Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί 'πανηγυρικά' σενάρια που διαψεύδονται

«        »   ,   14  2015.
« » , 14 2015. MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για μια τρομοκρατημένη κυβέρνηση που συνεχίζει να τροφοδοτεί πανηγυρικά σενάρια που διαψεύδονται, ενώ είναι τρομοκρατημένη να έρθει αντιμέτωπη με την αθέτηση των προεκλογικών της εξαγγελιών

Ο κ. Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών δεν δίστασε να στρέψει για μία ακόμη φορά τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων της και για αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ, ανέφερε: "Είμαι ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικός για την οριστική έκβαση των συζητήσεων. Επί σχεδόν 5 μήνες πλέον, παρακολουθούμε μια διαπραγμάτευση χωρίς αρχή και τέλος, με την Κυβέρνηση να τροφοδοτεί «πανηγυρικά» σενάρια τα οποία στη συνέχεια διαψεύδονται. Είναι προφανές ότι φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με την διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών της, αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι μία έξοδος από το ευρώ θα είναι πραγματική καταστροφή, την οποία θα χρεωθεί. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία η πραγματική οικονομία βουλιάζει κι άλλο, κλείνουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και χάνουν την δουλειά τους ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι".

Ερωτώμενος για την επόμενη κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας ή οικονομικού αδιεξόδου απάντησε :"Στην απευκταία περίπτωση αδιεξόδου πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσει ο πολιτικός κόσμος από κοινού το πώς θα καταστεί κατά το δυνατόν μικρότερη η βλάβη όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην γεωπολιτική θέση της χώρας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας, οφείλουμε κατ’ αρχήν να αποκτήσουμε πλήρη γνώση για το περιεχόμενό της."

Ενώ, πρόσθεσε: " Βεβαίως, όταν το διακύβευμα είναι η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, φρονώ ότι δεν μπορούμε επί της αρχής να καταψηφίσουμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να καταψηφίσουμε άρθρο ή άρθρα που επιβάλλουν υφεσιακά μέτρα, όπως η αύξηση συντελεστών ΦΠΑ ή μία επιδρομή φόρων και να ασκήσουμε δριμύτατη κριτική στις ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επισήμανε: "Μου είναι πραγματικό ακατανόητο να συζητά έστω η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών, προτού συμπληρωθούν 5 μήνες από τις προηγούμενες. Αναρωτιέμαι αν αισθάνεται τόσο αδύναμη ή αν θεωρεί ότι με τακτικισμούς μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες των προεκλογικών της υποσχέσεων. Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι η διευθέτηση εσωκομματικών εκκρεμοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με υπέρβαση των κομματικών γραμμών και με επίδειξη πραγματικής φιλοπατρίας από όλους".

Σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταβάλει χθες την προγραμματισμένη δόση στο ΔΝΤ και το αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων είπε: "Ελπίζω η Κυβέρνηση να γνωρίζει τι πράττει και να μην πειραματίζεται και σε αυτή την περίπτωση. Πάντως, αυτό το ίδιο το γεγονός μας κατατάσσει στην κατηγορία της Ζάμπια, με κάθε σεβασμό στην αφρικανική αυτή χώρα. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Δεν το λέω από αντιπολιτευτική διάθεση, διότι πρόκειται για το μέλλον της χώρας και δεν χωρούν κομματικές περιχαρακώσεις. Αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναζητά ευρύτερες συναινέσεις προτού καταλήξει κάθε φορά σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις. Η «κατόπιν εορτής» ενημέρωση της Βουλής δεν αρκεί".

Παράλληλα ανέφερε, ότι ο ρόλος της της Ν.Δ στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι "απλώς η διεξαγωγή συζητήσεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να καταγραφεί τι επιθυμεί η πλειοψηφία με ψηφοφορία, και μάλιστα μυστική".

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην πιθανότητα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας πως "Σε κάθε περίπτωση θα είναι το τέλος του μάλλον αφελούς διαχωρισμού «μνημονιακών - αντιμνημονιακών» δυνάμεων, με την «διαχωριστική γραμμή» να μετατοπίζεται ενδεχομένως στη διάκριση μεταξύ «φιλοευρωπαϊκών» - αντιευρωπαϊκών» δυνάμεων"

Μιλώντας για τη προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά επισήμανε: "Είναι προφανές ότι οι απόψεις μου είναι διαφορετικές από τις απόψεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όσο και για τα αίτια της ήττας, τη μετέπειτα στάση μας και τις προοπτικές του κόμματος. Τις απόψεις μου αυτές τις διατύπωσα ενώπιον του κ. Σαμαρά. Δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον καθόσον με αφορά.".

Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος είπε: "Το πρωτεύον ζητούμενο δεν είναι το πρόσωπο του αρχηγού, αλλά η φυσιογνωμία μας, το εύρος μας και κατά συνέπεια ο πολιτικός μας λόγος. Το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να εκπροσωπήσει το κόμμα, με την συγκεκριμένη εικόνα που θέλουμε να του προσδώσουμε, έπεται".

Ενώ, πρόσθεσε πως η παράταξη πρέπει να υιοθετήσει έναν πιο πολυσυλλεκτικό και πολυσύνθετο χαρακτήρα, "Η παράταξή μας οφείλει να είναι πολυσυλλεκτική, περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία, αλλά ο λόγος της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι «ακραίος» ή «σκληροπυρηνικός». Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη που αυτοπροσδορίζονται ως «κεντρώα» ή «φιλελεύθερα», επιτρέπουν με την στάση τους τη διολίσθησή μας προς την εικόνα που σήμερα προσλαμβάνει για εμάς η ελληνική κοινωνία. Είναι πρόδηλο ότι υφίστανται πολλαπλές ευθύνες για τη δημοσκοπική μας επίδοση".

(Πηγή φωτογραφίας:  Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE: