Μπαλτάκος Gate: Όλες οι εξελίξεις στην υπόθεση που συγκλονίζει την κυβέρνηση

Μπαλτάκος Gate: Όλες οι εξελίξεις στην υπόθεση που συγκλονίζει την κυβέρνηση

Η απάντηση Μπαλτάκου, μετά τις αποκαλύψεις Κασιδιάρη, οι αντιδράσεις και το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Όσα πρέπει να ξέρεις για την υπόθεση, σε ένα κείμενο

Πολιτική θύελλα και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις έχει ξεσηκώσει το σκάνδαλο Μπαλτάκου, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ήθελα να σώσω τη χώρα. Γι’ αυτό συναντήθηκα με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής”, δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, αναφερόμενος στις επαφές του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

“Δεν μίλαγα με ακαδημαϊκό, όταν μιλούσα με τον Κασιδιάρη. Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε. Λειτουργούσα αυτοβούλως σαν μεσολαβητής για το καλό της χώρας, για να ξέρω τις θέσεις των χρυσαυγιτών. (…) Ήθελα να απεγκλωβίσω τους χιλιάδες που ψήφισαν Χ.Α. από εκεί που είχαν μπλέξει. Οι επαφές μου ήταν μια λεπτομέρεια για τον Σαμαρά”, είπε μεταξύ άλλων.

Ποιος είναι ο Τάκης Μπαλτάκος- Πού τον είδαμε να πρωταγωνιστεί

Εκτός κυβέρνησης – εντός επικαιρότητας ο Τάκης Μπαλτάκος, οι σχέσεις του οποίου με τον σημερινό πρωθυπουργό ξεκίνησαν το 1982. Ο “άνθρωπος του πρωθυπουργού” στην μακρά πορεία του, πρωταγωνίστησε σε ενδοκυβερνητικές κόντρες και μπλόκαρε νομοσχέδια και ρυθμίσεις, ενώ προσφάτως, κατηγορήθηκεκ ότι διόρισε τον γιο του στο Λιμενικό Σώμα, παρακάμπτοντας 15 επιλαχόντες με καλύτερη βαθμολογία.

Από τη δικηγορία και τις συγγραφικές ανησυχίες, στην απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και την “αθώωση” της μονής Βατοπεδίου και του Εφραίμ, αυτό δεν ήταν το πρώτο επεισόδιο, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Σημειώνεται δε, πως στις 26 Απριλίου 2013, με την κύρωση της από 31.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας”, ο κ. Μπαλτάκος γινόταν πανίσχυρος.

Μιλώντας δε για τον γιο του, είναι πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, μετά τις μηνύσεις που υπέβαλε σε βάρος του η Χρυσή Αυγή, μετά το επεισόδιο στη Βουλή.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε συγκινημένος από την πράξη του γιου του κ.Μπαλτάκου, ο οποίος ενεπλάκη σε καβγά με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εντός του Κοινοβουλίου, “υπερασπιζόμενος τον πατέρα του”.

Για τον ίδιο τον κ. Μπαλτάκο ανέφερε ότι “έκανε μια τρομακτική ανοησία και εξέθεσε τον εαυτό του ανεπανόρθωτα”.

“Δεν αρκεί η απομάκρυνση Μπαλτάκου”

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε μετά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση αιτήθηκε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται” ανέφερε στην επιστολή του καθώς οι αποκαλύψεις για “τις στενές και μυστικές σχέσεις του Γ.Γ. της Κυβέρνησης με την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εγείρουν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την ομαλότητα”.

Σφοδρή επίθεση στον κ.Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, κατηγορώντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι είναι “ευκαιριακός συνήγορος της Χρυσής Αυγής”.

Μήνυμα του Κώστα Καραμανλή, το οποίο αφορούσε όχι τόσο τον παραιτηθέντα Μπαλτάκο, αλλά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, αποτέλεσε για πολλούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, το tweet του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Ευάγγελου Αντώναρου.

“Δεν αρκεί η απομάκρυνση Μπαλτάκου, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι προφανείς τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Μάλιστα, έκανε λόγο για “επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Υπενθυμίζεται, πως οι αποκαλύψεις μονοπώλησαν και το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, που αναφέρεται σε πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

“Η ΝΔ δεν έχει σχέση με τα άκρα”

Την αντίδραση – παρέμβαση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τον κ. Μπαλτάκο.

Η κα Γιαννάκου άφησε αιχμές για την επιλογή Μπαλτάκου στη συγκεκριμένη θέση, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τη συμπεριφορά του εδώ και καιρό, αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη. “Ο Μπαλτάκος δεν έχει σχέση με την παράταξη. Το παιχνίδι με τα άκρα πρέπει να τελειώσει”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Με παρέμβαση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής σταθερότητας.

“Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνη με το Σύνταγμα η τοποθέτηση Κουτζαμάνη

Εν τω μεταξύ, σε απάντηση στη Χρυσή Αυγή, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) επεσήμανε, ότι η προαγωγή της Ευτέρπης Κουτζαμάνη στον βαθμό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα.

“Η κυρία Κουτζαμάνη προήχθη στο βαθμό που κατέχει, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 90 παράγραφος 5 του Συντάγματος, ως η αρχαιότερη και διαθέτουσα κάθε απαιτούμενο προσόν εισαγγελέας, μετά από μακρά θητεία στον εισαγγελικό κλάδο, κατά την οποία επέδειξε υψηλότατο φρόνημα δικαστικού λειτουργού, πολιτευόμενη με αποκλειστικό γνώμονα τον νόμο και τη συνείδησή της. Τη σύμφωνα με το Σύνταγμα προαγωγή της κυρίας Κουτζαμάνη, ουδεμία νύξη δύναται να συνοδεύσει”.

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο περιθώριο του Μπαλτάκος-gate

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε οποιαδήποτε επαφή μαζί του, η παραίτηση του κ. Μπαλτάκου όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κλείσει το θέμα.

Νέα συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι κραδασμοί από τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μαγνητοσκοπημένης συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη δε λένε να κοπάσουν, παρά την παραίτηση του δεύτερου.

Υπενθυμίζεται δε, πως την Τρίτη θα καταθέσει ενώπιον εισαγγελέα για το επίμαχο βίντεο ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, μετά την εισαγγελική έρευνα που διέτεξε με τη μορφή του επείγοντος η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

* Διαβάστε ακόμη το άρθρο της Βίκυς Σαμαρά, με τίτλο “Η σημασία του να είσαι Δημοκράτης”

* Διαβάστε ακόμη το άρθρο του Μάνου Χωριανόπουλου με τίτλο “Η δολοφονία που απέτρεψε τη συγκυβέρνηση ΝΔ – Χρυσής Αυγής”

* Διαβάστε ακόμη το άρθρο του Χρήστου Δεμέτη με τίτλο Τι αποδεικνύει το βίντεο συνομιλιών Μπαλτάκου – Κασιδιάρη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα