Μοσκοβισί από Βουλή με αιχμές εναντίον Σόιμπλε και Βέμπερ

Μοσκοβισί από Βουλή με αιχμές εναντίον Σόιμπλε και Βέμπερ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί Eurokinissi

Μιλώντας στην Βουλή, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ επισήμανε τα «πολλά θετικά βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις ενόψει του Eurogroup της 11 Μάρτη - Έμμεσες αιχμές για τους Μ. Βέμπερ και Β. Σόιμπλε για τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων.

«Ας ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες» είναι το μήνυμα» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας τα «πολλά θετικά βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα μετά το τέλος των Μνημονίων κατά την διάρκεια ομιλίας του στις Επιτροπές της Βουλής. Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί ενόψει του Eurogroup της 11 Μάρτη εκτιμώντας ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη, ενώ δεν απέφυγε έμμεσες αιχμές για τους Μάνφρεντ Βέμπερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή την συζήτηση για την μείωση των υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της 11 Μάρτη διαπιστώνοντας «σημαντική πρόοδο» σε σχέση με την συμφωνία με τις τράπεζες για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «θέλουμε το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι απόλυτα προστατευμένο», αλλά και να προστατευτούν από τις νέες ρυθμίσεις μόνο όσοι έχουν ανάγκη.

«Η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους»

Ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι είναι εφικτή μία θετική απόφαση μέχρι τις 11 Μάρτη παρατηρώντας κάτι τέτοιο θα είναι ένα «συμπληρωματικό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ κάλεσε «η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».

Αιχμές για Μ. Βέμπερ: Ο Β. Σόιμπλε κι όχι η Κομισιόν επέμεινε στα υψηλά πλεονάσματα

Ο Π. Μοσκοβισί άφησε έμμεσες αιχμές κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε με αφορμή το ζήτημα της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα που έθεσε η ΝΔ. Ο Π. Μοσκοβισί παρατήρησε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές», έσπευσε όμως να θυμίζει ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν τελικά δεν προτάθηκαν από την μεριά της Κομισιόν αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα πλεονάσματα «δεν είναι ρεαλιστικά».

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι ο Μ. Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας κι αναφέρθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στις ενέργειες του Β. Σόιμπλε την εποχή των διαπραγματεύσεων για τους στόχους των πλεονασμάτων. Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να έχει «μία πιο ευέλικτη θέση» για τους στόχους που «θα διευκόλυνε κι εμάς κι εσάς».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Είμαστε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, θα φανεί και στις 11 Μάρτη

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «είμαστε αφοσιωμένοι» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αυτό θα φανεί και στις 11 Μάρτη. Η Σ. Αναγνωστοπούλου παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα μπαίνει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και στήριξε την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό ταμείο για την ανεργία τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταμείο «θα ήταν σήμα ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα και κυρίως προς τους πολίτες της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα