Μπαλιμπάρ στο NEWS 247: Άλλο φασισμός και άλλο λαϊκισμός

Μπαλιμπάρ στο NEWS 247: Άλλο φασισμός και άλλο λαϊκισμός
A woman holds a placard during a demonstration against police violence, in Paris, Sunday, March 19, 2017. Protesters carried placards and banners as they gathered at Place de la Republique, a square in the centre of the French capital, to listen to speeches. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Αποκλειστικές δηλώσεις στο NEWS 247 του Γάλλου φιλόσοφου Ετιέν Μπαλιμπάρ για τους κινδύνους από την άνοδο της Λεπέν, τον Τραμπ, τον Μελανσόν και την Ευρώπη

“H νίκη της Μαρίν Λεπέν είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη”, δηλώνει αποκλειστικά στο NEWS 247 o Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, από τους ελάχιστους κορυφαίους διεθνείς διανοητές που συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στα Κοινά -χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμά του στην γαλλική Libération και στην ιταλική Il Manifesto για το μέλλον την Ε.Ε., με αφορμή την 50η Επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.

«Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή επιτυχία της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, θα είναι μια τεράστια νίκη, που θα ταρακουνήσει εκ θεμελίων το πολιτικό τοπίο», προσθέτει.

Ο Γάλλος διανοούμενος εκφράζει τις “σοβαρές διαφωνίες” του και με τον αριστερό υποψήφιο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λυκ Μελανσόν, “ειδικά σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, παρ’ όλο που φαίνεται να εκπροσωπεί τη μοναδική πιθανότητα μιας δυνατής αριστερής δυναμικής στη Γαλλία. Αλλά για πόσο καιρό ακόμη;”, αναρωτιέται ο Ετιέν Μπαλιμπάρ.

Το ερώτημα το συνδέει με το γεγονός ότι το “κίνημα” τού Μελανσόν είναι προσωποπαγές, οργανωμένο γύρω από την φιγούρα του ηγέτη του.

Στο άρθρο του στον γαλλικό και τον ιταλικό Τύπο αναφέρεται εμφατικά στο ζήτημα του λαϊκισμού, που σαρώνει και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

“Δεν είμαι βέβαιος ότι πρέπει να νικήσουμε τον λαϊκισμό”, απαντά σε σχετικό ερώτημα του NEWS247 , “μια και πρόκειται για έναν όρο που προκαλεί σύγχυση αφού καλύπτει τελείως αντίθετες συζητήσεις και πρακτικές. Ο Μελανσόν κι ο Τραμπ δεν είναι το ίδιο! Γι’αυτό το λόγο ζητώ να διαφοροποιήσουμε τον λαϊκισμό από τον Εθνικισμό και από τον Φασισμό. Για παράδειγμα, υπάρχουν φασιστικές αποχρώσεις στον Τραμπ, ενώ ο Μπιλ Σάντερς, το εκ διαμέτρου αντίθετό του, έχει αποκληθεί “λαϊκιστής””.

Τον ρωτάμε, τέλος, για τη νέα συζήτηση που άναψε σε σχέση με το ελληνικό χρέος, μετά από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ (“Η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερο χρέος”): “Eδώ και πολύ καιρό το ΔΝΤ έχει αναδιπλωθεί σχετικά με το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Συγχρόνως, φαίνεται να προσπαθεί εκ νέου να περιορίσει τις γερμανικές υπαγορεύσεις. Αλλά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρότερο μέσο πίεσης. Προφανώς το ΔΝΤ δεν θέλει να το ασκήσει”.

*Έρευνα της Commonview.gr για την αναζήτηση των κύριων προβλημάτων των πολιτών και της εκτίμησης αυτών για τη διαχείρισή τους από το κράτος

πηγή φωτογραφίας: AP/Thibault Camus            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα