Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση χάνει κάθε μέρα το στοίχημα της ΕΡΤ - Η ΝΔ παίζει με την ιδέα να την κλείσει

Ο Νίκος Φίλης
Ο Νίκος Φίλης EUROKINISSI

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον News 24/7 στους 88,6, σχολιάζοντας το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ. Τι εκτιμά ότι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος ενόψει κύρωσης της συμφωνίας για το Μακεδονικό."Προστιθέμενη αξία στην πορεία της Αριστεράς προς τη νίκη" χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

"Οι συντάξεις δεν πρέπει να περικοπούν σε καμία περίπτωση" διεμήνυσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και το εννοεί. Νομίζω ότι θα γίνουν όλες οι πολιτικά δυνατές κινήσεις για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Δεν είναι για το θεαθήναι η διαπραγμάτευση και οι εταίροι μας πρέπει να σεβαστούν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Επιβολές δεν μπορούν περάσουν σε ένα περιβάλλον εξόδου από το μνημόνιο".

Ο πρώην υπουργός είπε επίσης τα εξής σε σχέση με τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα: "Ολα τα κόμματα είναι σε φάση αναπροσδιορισμού. Η ΝΔ είναι σε μετάβαση. Είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα το οποίο ακολουθεί τις νέες τάσεις της ευρωπαϊκής και αμερικανικής δεξιάς, τον τραμπισμό που είναι σκληρός εθνικισμός. Εχει ροπή σε ακροδεξιές τάσεις όπως συμβαίνει με τους Ζεεχόφερ, Σαλβίνι, Ορμπαν. Το χαρακτηριστικό στη ΝΔ είναι ο γάμος εθνικισμού και νεοφιλελευθερισμού. Το κέντρο έχει χάσει την ευρωπαϊκή του αναφορά. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που αναπτύχθηκε και εκσφενδονίστηκε από το 4 στο 36 μέσα σε μια τριετία. Είμαστε σε φάση που πρέπει να επανατοποθετηθούμε ως αριστερό κόμμα. Να εκπροσωπήσουμε κοινωνικά στρώματα και να δημιουργήσουμε συμμαχίες με προοδευτικές δυνάμεις σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ με ευθύνη δική τους που θέτουν ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως συμπλέουν με τη ΝΔ. Στην αυτοδιοίκηση τα πράγματα διαθλώνται θετικά, εκεί μπορεί να υπάρξουν συνεργασίας. Μετά τις εκλογές το θέμα είναι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις κάλπες. Αν προκύψει πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων".

ADVERTISING

Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει λόγω μακεδονικού:

"Θέλω να δω τον κ. Καμμένο να ρίχνει την κυβέρνηση. Δεν τον πιστεύω, όχι. Είναι λόγια (σ.σ. οι εξαγγελίες ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για σκοπιανό); Λόγια που δεσμεύουν κάποιες φορές γι αυτό πρέπει να προσέχουν όλοι τι λένε. Δεν πιστεύω ότι ενώ έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα πορεία για τη χώρα θα την ανακόψει ο κ. Καμμένος".

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι προσωποκεντρικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός τόνισε: "Ο Αλ. Τσίπρας είναι προστιθέμενη αξία στην πορεία της Αριστεράς προς τη νίκη. Δεν έχουμε προσωπικά κόμματα. Αυτό ισχύει και για τη ΝΔ. Η δημοκρατία στα κόμματα καθορίζει την καθημερινή πολιτική λειτουργία τους".

Στην ερώτηση αν η Εκκλησία τον "έκοψε" από την κυβέρνηση απάντησε ως εξής: "Κάντε το σταυρό σας να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη χώρα μας. Το να υπάρχει βέτο της Εκκλησίας δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βέτο της Εκκλησίας για μένα". Κατά την άποψή του, "πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφή θέση υπέρ του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τόσο με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 3 όσο και του προοιμίου".

Με αφορμή το εμπάργκο της ΝΔ στη δημόσια τηλεόραση ο Νίκος Φίλης επεσήμανε: "Το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα. Η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει την ΕΡΤ θα έπρεπε να της δώσει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει κύρος σε μια συγκυρία κρίσης για τα ιδιωτικά κανάλια. Είμαι δημοσιογράφος και δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ένα εμπάργκο όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ. Αλλά υπάρχει δέκα φορές θέμα για την απόφαση της ΝΔ για εμπάργκο στην ΕΡΤ. Μας πηγαίνει σε παλιές εποχές. Η ΝΔ παίζει με την ιδέα να κλείσει την ΕΡΤ αν έρθει στην εξουσία".

SHARE:

24Media Network