Μπακογιάννη: Η απουσία της Ελλάδας από την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για το μεταναστευτικό σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη καταδικάζει την απουσία της κυβέρνησης από την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και τονίζει ότι οι ληφθείσες αποφάσεις παραβιάζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τόνισε την απουσία της Ελλάδας.

Η κ. Μπακογιάνη με ανακοίνωσή της επισημαίνει ποια ήταν η συμφωνία των δυο πλευρών, λέγοντας πως "Το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εντός του Οκτωβρίου, επιτρέπει στο τουρκικό Λιμενικό Σώμα να έχει ενισχυμένη δυνατότητα αναχαίτισης των δουλεμπορικών σκαφών. Επίσης, προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Τουρκία, με αντάλλαγμα τη θετική εξέταση του πάγιου τουρκικού αιτήματος για άρση του καθεστώτος βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε".

Ακόμη, αναφέρεται στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. "Παράλληλα, προβλέπεται αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης, με αύξηση των περιπολιών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ θα αναβαθμιστεί η συνεργασία του τουρκικού με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, τις αντίστοιχες βουλγαρικές Αρχές και τη FRONTEX", σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ.

Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την ανησυχία της για το ότι δεν είναι ξεκάθαρα τα χωρικά ύδατα εντός των οποίων θα μπορούν να δρουν οι τουρκικές αρχές, τονίζοντας: "Η διατύπωση στο Σχέδιο είναι άκρως ανησυχητική, καθώς δεν καθορίζεται η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας θα δικαιούται να δρα η γειτονική χώρα. Σημειωτέον, ότι από το 2001 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει μονομερώς νόμο που ορίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που υπερκαλύπτει το FIR Αθηνών".

Για ενέργεια εγκλωβισμού των ελληνικών νησιών, των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, που παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάνει λόγο η βουλευτής. Ενώ, συμπληρώνει πως "από το 1952, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, και από την υπογραφή της Σύμβασης του Αμβούργου του 1979, η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα συμπίπτει με τον εθνικό εναέριο χώρο".

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για τις προγραμματικές δηλώσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου επισημαίνει: "δήλωσα ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Είχε δε προηγηθεί η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Συνάντηση Κορυφής στις ΗΠΑ για το «Ισλαμικό Κράτος» με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», η Ελλάδα για ακόμα μια φορά ήταν απούσα από τις συζητήσεις για το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας και από τη συνάντηση Γιούνκερ – Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο".

"Το προσφυγικό θέμα βεβαίως πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό όμως δεν μπορεί να δημιουργεί νέα διμερή προβλήματα στο ζήτημα των θαλασσίων συνόρων", ξεκαθαρίζει η ίδια.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη στρέφει τα βέλη της προς τον υπουργό Εξωτερικών ρωτώντας τον αφενός "Γιατί η Ελλάδα απουσίαζε τόσο από τη συνάντηση Γιούνκερ – Ερντογάν όσο και από τις συζητήσεις για την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό;" και αφετέρου "Έχει λάβει διασφαλίσεις η κυβέρνηση προκειμένου να μην παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο;"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network