Μητσοτάκης: Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

«Ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται και αυτό αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης» είπε, σημειώνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει  ένα πρόβλημα υπο-ασφαλισμένης εργασίας και αυτό επιθυμούν να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο. Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θύμισε ότι όταν ήταν μικρός του «χάρισαν το βιβλιάριο του Ταμιευτηρίου κι έναν μικρό κουμπαρά», επισημαίνοντας ότι τώρα δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία αποταμίευσης.

«Το ΤΕΚΑ προσεχώς θα διαχειρίζεται εκατομμύρια» είπε, για να προσθέσει ότι «η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση από τη φύση της θα δοκιμαστεί στον χρόνο – η δυσκολία είναι στην υλοποίηση».

Σημείωσε δε ότι περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτή της πειθούς, καθώς πρέπει να υπάρξουν τα επιχειρήματα για να πειστούν -κυρίως- οι νέοι άνθρωποι να μπουν στο ΤΕΚΑ.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα