Μιχάλης Κατρίνης στο NEWS 24/7: Κόμματα του 13% και του 15% δεν αποτελούν κόμματα εξουσίας

Διαβάζεται σε 6'
Μιχάλης Κατρίνης στο NEWS 24/7: Κόμματα του 13% και του 15% δεν αποτελούν κόμματα εξουσίας

«Είμαι η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας» τονίζει σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος

Το πολιτικό του στίγμα αναλύει μιλώντας στο News 24/7 o Μιχάλης Κατρίνης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είναι υποψήφιος. Ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μας εξηγεί τις προθέσεις τους για αλλαγές στο κόμμα καθώς και τον τρόπο που «βλέπει» την υπόθεση του συντονισμού του προοδευτικού χώρου

Για μία ακόμη φορά αρκετοί υποψήφιοι σε εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί θα έλεγαν ότι δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες οι πολιτικές διαφορές της κάθε πρότασης. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το δικό σας στίγμα;

Σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η δική μου υποψηφιότητα έρχεται για να ταράξει τα νερά της ομοιομορφίας αλλά και μιας αντίληψης που θέλει να μιλάμε στρογγυλοποιημένο, χωρίς γωνίες για να μην ενοχλούμε κάποιους και τελικά να μη λέμε τίποτα από αυτά που περιμένει να ακούσει ο πολίτης.

Είμαι μακριά από αυτές τις λογικές, δεν διεκδικώ τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να μην λέω τίποτα, για να αφομοιωθώ από την ομοιομορφία του τίποτα και του περίπου.

Χρειάζονται πολιτικές θέσεις που κινητοποιούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα πολτό αποϊδεολογικοποίησης, με το life style να υποκαθιστά την πολιτική.

Εγώ δεν πρόκειται να αποδεχτώ ότι η πολιτική οφείλει να υποτάσσεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν θα αποδεχτώ ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες και σχεδιασμούς του ξένου παράγοντα.

Είμαι αποφασισμένος να μιλάω με γωνίες, να παρουσιάζω θέσεις και επεξεργασμένες πολιτικές για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, για την ακρίβεια, για τους νέους κανόνες φορολογικής δικαιοσύνης, για την ενίσχυση των θεσμών, για την Υγεία, την Παιδεία, το ζωντάνεμα της υπαίθρου.

 

Κυβερνητική προοπτική. Ένα στοιχείο που για το ΠΑΣΟΚ προφανώς είναι ζητούμενο. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο όμως που θα την διασφαλίσει;

Ακούστε, η  Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα ηττηθούν εκλογικά  όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Όλοι αυτοί, μπορεί να έχουν βαρεθεί τον κ.Μητσοτάκη αλλά  δεν θα ψηφίσουν αυτόματα το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ,όποιος και αν είναι. Έχουν απαιτήσεις, αυστηρό κριτήριο.

Για να έρθουν κοντά μας πρέπει να δουν τρία πράγματα: σοβαρότητα, αξιοπιστία και μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης. Πρέπει όμως άμεσα να δουν και μια αποτελεσματική και σοβαρή αντιπολίτευση.

Η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της, να κάνει αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας.

Το κύριο ζήτημά μας εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι οι πολιτικές, σε ποιους απευθυνόμαστε.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που μας έχει ξεπεράσει, έχει συγκεκριμένες ανάγκες, προτεραιότητες, απαιτήσεις.

Αν δεν τις κατανοήσουμε, πως θα τις εκφράσουμε;

 

Είστε από τα στελέχη που συχνά μιλούν για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και την ανάγκη του συντονισμού του. Μετά τις ευρωεκλογές «κοιτάζοντας» στην «πολιτική γειτονιά» σας τι βλέπετε;

Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν με μια γενική διαπίστωση που την αποδέχεται η πλειοψηφία των πολιτών : ότι κόμματα του 13 και του 15% δεν αποτελούν απειλή για τον κ.Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο δεν αποτελούν κόμματα εξουσίας.

Είμαι ο μοναδικός που μιλάει για μια μεγάλη παράταξη, ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και να κριθεί ικανή για να κυβερνήσει.

Με προγραμματικές συγκλίσεις σε επίπεδο βάσης , ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Δεν μιλάω για συγκόλληση κομμάτων,  15+13 μας κάνει 28 μόνο στα μαθηματικά, όχι στην πολιτική.

Μιλάμε για μια μεγάλη παράταξη και ακόμα και το 28% δεν είναι χαρακτηριστικό μεγάλης παράταξης.

Δεν πιστευω στις συγκολλήσεις. Όσοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης ως άθροισμα πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Αντίθετα πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα. Πρέπει όμως να υπάρχουν άνθρωποι και κόμματα που πιστεύουν σε αυτή την προοπτική για να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Και το ΠΑΣΟΚ, το λέω και το πιστεύω, πρέπει να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, να αναλάβει πρωτοβουλίες.

 

 

Εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν σας ρωτούσε κανείς ποιες θα ήταν οι 2-3 αλλαγές που θα έβλεπε στην λειτουργία και την συμπεριφορά του κόμματος ο πολίτης τι θα λέγατε;

Πιστεύω σε δύο βασικές αρχές : στη συλλογικότητα και στην εξωστρέφεια.

Μέσα από τη συλλογικότητα θα οδηγηθούμε στη σύνθεση και στη νίκη και μέσα από την εξωστρέφεια θα συνομιλήσουμε και πάλι με ανθρώπους που απομακρύνθηκαν ,με όλους αυτούς που απείχαν και δεν ψήφισαν γιατί ένιωθαν ότι δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Ας δούμε τι συνέβη: σε μια περίοδο κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά , η οποία συνεχίστηκε , και στη συνέχεια κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας, δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες και να αποτελέσουμε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία, γιατί δεν διαμορφώσαμε πολιτικές που να θυμίζουν ΠΑΣΟΚ και κυρίως γιατί δεν είχαμε ισχυρή και παρεμβατική παρουσία στους χώρους δουλειάς, μέσα στην κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στη νεολαία.

Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανέλθει η συλλογικότητα που θα μας οδηγήσει στη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικών που θα αποτελούν αντικείμενο σύνθεσης και στρατηγικών επιλογών με βάθος. Αυτό προϋποθέτει αξιοποίηση όλων των στελεχών, νέα, αξιόπιστα  και άφθαρτα πρόσωπα, συγκροτημένη λειτουργία των οργάνων.

Το ΠΑΣΟΚ όμως πρέπει να γίνει ένα εξωστρεφές κόμμα, να συνδεθεί με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, να εκφράζει τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, να υπερασπίζεται τους πολίτες που αδικούνται. Αυτό προϋποθέτει νέους Τομείς δράσης και χάραξης πολιτικής που θα έχουν δραστηριότητα και παρουσία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, νέες οργανώσεις.

 

Επόμενη μέρα των εκλογών: Είναι «κλειδωμένη» η ενότητα του ΠΑΣΟΚ; 

Δεν ανησυχώ για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να οδηγούμε σε μια δημιουργική σύνθεση, την έκφραση διαφορετικής άποψης.

Ανησυχώ μόνο για ένα πράγμα: να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός μικρού κόμματος του 13 ή του 15% που θα ‘’παλεύει’’ για τη δεύτερη ή την τρίτη θέση.

Ανησυχώ για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ως φυσιολογική εξέλιξη μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή τις μετακινήσεις στελεχών μας στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα θέσεις και αξιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει και πάλι την ψυχή του και αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από επιλογές ρήξης και ελπίδας.

Αυτό είναι το μήνυμα της δικής μου υποψηφιότητας. Θέλω να είμαι η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα