Μπάχαλο στη Βουλή: 'Εσύ θα μας μιλήσεις για αγωγή ρε τρομοκράτη;' φώναζε στον Διαμαντόπουλο ο Άδωνις

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος».(Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος».(Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) PHASMA

Την Παρασκευή θα ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Ταμειακά Διαθέσιμα, μετά τις αντίδρασεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πώς άναψαν τα αίματα με τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο στο προεδρείο

Με εντονότατες αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, "προς επένδυση".

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν κατά της ανακοίνωσης του προεδρείου, ότι το νομοσχέδιο που κυρώνει την ΠΝΠ θα ψηφιστεί σήμερα, καταγγέλλοντας την προσφυγή της κυβέρνησης σε διαδικασίες κατεπείγοντος και αξίωσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία κύρωσης των νομοσχεδίων, που προβλέπει ακρόαση φορέων, ώστε να ακουστεί η γνώμη της ΚΕΔΚΕ.

Επιπρόσθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να ακουστούν οι φορείς αύριο και να τεθεί η ΠΝΠ σε ψηφοφορία την Παρασκευή.

Απαντώντας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης υπενθύμισε πως οι ΠΝΠ της προηγούμενης συγκυβέρνησης συζητούνταν πάντοτε σε μία συνεδρίαση, ενώ στην περίπτωση της ΕΡΤ, η σχετική Πράξη δεν συζητήθηκε ποτέ. "Βιαζόμαστε γιατί θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ώστε η κυβέρνηση να έχει την ψήφο της Βουλής και μάλιστα με ευρύτερη πλειοψηφία" διευκρίνισε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι τελικά αποδέχεται την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, αρκεί η τύχη του νομοσχεδίου να κριθεί την Παρασκευή, χωρίς νέα αναβολή.

Άναψαν τα αίματα με τον Διαμαντόπουλο στο προεδρείο

ο ΠΑΣΟΚ, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας πριν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος επίσης ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας.

Ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδωσε τον λόγο στον υπουργό, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον διέκοπτε επανειλημμένα.

Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να φωνάζουν χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, με τον κ. Διαμαντόπουλο να τους απαντά σε υψηλούς τόνους και να διακόπτει δύο φορές τη συνεδρίαση.

«Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή ρε τρομοκράτη; Μάθε πρώτα τον κανονισμό και μετά έλα να προεδρεύσεις», είπε στον κ. Διαμαντόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Όταν ο Δ. Μάρδας ήταν στο βήμα ο Ανδρ. Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος είπε στον προεδρεύοντα της Επιτροπής: «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή».

Ο κ. Μάρδας πρόλαβε απλώς να πει μία φράση, ότι προτείνει «να γίνει μία συνεδρίαση». Ο Ανδρ.Λοβέρδος φώναξε πως «ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!».

Όρθιος ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απαιτούσε από τον υπουργό να καθίσει κάτω.

«Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Β. Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

Κατόπιν διακοπής της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι σε συνεδρίαση αύριο το απόγευμα, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, να εκθέσουν τις απόψεις τους για την τύχη των διαθεσίμων τους.

Το απόγευμα της Πέμπτης παρουσιάζει τις θέσεις της η ΚΕΔΕ

Στην συνεδρίαση παρέστη αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, ο οποίος, αύριο το απόγευμα στις 6.30 θα παρουσιάσει στη Βουλή τις θέσεις αυτοδιοίκησης α' βαθμού και τις αντιρρήσεις της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο ΔΣ της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, παρά την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να συζητηθεί το θέμα σε μία και μόνο συνεδρίαση της Επιτροπής, χωρίς να τοποθετηθούν οι φορείς και στη συνέχεια να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τελικά μετά από πιέσεις που άσκησαν η ΚΕΔΕ και βουλευτές αποφασίστηκε ακόμη μία συνεδρίαση της Επιτροπής για αύριο το απόγευμα.

Φωτογραφία: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE: