Μητσοτάκης: Το βιβλίο στη φωτογραφία με τον Peanut – The Great Reset

Μητσοτάκης: Το βιβλίο στη φωτογραφία με τον Peanut – The Great Reset

Το βιβλίο The Great Reset των Klaus Schwab και Thierry Malleret κοσμούσε το γραφείο του πρωθυπουργού στα καρέ με το νέο κατοικίδιο του Μαξίμου. Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το έργο.

“Η μεγάλη επαναφορά” ή “η Επανεκκίνηση”. Το βιβλίο του ιδρυτή του φόρουμ του Νταβός, Κλάους Σβαμπ και του Thierry Malleret, φαίνεται πως είναι αγαπημένο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας και βρέθηκε ακόμη μια φορά στο φόντο μιας φωτογράφισής του, αυτή τη φορά στα τελευταία καρέ που είδαμε από το Μαξίμου με τον Peanut.

Σε παλαιότερη φωτογραφία του πρωθυπουργού είχαμε δει το “COVID-19: The Great Reset” δίπλα στο “Το ελληνικό όνειρο” του Στάθη Καλύβα, αλλά και σε άλλα καρέ από online συσκέψεις του πρωθυπουργικού γραφείου με λοιμωξιολόγους.

Το έργο των Klaus Schwab και Thierry Malleret που αφορά το φόρουμ με το ίδιο τίτλο εργασίας, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τις επιπτώσεις από μακροσκοπική άποψη σε πέντε τομείς και εξετάζει τη σύγκρουση υγείας και οικονομίας, τις κοινωνικές ανισότητες, τη γεωπολιτική διάσταση της κρίσης με τους νέους ανταγωνισμούς, την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση που έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται οι εργασιακές αλλαγές μετά την πανδημία και εξ αιτίας της, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τηλεργασία που θεσμοθετείται και την αυτοματοποίηση. Το τρίτο μέρος εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις υπό το πρίσμα της αποστασιοποίησης.

Γενικότερο “πνεύμα” του βιβλίου είναι πως η πανδημία πρέπει να επιταχύνει τις αλλαγές της νέας εποχής, καθώς όπως έχει δηλώσει ο Klaus Schwab, “ήρθε για να μείνει”.

Το “μεγάλο reset” ήταν άλλωστε και κεντρικό θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με ζητούμενο φυσικά να παραμένει το πώς θα αντιμετωπιστεί ο μεγάλος “ιός” των ανισοτήτων και των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Μπροστά στην εξαφάνιση ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων και την επιχειρούμενη ροπή προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και τη στροφή προς τα ψηφιακά νομίσματα, οι τεχνοκράτες αναζητούν “λύσεις” που φυσικά, δεν αναμένεται να βλάψουν τα μεγάλα συμφέροντα. Τέτοιες λύσεις αναλύονται και στις συζητήσεις του Νταβός.

“Αντί να χρησιμοποιούμε τα κεφάλαια και τις επενδύσεις από ιδιωτικούς φορείς και συνταξιοδοτικά ταμεία για να καλύψουμε ρωγμές στο παλιό σύστημα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα νέο, πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο κράτος” γράφει άλλωστε ο Schwab, προλογίζοντας το έργο του, με την όλη “νέα βιωσιμότητα” να παραμένει ένα αίνιγμα.

Στα θετικά του βιβλίου, είναι η ανάδειξη των ραγδαίων εξελίξεων στην υγεία και η παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Φυσικά, το βιβλίο συνοδεύτηκε από ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας κυρίως εκ μέρους των QAnon περί “παγκόσμιας διακυβέρνησης” τις οποίες απορρίπτουν εμφατικά οι συγγραφείς, και η αλήθεια είναι πως οι εν λόγω θεωρίες χάνουν το νόημα που κρύβεται στην περαιτέρω “ελαστικοποίηση” των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας οσονούπω και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα