Μνημόνιο στη ΝΔ από Μητσοτάκη

Μνημόνιο στη ΝΔ από Μητσοτάκη
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Λιτότητα στο κόμμα ακόμα και με καταστατική πρόβλεψη προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξαναμπεί η ΝΔ σε τροχιά οικονομικής βιωσιμότητας. Στα 214 εκ ευρώ τα χρέη της ΝΔ.

Μνημόνιο στην οικονομική λειτουργία της ΝΔ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο όπως είπε τη «διαφάνεια», το «σεβασμό στο φορολογούμενο» και τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας» ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως κεντρικό πυρήνα του σχεδίου του τη μείωση της ετήσιας δαπάνης στα 2,5 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια, στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων μας».

Τα χρέη της ΝΔ σήμερα φτάνουν τα 214 εκ. ευρώ, με τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 8,2 εκ ευρώ και τα έσοδα σχεδόν στο μισό. Ειδικότερα τα έσοδα είναι 4,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση οφειλών προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα στη διάθεσή της η ΝΔ να έχει 1,7 εκ ευρώ ετησίως για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά της. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση από 26 εκ ευρώ που ήταν το 2009 σήμερα βρίσκεται στα 4,2, ήτοι στο 15% σε σχέση με 7 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια στο πλαίσιο των πραγματικών μας δυνατοτήτων»

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται αποφάσεις όπως η μετακόμιση του κόμματος, οι απολύσεις προσωπικού και οι μειώσεις στη μισθοδοσία, αλλά και στις γενικότερες λειτουργικές δαπάνες του κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι, σταθεροί πόροι για τα γαλάζια ταμεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε επίσης ως στόχο αυτού του τριετούς προγράμματος το να καλύπτονται οι οφειλές της ΝΔ προς τους πιστωτές της σχεδόν σε αποκλειστικότητα από την κρατική χρηματοδότηση, με τις λειτουργικές δαπάνες να καλύπτονται από τις ιδιωτικές συνεισφορές.

Σε ότι αφορά την ιδιωτική χρηματοδότηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μεγάλες χορηγίες ύψους έως 20.000 ευρώ με βάση τις προβλέψεις του νόμου, αλλά και «λίγα από πολλούς» παρουσιάζοντας τη νέα πλατφόρμα crowdfunding της ΝΔ στο ίντερνετ nd.gr/donate, προκειμένου εύκολα τα μέλη της ΝΔ να μπορούν να συνεισφέρουν ηλεκτρονικά.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου θα λειτουργήσει και γαλάζια Διαύγεια diavgeia.nd.gr, όπου ανά τρίμηνο θα παρουσιάζονται ηλεκτρονικά όλες οι δαπάνες της ΝΔ, τόσο από τους κρατικούς όσο και από τους ιδιωτικούς πόρους.

«Θέλουμε κατ’ αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «σε μια εποχή που ζητάμε από τους πολίτες να κάνουνε θυσίες, έχουμε και εμείς την υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός μας και να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες» και επισημαίνοντας πως «τα κόμματα δεν μπορούν άλλο να δανείζονται. Θα εισηγηθώ στο συνέδριο καταστατική πρόβλεψη που θα απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα