμησε ότι: “Αυτό ενισχύει το δικό μας ρόλο στην ΕΕ”. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την επόμενη 5ετία τα μεγάλα θέματα για την Ευρώπη θα είναι η μεταναστευτική πολιτική, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αγροτική πολιτική, το δημογραφικό και η ενιαία αμυντική πολιτική.

Αναφέρθηκε επίσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συμφωνήσουν στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας. Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να φύγει από τη μέση η αβεβαιότητα που δεν κάνει καλό στην ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία η ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν να διεξαχθεί πριν τα τέλη Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης εκ νέου ότι για την προεδρία της Κομισιόν “η πρόταση μας θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν”. Απάντησε έτσι εμμέσως πλην σαφώς στα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να προωθεί την εκλογή του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού αντί της επανεκλογής της κ.φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα