Μουζάλας: Να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών

Ο ΑΝΑΠΛ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Ο ΑΝΑΠΛ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

«Να αποφύγουμε την άγονη ρήξη» απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στο δήμαρχο Λέσβου

Oι θέσεις του δημάρχου Λέσβου για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015», απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα στο δήμαρχο Λέσβου ως απάντηση στη χτεσινή επιστολή του κ. Γαληνού με θέμα «Τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο Λιμένα Μυτιλήνης».

Να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για την διαμορφωμένη κατάσταση

Ο Γ. Μουζάλας κάνει έκκληση «να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για την διαμορφωμένη κατάσταση», «να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και «να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές».

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι με την κοινή τους δράση τη διετία 2015-2016 κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος και κάτοικοι, «όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Στη συνέχεια ο υπουργός διαβεβαιώνει «ότι γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού» και υπενθυμίζει τις «ενισχυτικές και ανταποδοτικές δράσεις» της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, η αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ, ο προγραμματισμός για τη δημιουργία νέου λιμένα και νέου κολυμβητηρίου, καθώς και η ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο.

Μαζί θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες

Ο κ. Μουζάλας καταλήγει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «μαζί θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες» και συμπληρώνει: «Αναμένω άμεσα την επόμενη συνάντησή μας για να προσδιορίσουμε μαζί τις ελάχιστες αναγκαίες λύσεις ώστε να ανταποκρθούμε στις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι και οι δύο απευχόμαστε».

Συνάντηση Μουζάλα με Αβραμόπουλο

«Την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα», συζήτησαν σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλα. Ο Επίτροπος, με δήλωσή του μετά τη συνάντηση, χαιρέτισε ως θετική την μετακίνηση των πιο ευάλωτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και την αποστολή πλοίου του ελληνικού ναυτικού στη Λέσβο, ζητώντας να γίνει το ίδιο και στη Σάμο.

«Πρέπει επειγόντως να υποδειχθεί χώρος στα νησιά για τη δημιουργία κατάλληλων χειμερινών χώρων υποδοχής», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως στις οικογένειες με παιδιά». Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να αποτρέπεται η διαφυγή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και να διασφαλισθεί η επιστροφή τους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα» και ότι έχει θέσει «στη διάθεση των ελληνικών αρχών και διεθνών οργανισμών πάνω από 1 δισ. ευρώ».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μουζάλας: Χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να 'ρίξουν' τον ΣΥΡΙΖΑ

SHARE:

24Media Network