Μουμουλίδης: 6+1 ερωτήματα προς τον Στέφανο Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ SOOC

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης απευθύνει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στον Στέφανο Κασσελάκη.

Παραμονές ενός κρίσιμου Συνεδρίου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιμένει στην προσφιλή τακτική του αιφνιδιασμού.

Πέντε μέρες πριν την έναρξη εργασιών του Συνεδρίου, έχοντας ήδη μεταθέσει με παρέμβασή του, την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη οργάνων του κόμματος, κοινοποιεί μέσω isyriza ερωτηματολόγιο , παρακάμπτοντας κάθε έννοια καταστατικής λειτουργίας.

Στο ερωτηματολόγιο τίθενται ερωτήματα πού αφορούν ταυτοτικά ζητήματα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στα Όργανα αλλά και στις Οργανώσεις του κόμματος, επιβεβαιώνοντας στην πράξη πως, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως μια αυστηρά προσωπική του υπόθεση.

Μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας εν όψει Συνεδρίου, τη στιγμή που τα μέλη – σύνεδροι καλούνται να συζητήσουν πάνω στο ομόφωνα ψηφισμένο κείμενο της ΚΕ.

Με την κατάθεση του ερωτηματολογίου, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί να προιδεάσει για όσα προτίθεται να ακολουθήσουν. Την μετεξέλιξη του κόμματος σέ ένα πολιτικό φορέα με ασαφή πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κάτι πού θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, από την στιγμή πού οι θεωρητικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, θεωρούνται , περίπου «σάλτσες» , από τον ίδιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης , κατά καιρούς «κραδαίνει» τον «φόβο» των δημοψηφισμάτων προς κάθε αντίθετη άποψη. Συνεχίζει να επενδύει στο επικοινωνιακό χάρισμα,- που πιστεύει πως διαθέτει-, και μέσω αυτού επιχειρεί να επηρεάσει την κομματική βάση.

Μια κομματική βάση όμως, που κατά την διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο, δεν συμμετείχε μαζικά και έδειξε ότι «δεν ενδιαφέρεται» , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μη στηθεί κάλπη, παρά σέ ελάχιστες περιπτώσεις!!! Αυτός είναι και ο λόγος πού ο πρόεδρος μετέθεσε τις εκλογές για την ανάδειξη οργάνων, επενδύοντας στην προοπτική της ψηφιακής «συμμετοχής». Πριν δηλαδή αποκαλυφθεί ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»!

Για πολλοστή φορά ο Στέφανος Κασσελάκης, απαξιώνει την λειτουργία των συλλογικών οργάνων, επικαλούμενος την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του, με την κομματική βάση. Οι σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του, όφειλαν να του επισημάνουν, ότι παρόμοια διάλυση και αδιαφορία [όση επί των ημερών του] ουδέποτε βίωσε το κόμμα τής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ , με τα σωστά και τα λάθη του, υπήρξε διαχρονικά κόμμα ενεργών πολιτών, με σημαντική συμμετοχή της πλειοψηφίας των μελών του, στις λειτουργίες του κόμματος. Σέ μια εποχή αποξένωσης του πολίτη από την πολιτική, η μετατροπή ενός ιστορικού κόμματος της κυβερνώσας Αριστεράς, σε ψηφιακή πλατφόρμα , διαθέτοντας στην πραγματικότητα folowers και όχι μέλη, αποτελεί πράξη απαξίωσης της πολιτικής λειτουργίας.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει.

Αν θέλει να συνεχίσει ως δύναμη Κυβερνώσας Αριστεράς, οφείλει να γίνει συνείδηση και ανάγκη της κοινωνίας. Να υπηρετεί αυστηρά και με ανιδιοτέλεια τα συμφέροντά της, σε μια εποχή όπου η ηγεμονία της Δεξιάς κυριαρχεί, η κοινωνία πιέζεται οικονομικά και η άνοδος της Ακροδεξιάς μοιάζει να καραδοκεί.

Οφείλει να αναγνωρίσει με γενναιότητα τα λάθη του παρελθόντος και να υπερασπιστεί την ιστορική του διαδρομή του.

Ένα νέο ΣΥΓΧΡΟΝΟ κόμμα πρέπει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον.
Ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και συλλογικό, πού θα υιοθετεί την αξιοκρατία και θα αρνείται τις ιδεοληψίες και την γραφειοκρατία. Που θα υιοθετεί στην πράξη την συλλογική λειτουργία και θα αρνείται την αλαζονεία και τον αρχηγισμό, όπου οι κάθε λογής «μικροί θεοί» θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι ούτε αιώνιοι, αλλά ούτε απαραίτητα και επαρκείς.

Οι εποχές αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των κομμάτων στη σύγχρονη πολιτική ζωή.
Οι δυνάμεις του προοδευτικού τόξου επιβάλλεται να συνομιλούν με στόχο τη δημιουργία ενός Εναλλακτικού Κυβερνητικού Προγράμματος πού θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός νικηφόρου Κοινωνικού Προοδευτικού Μετώπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να θέσω, απλά ερωτήματα [ ρητορικά προφανώς] στον Στέφανο Κασσελάκη:

  • Σε τι αποσκοπεί η αιφνιδιαστική κίνηση κατάθεσης ερωτηματολογίου παραμονές ενός κρίσιμου συνεδρίου; Ποια είναι η δική του θέση για την ιδεολογικό-πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
  • Πέντε μήνες μετά την εκλογή του, και έχοντας «απαλλαγεί» από «βαρίδια» και «εσωκομματικούς αντιπάλους», πού αποδίδει το φαινόμενο θεαματικά περιορισμένης διαθεσιμότητας μελών ως υποψηφίων συνέδρων;
  • Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κειμένων συμβολής, συγκλίνουν στην ανάγκη πολιτικών συνεργασιών και διαλόγου στον χώρο της κεντροαριστεράς και υποσχόμενος ο ίδιος την επερχόμενη «κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ», ποιο είναι το σχέδιό του, για να «επικοινωνήσει» και να συνθέσει τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, προυπόθεση απαραίτητη για να ξανατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά;
  • Τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση των οριακών πολιτικών σχέσεών του με τους «αποχωρήσαντες» αλλά και με άλλα κόμματα [ΠΑΣΟΚ κ.λ.π.]
  • Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να λειτουργήσει στο εξής ενωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Και ποιες για την συλλογική λειτουργία;
  • Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται , αναμφισβήτητα, στην κορυφή των ηγετικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαικής Αριστεράς. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκθείαζε τον Αλέξη Τσίπρα και το έργο του. Μετά την εκλογή του επιχείρησε συστηματικά να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς αναφορές του. Τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ώστε να αποκαταστήσει ηθικά το έργο και την προσφορά του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση της Αριστεράς;
  • Που αποδίδει το γεγονός, ότι παρά το επικοινωνιακό πλεονέκτημα – που πιστεύει ότι διαθέτει-, η δημοφιλία του, υπολείπεται θεαματικά των ποσοστών του κόμματος και όλων σχεδόν των αρχηγών του τόξου των προοδευτικών δυνάμεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωράει στην πραγματοποίηση ενός ιστορικού Συνεδρίου. Κανείς δεν δικαιούται να παραβλέψει την κρισιμότητα των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων. Η επόμενη μέρα του πολιτικού φορέα, καθορίζεται από δυο καθοριστικούς παράγοντες:
-To 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ και την έκβασή του
-Την κρίσιμη αναμέτρηση των πολιτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Θέμης Μουμουλίδης είναι Σκηνοθέτης, μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Βουλευτής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα