Μητσοτάκης: Περνάμε από την ωρίμανση και κατασκευή, στην παράδοση μεγάλων έργων

Διαβάζεται σε 5'
mitsotakis
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας EUROKINISSI

Στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα παρέστη ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μία κοσμογονία έργων, που δρομολογήθηκε την πρώτη κυβερνητική θητεία.

Για μία πραγματική κοσμογονία στις λιμενικές υποδομές, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και επέκτασης στον Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας το πρωί.

“Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας περνάμε πια -και πιστεύω ότι αυτό είναι ορατό στους πολίτες- από τη φάση της ωρίμανσης, της κατασκευής, στη φάση της παράδοσης σημαντικών έργων υποδομής που αλλάζουν την όψη της χώρας συνολικά. Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα από τα πολλά έργα τα οποία θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι ήδη φέτος το καλοκαίρι υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Και σημείωσε ότι γίνεται πολύ πιο εύκολη η σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και κατά προέκταση της Αττικής και της Αθήνας με τις Σποράδες. Καθώς και ότι δημιουργείται ένα λιμάνι εξαιρετικά ανταγωνιστικό στο λιμάνι του Βόλου, για έναν τουριστικό προορισμό, ο οποίος φαίνεται να είχε πολύ μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση, στην ανάπτυξη μιας συγκροτημένης λιμενικής πολιτικής. Τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για αυτό το σκοπό: “Από δημόσιες επενδύσεις και ευρωπαϊκές επενδύσεις για τη δημόσια ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, μέχρι τις συμβάσεις παραχώρησης που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μεγάλα λιμάνια, με τη σημαντική οικονομική συμμετοχή αλλά και τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα”.

mitsotakis
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πριν από ένα μήνα είχε βρεθεί στην Ηγουμενίτσα, στην επίσημη υπογραφή της σύμβασης πώλησης ουσιαστικά του Οργανισμού του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό Όμιλο Grimaldi, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού του Ηρακλείου.

“Συντελείται, λοιπόν, μία πραγματική κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές, μία κοσμογονία που θα σας έλεγα, άργησε. Σκεφτείτε μια χώρα με τόσο μεγάλη και εκτεταμένη ακτογραμμή να έχει τα λιμάνια της ουσιαστικά παρατημένα, γιατί αυτή είναι η κατάσταση την οποία βρήκαμε”, σχολίασε και πρόσθεσε: “Κάνουμε λοιπόν σημαντική πρόοδο. Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μια μόνο ψηφίδα σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό που αφορά συνολικά τις λιμενικές μας υποδομές”.

Το νέο λιμάνι θα είναι προσβάσιμο σε μικρά και σε μεσαία κρουαζιερόπλοια

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επιπλέον ότι αυτή η επένδυση “δεν δίνει απλά τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να φύγουν από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς προορισμούς, είτε στην Εύβοια είτε στις Σποράδες. Αλλά δίνει τη δυνατότητα και στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Περιφέρεια δηλαδή συνολικά της Στερεάς και ειδικά στη Φθιώτιδα, να υποδεχθεί και επισκέπτες καθώς πια το λιμάνι θα μπορεί να είναι προσβάσιμο σε μικρά και σε μεσαία κρουαζιερόπλοια”.

Απέδωσε άλλωστε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την αναπτυξιακή διάσταση του λιμανιού, διότι όπως είπε: “Πολλές φορές αναλογίζομαι πόσο μεγάλη παγκόσμια αξία έχει το brand των Θερμοπυλών -δεν το έχουμε αναδείξει επαρκώς. Αλλά και πόσες ομορφιές μπορεί να εξερευνήσει κανείς σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο”.

mitsotakis
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη της περιοχής και μέσα από οδικές διαμορφώσεις που αφορούν και τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα.

Επανέλαβε τέλος ότι “στην αρχή της δεύτερης τετραετίας η έμφαση πια δίνεται στην δρομολόγηση και στην παράδοση των έργων” και δήλωσε: “Είμαστε πια στην εποχή όπου αυτό το οποίο μετράει είναι το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε πολλά ακόμα σημαντικά δημόσια έργα που αλλάζουν την όψη της Ελλάδας”.

Το νέο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου

Χάρη στις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του λιμένα του Αγίου Κωνσταντίνου δίνεται περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία και βελτιώνονται οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις ενός κομβικού σημείου της ηπειρωτικής χώρας από πλευράς δικτύων μεταφορών με δημοφιλείς προορισμούς όπως τα νησιά των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος αποκτά επίσης τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μικρού και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, διευκολύνοντας την πρόσβαση επισκεπτών σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος όπως οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες.

Το λιμάνι διαθέτει πλέον έξι θέσεις ασφαλούς πρόσδεσης και, πέραν των επιβατηγών, οχηματαγωγών και υδροπτέρυγων, μπορεί να υποδεχτεί πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος και μήκους έως 100 μέτρα. Η προστασία των εγκαταστάσεων από τον κυματισμό ενισχύθηκε χάρη στην κατασκευή κάθετου προβλήτα 105 μέτρων.

Παράλληλα, ο χερσαίος χώρος του λιμανιού επεκτάθηκε κατά 3.750 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί και πλέον ξεπερνά τα 6.800 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών.

Η αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών, η οποία συνδυάζεται με την κατασκευή ενός πλέγματος υποδομών και συνδέσεων για την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη διασύνδεση όλων των περιοχών της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα