Μητσοτάκης: “Είπα στον Ερντογάν ότι οι διαφορές μας μπορεί να λυθούν βάσει διεθνούς δίκαιου”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ AP @Richard Drew

Στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, στο Κυπριακό, στην κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναφέρθηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τι είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους την Τετάρτη, αλλά και θέτοντας κόκκινες γραμμές όσον αφορά στο Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις με την Τουρκία δήλωσε: “Αντί να κοιτάξω στο παρελθόν θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον” και εκτίμησε ότι: “Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ μας παραμένουν, αλλά μας συνδέουν σήμερα και στο μέλλον δύο προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: “Είπα και στον Ερντογάν ότι η βασική μας διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ μπορεί να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο ώστε να “κανονικοποιήσουν” τις σχέσεις τους.

Απάντησε όμως σε όσα είχε πει ο κ. Ερντογάν από το ίδιο βήμα περί αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει ένα παράνομης εισβολής και παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ και ξεκαθάρισε ότι μόνη λύση μπορεί να είναι ένα κράτος με δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

“Είναι ζήτημα αξιοπιστίας να υπερασπιστούμε τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο ΟΗΕ. Το να βρούμε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα για την Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επανεκκινήσει ο διάλογος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στην κλιματική αλλαγή και στο μεταναστευτικό σχολιάζοντας: “Είναι σαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην είναι ενωμένα αρκετά”.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα δύο αυτά θέματα μαζί με το σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας βασικά στην ατζέντα της στο συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο η χώρα μας είναι υποψήφια το 2024 για την ιδιότητα μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.

Υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στην ιστορία και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πυρκαγιά στον Έβρο που έκαιγε για δύο εβδομάδες προκαλώντας το θάνατο 20 ανθρώπων. Αλλά και στην κακοκαιρία Daniel, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλία δέχθηκε μέσα σε μία ημέρα βροχή όση δέχεται το Λονδίνο σε ένα μήνα, καθώς και ότι ήταν η χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 100 χρόνων στη χώρα μας.

“Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για τα πάντα, αλλά η επιστήμη είναι ξεκάθαρη”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι πλέον οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της.

“Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι γιατί δεν δίνουμε αρκετή έμφαση σε βραχυπρόθεσμα μέσα”, εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι: “Η κλιματική κρίση είναι εδώ”.

Έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρώπης τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των συνεπειών, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί το ταμείο για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και υπενθυμίζοντας ότι έχει προτείνει τα έξοδα αυτά να μένουν εκτός δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και να αυξηθούν οι σχετικοί πόροι.

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ:

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν χώρες σε όλο τον κόσμο από τον Καναδά μέχρι το Πακιστάν και ζήτησε τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση τους.

Αναφέρθηκε επίσης στο 112, που όπως είπε δεν υπήρχε το 2018 στο Μάτι και αναρωτήθηκε “τι διαφορά θα έκανε ένας τέτοιος αριθμός στο Μάουι ή στη Λιβύη;”, προτείνοντας να υπάρξει ένας αντίστοιχος μηχανισμός παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. “Η Ελλάδα θα είναι πάντα μία ανοιχτή χώρα που θα καλωσορίζει όσους τρέχουν να ξεφύγουν από τη βία και τους οικονομικούς μετανάστες που χρησιμοποιούν νόμιμες διόδους”, είπε. Δήλωσε άλλωστε ότι η Ελλάδα έχει πλέον ανάγκη από εργατικό δυναμικό, αλλά υπογράμμισε ότι θα καλύψει τις ανάγκες με τον τρόπο που η ίδια επιλέγει.

Σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης στις χώρες προέλευσης, καθώς όπως είπε: “Κανείς δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ AP Richard Drew

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό είναι αυστηρή αλλά δίκαιη και παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να υποχωρήσει, σημειώνοντας ότι στη Μεσόγειο παρατηρείται πάλι αύξηση των ροών και εκτιμώντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτροπή των αποχωρήσεων από χώρες που αποτελούν διαύλους μετακίνησης.

“Πρέπει να προσφέρουμε νόμιμα μονοπάτια για την επανένωση οικογενειών και για εργασιακή κινητικότητα”, υποστήριξε. Τόνισε όμως κυρίως ότι “πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους γείτονες μας, την Τουρκία και τις αφρικανικές χώρες.”

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η Ρωσία υποθέτει πλέον ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα χάσουν τη θέληση τους για στήριξη στην Ουκρανία και δήλωσε: “Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία γιατί αυτό θα σήμαινε να εγκαταλείψουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα