Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Ό,τι συμβεί να μην έχει μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους αμάχους και την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

“Ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”, είπε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Νετανιάχου τον “αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς”, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εναρμονιζόμενο ωστόσο με το διεθνές δίκαιο για την προστασία των αμάχων, ενώ έπανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ερωτηθείς με βάση το διάλογο του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογο του εάν υπάρχει μεγάλο και μικρό, άρα αποδεκτό, ανθρωπιστικό κόστος, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: “Πρέπει να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία. Δεν ταυτίζουμε αθώους από όποια πλευρά με μία τρομοκρατική οργάνωση. Να αποφευχθούν λογικές αντιποίνων.”

Επανέλαβε δε πως είναι σαφής η θέση της Αθήνας, πως η χώρα μας είναι αλληλέγγυη με το Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Ο διάλογος Μητσοτάκη- Νετανιάχου

Κατά την έναρξη της συνάντησης Μητσοτάκης – Νετανιάχου είχαν τον εξής διάλογο:

Benjamin Netanyahu: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Benjamin Netanyahu: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

“Δεν έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση η 112- Έχουμε συμμαχικές υποχρεώσεις”

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα περί μετατροπής της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα σε νέα Σούδα, δηλαδή σε νέα αμερικανική βάση στην οποία σταματούν αμερικανικά αεροσκάφη, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Επικαλέστηκε την επίσημη ενημέρωση ότι τα C- 130 είναι μεταγωγικά και όχι μαχητικά και υποστήριξε: “Δεν έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση η 112”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης: “Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η χώρα μας και ποια η θέση μας για τις εξελίξεις, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς” και πρόσθεσε:

“Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα και τις συμμαχικές υποχρεώσεις μας, ούτε μπορώ να πω κάτι περισσότερο”.

Στην επισήμανση ότι η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μία κλιμακωμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις μετακινούνται για να είναι έτοιμες για διάχυση του πολέμου με εμπλοκή και του Ιράν, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε υποθετικά. Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, το καθήκον το δικό μου είναι να μένω στις επίσημες ανακοινώσεις των υπουργείων. Παρακολουθούμε το σύνολο των εξελίξεων”.

Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός συντάχθηκε με την αμερικανική θέση ότι πρέπει να καθυστερήσει ή και να αποφευχθεί χερσαία επέμβαση στη Γάζα προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει ενστάσεις για χερσαία επέμβαση στη Γάζα κατά τη διάσκεψη στο Κάιρο το Σάββατο.

Σιωπή της κυβέρνησης για τη μονή του Αγίου Πορφυρίου

Σημειωτέον ότι ο κ. Μαρινάκης δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ.Νετανιάχου το ζήτημα του βομβαρδισμού της μονής του Αγίου Πορφυρίου, για την οποία υποτίθεται η Αθήνα είχε δεσμεύσεις απο την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα προστατευόταν. Επικαλέστηκε ειδικότερα το γεγονός ότι δεν είχε ακόμη σχετική ενημέρωση, δεδομένου ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Νετανιάχου ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το briefing.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πως ο βομβαρδισμός της μονής αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα